UE se teme de un aflux de jihadisti catre Europa dupa declansarea ofensivei in Mosul. Reuniune pe 25 octombrie, la Paris
Comisarul european pentru securitatea Uniunii a lansat un avertisment in legatura cu un aflux de jihadisti din gruparea Stat Islamic catre Europa in cazul in care fieful SI din Irak, orasul Mosul, va fi cucerit de trupele guvernamentale irakiene.
Intr-un interviu publicat marti de cotidianul german Die Welt, King a subliniat, conform AFP, ca ''recucerirea fiefului SI din nordul Irakului, Mosul, poate face ca luptatori ai gruparii SI sa se indrepte spre Europa''.
''Chiar si un numar mic de jihadisti reprezinta o amenintare grava, pentru care noi trebuie sa fim pregatiti, prin sporirea capacitatii noastre de rezistenta in fata amenintarii teroriste'', a estimat comisarul european pentru securitate.
Fortele irakiene au lansat recent o ampla ofensiva pentru recucerirea celui de-al doilea oras din Irak, ultimul bastion al SI in Irak.
Aceasta batalie care se anunta dura sporeste temerile privind un dezastru umanitar pentru cei 1,5 milioane de locuitori din Mosul.
100.000 de persoane ar putea sa se refugieze din Mosul in Siria si Turcia
Aproximativ 100.000 de irakieni ar putea sa se refugieze in Siria si Turcia pentru a scapa de ofensiva militara a guvernului irakian ce are drept scop alungarea jihadistilor gruparii Stat Islamic (SI) din orasul Mosul, situat in nordul Irakului, a indicat luni Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), citat de Reuters.
UNHCR a facut apel la un ajutor suplimentar de 61 milioane de dolari pentru a le oferi corturi, articole de iarna si sobe persoanelor stramutate in interiorul Irakului si noilor refugiati care au nevoie de adapost in cele doua tari vecine.
''UNHCR este preocupat de faptul ca evenimentele de la Mosul ar putea determina pana la 100.000 de irakieni sa plece catre Siria si Turcia'', a afirmat agentia ONU. ''Sunt in curs de desfasurare in Siria planuri de pregatire pentru primirea a circa 90.000 de refugiati irakieni'', a adaugat agentia.
Pentagon: Ofensiva asupra orasului Mosul a inceput asa cum a fost prevazut
Prima zi vastei ofensive pentru eliberarea orasului irakian Mosul (nord) de sub controlul gruparii jihadiste Stat Islamic s-a derulat conform previziunilor, si-a exprimat satisfactia, luni, purtatorul de cuvant al Pentagonului, chiar daca este vorba despre o "campanie dificila ce ar putea lua timp", relateaza AFP.
"Pana acum, prima zi s-a derulat asa cum a fost prevazut", a afirmat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, in cursul unei conferinte de presa. "Inca de la pranz, fortele irakiene aproape isi atinsesera obiectivul zilei", a declarat el.
Potrivit purtatorului de cuvant, irakienii trebuie sa arunce din aer in urmatoarele 48 de ore sapte milioane de manifeste deasupra orasului Mosul in care locuitorilor li se fac recomandari de securitate in perioada luptelor.
"In unele cazuri, o modalitate ar fi sa ramana acasa, pentru ca poate ar fi mai sigur decat sa incerce sa paraseasca orasul", a subliniat Peter Cook.
In prezent, in Mosul se afla aproape 1,5 milioane de persoane.
Reuniune a coalitiei militare anti-SI pe 25 octombrie la Paris
Principalii ministri ai apararii din coalitia internationala angajata contra gruparii Statul Islamic (SI) se reunesc pe 25 octombrie la Paris, pentru a face un bilant mai ales asupra ofensivei pentru recucerirea orasului Mosul in Irak, a anuntat luni Ministerul francez al Apararii, informeaza AFP.
Doisprezece ministri, printre care secretarul american al apararii Ashton Carter, vor fi primiti de omologul lor francez Jean-Yves Le Drian, s-a precizat in anturajul acestuia din urma.
Malaezia, in alerta de teama unui reintoarceri in tara a militantilor SI
Malaezia si-a intarit securitatea la frontiere pentru cazul in care luptatorii militanti malaezieni vor incerca sa revina acasa dupa ce fortele irakiene au lansat o ofensiva majora pentru recucerirea de la gruparea Stat Islamic a orasului Mosul, a declarat marti vicepremierul Ahmad Zahid Hamidi, citat de agentia Reuters.
El a spus intr-o conferinta de presa ca securitatea la granite, inclusiv pe aeroport, a fost crescuta, in timp ce rutele ilegale folosite de obicei de contrabandisti sunt monitorizate.
"Am facut schimb de informatii cu agentiile internationale de profil si avem o lista de suspecti despre care noi credem ca au legaturi cu Daesh", a spus el, folosind aceasta denumire pentru gruparea Stat Islamic (SI).
Ahmad Zahid nu a precizat cati malaezieni sunt in prezent in Mosul, dar cifrele politiei comunicate luna trecuta au relevat ca 90 de malaezieni s-au alaturat SI in Siria si Irak din 2013. In luna august, Malaezia a revocat pasapoartele a 68 de cetateni identificati ca au parasit tara pentru a se alatura SI. Luptatorii care se intorc vor fi arestati si trimisi la deradicalizare, a adaugat Ahmad Zahid.