Batalia pentru Mosul. Operatiunea militarilor, ingreunata de atacuri cu masini capcana. Recucerirea ar putea dura trei luni

18-10-2016 08:13

Fortele irakiene implicate in ampla operatiune de recucerire a orasului Mosul din mainile jihadistilor fac progrese. Au "curatat" mai multe sate din jurul orasului de luptatorii gruparii Stat Islamic, in urma unor actiuni din usa in usa.

Spre seara, avansul le-a fost ingreunat de atacuri sinucigase cu masini capcana.

Jurnalistii care au insotit fortele mobilizate pentru recucerirea orasului Mosul vorbesc de lupte intense inca din prima zi a ofensivei.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: "In spatele meu puteti vedea urmarile unei explozii majore... Nu am auzit avioanele de lupta, asa ca cel mai probabil a fost vorba de explozia unei masini capcana, una din numeroasele trimise de jihadisti pentru a impiedica inaintarea fortelor kurde pe aceasta sosea. Situatia este volatila..."

Jihadistii au folosit numeroase masini capcana si au aprins butoaie cu combustibil pentru a crea perdele groase de fum, care sa ingreuneze miscarile fortelor irakiene. Luni, in prima zi a operatiunii, trupele de coalitie au reusit sa recucereasca mai multe sate controlate de gruparea Stat Islamic. In unele cazuri, victoria a fost efemera.

Stuart Ramsay, corespondent Sky News: "Am fost atacati cu mortiere, cu arme de calibru mic. Cel mai recent atac, din ultima ora, a venit dinspre un sat eliberat deja de armata. Jihadistii s-au regrupat si au atacat din nou."

Cu toate acestea, liderul fortelor terestre irakiene s-a aratat optimist dupa prima zi de lupte.

Generalul Talib Shaghati, comandantul fortelor irakiene: "Operatiunea se desfasoara foarte bine, conform planului. Avem informatii ca teroristii parasesc orasul Mosul impreuna cu familiile lor si cu bunurile personale. Fug, incearca sa salveze ce pot, fiindca au ajuns la concluzia ca orasul va cadea inevitabil in mainile noastre."

Operatiunea de recucerire a orasului Mosul, la care participa in jur de 40.000 de soldati, ar putea dura, potrivit estimarilor, in jur de trei luni. Trupele de la sol primesc sprijin din aer din partea aviatiei americane. In oras, locuiesc insa peste un milion si jumatate de civili, iar soarta lor starneste ingrijorare la nivel mondial.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO