UE si-a facut plan de urgenta pentru iesirea Greciei. BERD cere "inel de aparare" in jurul Romaniei
Uniunea Europeana elaboreaza planuri de urgenta pentru limitarea efectelor unei iesiri a Greciei din uniunea monetara, recunosc oficiali europeni citati de Wall Street Journal, desi, la nivel european, CE insista ca nu se pune problema eliminarii Greciei.
Conform WSJ, expertii Comisiei Europene, ai BCE si ai institutiilor financiare nationale au primit ordine sa elaboreze planuri de urgenta pentru situatia in care Grecia ar parasi zona euro, in contextul crizei politice de la Atena si al noului scrutin legislativ programat in iunie.
Liderii europeni insista, la nivel oficial, ca Grecia va ramane in zona euro, dar comisarul european al Comertului, Karel De Gucht, a declansat un scandal vineri declarand ca Executivul UE si BCE elaboreaza "scenarii de urgenta pentru cazul in care Grecia nu ar putea fi salvata".
Masurile de siguranta financiara vor trebui consolidate pentru a li se oferi garantii pietelor financiare, noteaza Wall Street Journal, iar tari ca Spania si Italia nu vor avea pur si simplu voie sa intre in incapacitate de plata in valul de panica ce s-ar declansa daca Grecia ar iesi din zona euro.
Pe fondul semnele de intrebare din ce in ce mai mari, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, a recunoscut ca Berlinul este pregatit pentru orice eventualitate: "Cetatenii se asteapta ca noi sa fim pregatiti pentru orice situatie".
In acelasi timp, Wolfgang Schauble, unul dintre cei mai ferventi critici ai Greciei, afirma ca instabilitatea pietelor financiare generata de criza din zona euro ar putea dura inca un an sau doi. "In privinta crizei de incredere in moneda euro..., in 12 - 24 de luni vom observa o calmare a pietelor financiare", apreciaza oficialul german.
Romania va rezista crizei declansate de eventuala iesire a Greciei din zona euro, desi bancile elene au o prezenta semnificativa in tara, insa trebuie construit un "inel de aparare" in jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei pentru a le ajuta sa faca fata, potrivit oficialilor BERD, citati de CNBC.
Declarațiile economistului șef al Bancii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, și ale altor oficiali ai instituției, vin in contextul temerilor ca bancile grecești cu operațiuni in regiune nu vor mai fi capabile sa-și susțina subsidiarele, iar unii analiști au ridicat problema retragerilor de fonduri din bancile elene.