Criza datoriilor din Europa va domina Summitul G8 din SUA. Bursele, afectate de situatia din Grecia

Ultima actualizare: 17-09-2012 00:25

Barack Obama, aflat pe aceeasi lungime de unda cu presedintele francez Francois Hollande, ii va incuraja pe europeni sa stimuleze cresterea economica.

Pana una alta, bursele au tremurat din nou din cauza Greciei si a Spaniei. Inaintea summitului G8, Francois Hollande si-a facut intrarea in Biroul Oval de la Washington pentru o prima intrevedere cu Barack Obama.

Europa asteapta noua criza. Cresc actiunile companiei ce ar urma sa tipareasca drahme pentru greci

Joi seara, dupa inchiderea burselor in Europa, agentiile de rating financiar au venit iarasi cu decizii sumbre: Fitch a scazut cu o treapta nota pe termen lung pentru datoria suverana a Greciei pana la "triplu C". Iar Moody's a sanctionat 16 banci, inclusiv primele doua ca marime, Santander si BBVA, precum si patru regiuni spaniole.

In campanie electorala pentru un nou scrutin, care ar putea aduce un scor si mai mare extremistilor, Grecia nu prea mai conteaza pe pietele mondiale. FMI, creditorul Atenei, a anuntat ca suspenda concatele cu tara pana la alegeri si ca nu va lucra cu noul guvern provizoriu.

Si guvernul de la Madrid sare in ajutorul bancilor sale. Chiar daca toti oficialii neaga micsorarea ratingului pentru bancile iberice, acest gest a reaprins speculatiile privind posibilul recurs al Spaniei la Fondul european de salvare, cel putin pentru sustinerea institutiilor de credit.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO