UE ia în considerare noi măsuri împotriva Belarus şi şi-a retras o parte din personalul de la Kiev
Uniunea Europeană ia în considerare noi măsuri restrictive pentru a acoperi deficienţele în sancţiunile existente împotriva Belarus, au declarat oficiali ai UE şi diplomaţi pentru Reuters, scrie Agerpres.
Discuţiile survin în contextul preocupărilor din ţările occidentale privind o posibilă invazie în Ucraina, care ar putea include trupe ruse staţionate în Belarus. Moscova neagă că plănuieşte o invazie.
În contextul tensiunilor în creştere, UE a transmis săptămâna trecută personalului neesenţial să plece în străinătate din capitala Kiev, a spus un diplomat al UE, în contextul în care Ucraina cere UE să-i furnizeze ajutor de urgenţă şi instrucţie militară.
Sancţiunile împotriva Belarus au fost impuse iniţial după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko a zdrobit protestele de după alegerile din august 2020 şi au fost înăsprite de mai multe ori de atunci.
Diplomaţi au spus că noile măsuri ar putea fi îndreptate spre acoperirea unor deficienţe despre care diplomaţi din ţările baltice susţin că sunt folosite de Minsk pentru a ocoli sancţiunile existente.
UE a interzis exportul de potasă din Belarus, un fertilizator, şi de produse petroliere. Însă diplomaţii au spus că Belarus exportă în continuare potasiu în UE prin Ucraina şi a intensificat exportul în UE de produse petroliere obţinute din cărbune.
Ulterior vineri, un oficial al UE a confirmat într-un briefing de presă că sunt în desfăşurare activităţi pentru stabilirea unor noi sancţiuni economice împotriva Minskului, inclusiv în ceea ce priveşte exportul de potasă. Oficialul a adăugat că blocul comunitar ia în considerare şi sancţiuni împotriva Belarusului dacă va participa la orice nou atac asupra Ucrainei.
Oficiali din ţările baltice sunt aşteptaţi să ridice aceste probleme la reuniunea de luni a miniştrilor afacerilor externe din UE, chiar dacă Belarus nu este pe agendă. Nicio decizie în această chestiune nu este aşteptată totuşi luni. Un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE a refuzat să comenteze în privinţa discuţiilor despre aceste sancţiuni.
Miniştrii UE ar urma să ia în considerare şi un nou sprijin pentru Ucraina.
Kievul a solicitat în această săptămână asistenţă de urgenţă de la UE care ar putea include provizii medicale, generatoare de electricitate şi alte echipamente de prim-ajutor în cazul unui atac din partea Rusiei, a spus un oficial al UE.
Statele UE care au evitat până acum să trimită arme Ucrainei iau în considerare să satisfacă aceste cereri folosind mecanismul UE de protecţie civilă, a spus oficialul UE.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care coordonează sprijinul civil, a confirmat mai târziu că Ucraina a făcut o cerere de ajutor pe 15 februarie şi că instituţia coordonează ofertele din partea statelor membre.
Ucraina a mai solicitat ajutorul UE împotriva atacurilor cibernetice şi hibride. Acest lucru ar putea fi discutat la întâlnirea de luni, alături de planurile privind o posibilă misiune de instruire a UE în Ucraina, susţin diplomaţi.
UE nu a anunţat explicit retragerea unei părţi din personalul său de la Kiev, dar a spus că prezenţa personalului acolo ar putea fi ajustată. Delegaţia UE la Kiev rămâne însă operaţională.
"Aceasta nu a fost o evacuare, ci o ajustare a prezenţei la locul de muncă în Kiev ţinând cont de circumstanţele de securitate", a precizat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al serviciului diplomatic al UE.
Sursa: Agerpres
Etichete: ue, sanctiuni, belarus, retragere, personal,
Dată publicare:
18-02-2022 19:38