UE a prezentat o nouă strategie privind reîntoarcerea voluntară a migranților în țările de origine
Comisia Europeană a prezentat marţi o nouă strategie vizând creşterea numărului de solicitanţi de azil respinşi care revin în mod voluntar în ţările de origine, transmite dpa.
Strategia promovează returnarea voluntară şi reintegrarea ca parte integrantă a unui sistem comun al UE pentru returnări, un obiectiv-cheie al noului Pact privind migraţia şi azilul, menţionează un comunicat al executivului UE.
Acesta precizează că strategia stabileşte măsuri practice menite să consolideze cadrul juridic şi operaţional pentru returnările voluntare din Europa şi din ţările de tranzit, să amelioreze calitatea programelor de returnare şi reintegrare, să stabilească legături mai bune cu iniţiativele de dezvoltare şi să consolideze cooperarea cu ţările partenere.
Noua strategie este necesară dat fiind că doar o treime dintre cei care 'nu au drept de şedere în UE' se întorc în realitate în ţările de origine, a afirmat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
Activişti pentru drepturile omului au arătat însă că această cifră este exagerată, întrucât include cazurile de solicitanţi de azil care au făcut recurs, iar mulţi dintre ei câştigă în a doua instanţă, notează dpa.
'Revenirile voluntare sunt întotdeauna opţiunea mai bună: ele pun în centrul atenţiei individul, sunt mai eficiente şi mai puţin costisitoare', a subliniat Ylva Johansson într-un comunicat de presă.
Conform executivului UE, numai o treime dintre reveniri au fost pe baze voluntare. Potrivit cifrelor Comisiei, returnările forţate costă 3.414 euro per persoană, comparativ cu 560 de euro în cazul celor voluntare. Returnarea migranților din țările de tranzit costă aproximativ 2.500 de euro per persoană.
Comunicatul mai arată că, prin intermediul mandatului său consolidat, Frontex poate sprijini statele membre în toate etapele procesului de returnare voluntară şi de reintegrare, inclusiv în ceea ce priveşte consilierea premergătoare returnării, sprijinul ulterior sosirii şi monitorizarea eficacităţii asistenţei pentru reintegrare.
Noua strategie îşi propune să crească procentul de reveniri voluntare, prin crearea unui cadru european de consiliere.
Furnizarea de consiliere timpurie, personalizată şi eficace în materie de returnare, care să ţină seama de circumstanţele individuale, de nevoile copiilor şi ale grupurilor vulnerabile, precum şi de sprijinul după returnare, îmbunătăţeşte şansele persoanelor returnate de a se reintegra cu succes şi în mod durabil în comunităţile din ţara lor de origine, subliniază Bruxelles-ul.
Comisia va asigura o utilizare mai coordonată a resurselor financiare care vor fi disponibile în cadrul diferitelor fonduri ale UE pentru a sprijini întregul proces de returnare voluntară şi de reintegrare, mai arată comunicatul executivului UE.