Tragedie în Caransebeș. Un afgan de 28 de ani a fost călcat de tren
Zona de vest devine un punct fierbinte pe harta României și tot mai multe incidente dramatice sunt legate de migranții care au ajuns acolo.
De această dată, un afgan de 28 de ani a fost călcat de tren în Caransebeș. Era împreună cu mai mulți străini și cu toții așteptau, pe șine, un marfar în care să urce clandestin și să iasă ilegal din țară.
În paralel, situația din Timișoara se acutizează. Suspecții în cazul crimei de zilele trecute sunt liberi, grupurile de străini sunt tot mai prezente pe străzi, iar oamenii încep să se teamă. De la București, președintele a transmis că Timișoara nu va fi lăsată singură în problema transfugilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Agfanul ucis de tren, în Caransebeș, avea statut de refugiat în România. Primise azil, dar, la fel ca toți migranții de la noi, voia să ajungă în vestul Europei.
Azi-noapte, împreună cu alți șase străini, aștepta pe calea ferată să se urce într-un marfar care să-l scoată din țară.
Alina Boeru, inspector principal IPJ Caraș-Severin:
"A fost acroșat și accidentat de locomotiva ce tractat trenul InterRego care circula pe relația Arad-București Nord".
Între timp, autoritățile din Timișoara au cerut Guvernului să se implice în problema migraniților. Orașul este aproape sub asedeiul străinilor. Subiectul urmează să fie dezbătut și în comisa de apărare a Camerei Deputaților.
Cosmin Tabără, viceprimar Timișoara: "Reprezintă un pericol atât pentru societate cât și pentru ei, pentru că este anormal să doarmă pe străzi, pe sub poduri. Există riscul unui conflict social în viitor și acest lucru noi trebuie să îl prevenim".
Aseară, patru persoane care erau în apropierea Gării de Nord din Timișoara în momentul în care un afgan de 27 de ani a fost ucis în timpul unei răfuieli au fost duse la audieri. Până acum nu a fost făcută nicio reținere și este a treia zi în care procurorii care investighează crima păstrează tăcerea.
În oras, oamenii încep să se teamă.
De la București, președintele Klaus Iohannis a încercat să-i liniștească pe localnici.
Klaus Iohannis, președintele României: "Fiindcă zona este pe graniță, este pe graniță și cu Serbia, și cu Ungaria. Am avut tot timpul o presiune destul de mare din fluxul migratoriu. Timișoara nu va fi lăsată singură".
Polițiștii de la Frontiera de Vest a României confirmă că fluxul migraniților care ajung la noi în încercarea de a merge apoi în țările din vestul Europei este tot mai mare.
Folosesc tot mai des ruta care trece prin Grecia, Macedonia și Serbia și aproape că nu este zi în care grupurile de străini să nu fie prinse de autorități.
În Mehedinți, 18 afgani au fost luați dintr-o pădure, unde se ascundeau. Plătiseră până la 4.500 de euro ca să treacă Dunărea din Serbia în România, cu o barcă cu motor.
Iar azi-noapte peste 60 au fost găsiți în camione de marfă în Bihor și Arad.
Comisar Șef Laura Bondar, ITPF Oradea: "Au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria. Aceștia proveneau din Bangladesh, Irak, Siria și Afganistan și aveau vârste cuprinse între 2 și 45 de ani".
Toți acești oameni trec granița ajutați de traficanți de persoane.
Procurorii din Timiș au trimis în judecată mai multe astfel de rețele extrem de bine organizate. Străinii sunt racolați chiar din taberele de refugiați din Turcia sau Grecia.
Ofițer specialist migrație ilegală: "Organizatorii racolează persoane de încredere de pe teritoriile tranzitate de grupurile de migranți, precum și cetățeni arabi cu domiciliul pe teritoriul României, care au rolul de organizare a unei rețele pe anumite paliere, cu sarcini bine delimitate pentru fiecare activitate infracțională ce urmează să fie desfășurată. Ca măsură de protecție, aceste persoane nu se cunosc între ele".
Incidentul din Timișoara nu este singurul violent, petrecut în gruprurile de migranți. În decembrie, doi afgani au fost găsiți morți pe un câmp din Arad. Un alt treilea avea răni grave.
Un suspect a fost localizat, în acest caz, în Franța și se fac demersuri ca să fie adus în țară.