UE ia în calcul lansarea a două proceduri contra Londrei pentru încălcarea Acordului Brexit
Uniunea Europeană ia în calcul lansarea a două proceduri contra Londrei pentru încălcarea Acordului Brexit.
Comisia Europeană ia în calcul să lanseze două proceduri contra Regatului Unit pentru încălcarea Acordului Brexit, după ce Londra a prelungit în mod unilateral o măsură vamală specifică pentru Irlanda de Nord, au anunţat vineri surse europene, citate de AFP.
Executivul UE a obţinut în această săptămână sprijinul statelor membre după ce le-a informat despre intenţia sa de a iniţia aceste proceduri „săptămâna viitoare'', transmite Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Londra a extins unilateral anumite controale controversate asupra mărfurilor transportate din Marea Britanie în Irlanda de Nord.
Denunţând o „încălcare'' a Acordului Brexit, Uniunea Europeană a promis să răspundă „cu mijloace legale'', la numai două luni după ce Regatul Unit a părăsit oficial piaţa unică europeană.
Conform surselor europene citate, Comisia intenţionează să trimită o scrisoare de notificare oficială Londrei pentru încălcarea Protocolului privind Irlanda de Nord, inclus în Acordul de retragere a Regatului Unit din UE (Acordul Brexit) semnat la finalul lui 2019.
În cadrul celei de-a doua proceduri, Comisia Europeană ar urma să amorseze activarea mecanismului de reglementare a diferendelor prevăzute în tratate, pe motiv că Regatul Unit nu a respectat obligaţia de bună-credinţă în aplicarea tratatului.
Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt acoperite de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în piaţa unică a UE.