UE a aprobat noul acord pentru Brexit, dar Parlamentul de la Londra ar putea să-l respingă
Cele 27 de țări ale UE au aprobat joi seară noul acord de Brexit convenit cu Londra pentru a evita „haosul" care s-ar fi declanșat în cazul unei ieșiri a Marii Britanii fără acord pe 31 octombrie.
Însă hopul nu este nici pe departe trecut. Sâmbătă, Camera Comunelor, care a respins de trei ori precedentul acord încheiat de Theresa May, va avea o reuniune extraordinară pentru a vota noul Acord, iar comentatorii sunt mai degrabă pesimiști.
Dacă Boris Johnson părea ușurat joi seară, după ce a trecut cu bine de negocierile de la Bruxelles, în schimb, liderii europeni nu și-au ascuns frustrarea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Donald Tusk, președintele Consiliului European: „În plan personal, ce simt în acest moment este, sincer să fiu, tristețe, pentru că în inima mea voi rămâne mereu un adept al rămânerii Regatului în UE.”
Angela Merkel, cancelar german: „Firește, nu este o zi fericită, pentru că e vorba de părăsirea Uniunii de către un stat membru.”
Cancelarul german și-a exprimat totuși speranța că epopeea Brexit se apropie de liman.
Angela Merkel: „Ca să zic așa, nu am negociat termenii Acordului, purtând în suflet speranța că va fi respins (în Parlamentul britanic).”
Înțelegerea protejează integritatea pieței unice, prevăzând că Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme europene. O va face însă din interiorul vamal britanic, pentru a se evita reapariția unei frontiere între Irlanda și Irlanda de Nord și a menține Acordul de pace din Vinerea Mare.
Nic Robertson, redactorul diplomatic internațional al CNN: „Dar toate astea îl costă pe Boris Johson susținerea din partea aliaților nord-irlandezi, dar și a altor partide britanice: laburiștii, liberal-democrații, nationaliștiii scoțieni, care nu vor vota Acordul. În acest moment, pare imposibil pentru Boris Johnson să treacă acest Acord prin parlament.”
Nigel Farage, membru al Parlamentului European: „Aș rezuma spunând că Boris a fost un progres, obținând al doilea cel mai prost Acord din istorie. S-o spunem pe șleau: ăsta numai Brexit nu e!”
Dacă legislativul de la Londra aprobă documentul, va urma o perioadă de tranziție post-Brexit până la finele anului viitor, dar care poate fi prelungită de comun acord.
Dacă însă Camera Comunelor respinge Acordul, Boris Johnson va fi obligat să ceară Bruxelles-ului o nouă amânare a Brexitului, până la 31 ianuarie 2020, eventualitate pe care șeful Comisiei Europene a refuzat-o categoric ieri.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!