Negociatorii Marii Britanii și ai UE au ajuns la un nou acord pentru Brexit. Ce urmează

×
Codul embed a fost copiat

Negociatorii britanici și cei europeni au ajuns joi la un nou acord pentru Brexit, a anunțat prim-minstrul britanic Boris Johnson înaintea începerii întrunirii Consiliului European, care are loc la Bruxelles.

Liderii europeni aprobă printr-o declaraţie noul acord privind Brexitul


Liderii statelor UE, reuniţi la Bruxelles la Consiliul European, au aprobat joi noul acord privind Brexitul anunţat în cursul dimineţii şi au adoptat o declaraţie în acest sens, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

"Suntem foarte aproape de sfârşitul procesului", a declarat Tusk în cadrul unei conferinţe de presă, exprimându-şi satisfacţia pentru acest acord care permite evitarea "haosului" care ar fi un Brexit fără acord pe 31 octombrie.

"Aşteptăm acum votul celor două parlamente" (britanic şi european), a spus el în cadrul summitului de la Bruxelles, în contextul în care votul din Camera Comunelor se anunţă foarte nesigur.

"Ceea ce simt astăzi este un sentiment de tristeţe", a mai spus el, adăugând că dacă Londra vrea să revină în UE "uşa noastră va fi mereu deschisă".

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, a spus că este "fericit şi uşurat că am ajuns la un acord, dar trist că Brexitul se produce".

Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar, a cărui ţară ar fi în prima linie în cazul unui divorţ brutal, a salutat "forţa şi unitatea Uniunii Europene".

El şi-a exprimat satisfacţia că noul acord "poate deveni permanent", dar numai cu asentimentul Irlandei de Nord. Obiectivele Irlandei şi ale UE "au fost îndeplinite", a apreciat el.

Potrivit unui oficial european citat de Reuters, liderii europeni au convenit ca acordul să fie valabil începând cu 1 noiembrie.

În declaraţie nu este menţionată şi vreo posibilă nouă amânare a Brexitului dincolo de data de 31 octombrie dacă parlamentul britanic respinge acordul.

17-10-2019 18:56

Negociatorii Marii Britanii și cei ai UE au convenit asupra unui nou Acord Brexit

Noul Acord Brexit. Laburiștii și partidul Unionist din Irlanda de Nord insistă că nu acceptă oferta premierului Johnson

Negociatorii Marii Britanii şi cei ai Uniunii Europene au convenit un nou acord de Brexit. Documentul este prezentat liderilor Uniunii Europene care se întâlnesc joi şi vineri la Bruxelles. Însă oricum va necesita aprobarea Parlamentului European, dar şi pe cea a Parlamentului britanic.

Problema este că laburiștii și partidul Unionist din Irlanda de Nord insistă că nu acceptă oferta premierului Boris Johnson. Iar președintele Comisiei Europene, a declarat că după încheierea acestui acord este exclusă orice amânare suplimentară aBREXIT-ului.

"L-am obţinut! Este un acord corect şi echilibrat între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, care stă mărturie pentru angajamentul nostru de a găsi soluţii", a fost prima reacţie a preşedintelui Comisiei europene, Jean-Claude Juncker. Premierul Boris Johnson a transmis, tot pe Twitter, ca cele două părţi au ajuns la "un nou şi grozav" acord de Brexit şi le-a cerut parlamentarilor britanici să îl ratifice în sesiunea extraordinară de sâmbătă.

Michel Barnier, negociatorul şef al UE: "Am obținut un acord cu guvernul britanic pentru o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană și care stabilește, de asemenea, cadrul pentru viitoarele noastre relații."

Echipele de negociatori au lucrat, din zori şi până târziu în noapte, în ultimele zile pentru a finaliza, într-o formă de acord, noile propuneri pentru Brexit, incluzând şi soluţii pentru graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord - principala chestiune de impas până acum.

Irlanda de Nord ar rămâne aliniată la un set limitat de reguli ale Uniunii Europene, mai ales în privinţa circulaţiei mărfurilor. De asemenea ar rămâne teritoriu vamal al Marii Britanii, dar şi punct de intrare în piața economică unică a Uniunii Europene.

Iar reprezentanţii nord-irlandezi vor putea decide dacă aplică sau nu regulile Uniunii Europene în Irlanda de Nord în următorii patru ani.

Michel Barnier: "Textul aduce siguranță, o asigurare din punct de vedere legal, în special pentru cetățeni, cetățenii europeni din Regatul Unit și cetățenii britanici care trăiesc într-unul din statele noastre. A durat prea mult nesiguranța pentru acești cetățeni și, mulțumită noului acord, drepturile lor vor fi în sfârșit garantate."

Textul este prezentat liderilor europeni reuniţi la Bruxelles, urmând apoi să fie supus spre aprobare Parlamentului European şi Parlamentului britanic.

Reporter: "Credeți că va fi aprobat de parlamentul britanic?"

Jean-Claude Juncker: "Nu sunt însărcinat de parlamentul britanic. Nu, din păcate..."

Reporter: "Credeți că locuitorii Irlandei de Nord vor fi mulțumiți de ce li se oferă?"

Jean-Claude Juncker: "Sper că da."

17-10-2019 17:00

Noul acord privind Brexitul: Irlanda de Nord va rămâne atât în piaţa unică a UE cât şi în teritoriul vamal britanic

Noul acord privind Brexitul: Irlanda de Nord va rămâne atât în piaţa unică a UE cât şi în teritoriul vamal britanic

Compromisul privind acordul de Brexit la care au ajuns joi UE şi Regatul Unit - prin modificarea protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord - prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, dar va face parte din teritoriul vamal al Regatului Unit, relatează Reuters şi EFE.

Nu vor exista controale vamale pe insula Irlanda, acestea urmând să fie efectuate în porturi. Pentru bunurile care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord ca destinaţie finală, nu se vor percepe taxe vamale ale UE. Nu se vor plăti astfel de taxe nici pentru bunurile transportate de călători peste frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, precum şi nici pentru încă o categorie de bunuri destinate mai degrabă consumului imediat decât prelucrării ulterioare, categorie ce urmează să fie definită mai precis de o comisie mixtă britanico-europeană.

Irlanda de Nord va putea să beneficieze de viitoarele acorduri comerciale pe care le va încheia guvernul britanic. Dacă bunurile achiziţionate în baza acestor acorduri nu ajung în Irlanda sau în restul pieţei unice europene, asupra lor vor fi percepute numai taxe vamale britanice.

Dar acordul mai prevede că, la patru ani după intrarea acestuia în vigoare, legislativul Irlandei de Nord va decide prin majoritate simplă dacă această regiune va rămâne aliniată normelor europene înscrise în document. Dacă votul va fi favorabil, acest sistem va fi prelungit pentru încă patru ani. În cazul unui vot negativ, va exista o perioadă tranzitorie de doi ani în care cele două părţi vor trebui să găsească o soluţie pentru a evita apariţia unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord. Spre deosebire de soluţia de ''backstop'' din precedentul acord, respins de parlamentul britanic, nu va fi nevoie ca noul protocol convenit acum să fie înlocuit de un acord ulterior între UE şi Regatul Unit, ceea ce reprezintă o concesie substanţială făcută de europeni.

După cum a explicat la o conferinţă de presă negociatorul şef european pentru Brexit, Michel Barnier, sarcina aplicării regulilor vamale ale UE în Irlanda de Nord va reveni autorităţilor britanice.

Bruxellesul şi Londra au reuşit de asemenea să rezolve chestiunea TVA-ului, problemă ce rămăsese ultimul obstacol în calea acordului.

Noul protocol va intra în vigoare imediat după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, convenită să se termine în decembrie 2020, dar care poate fi prelungită de comun acord între Londra şi Bruxelles pentru 1-2 ani.

''Am atins două obiective: să menţinem integritatea pieţei unice europene, dar şi să satisfacem interesele legitime ale Regatului Unit'', a conchis Michel Barnier.

Dar această nouă înţelegere mai trebuie aprobată şi de legislativul britanic, printr-un vot prevăzut pentru sâmbătă, al cărui rezultat este incert.

17-10-2019 16:30

Deputaţii britanici aprobă organizarea unei şedinţe extraordinare sâmbătă pentru a se pronunţa asupra acordului de Brexit

Deputaţii britanici aprobă organizarea unei şedinţe extraordinare sâmbătă pentru a se pronunţa asupra acordului de Brexit

Deputaţii britanici au aprobat joi organizarea unei şedinţe extraordinare sâmbătă pentru a se pronunţa asupra noului acord de Brexit negociat între Londra şi Bruxelles, a cărui validare rămâne suspendată de votul foarte nesigur din Parlamentul de la Londra, relatează AFP.

Potrivit contului de Twitter al Camerei Comunelor, moţiunea privind organizarea şedinţei a fost aprobată cu 287 de voturi pentru şi 275 de voturi, ceea ce înseamnă că acest for se va întruni pentru prima dată într-o zi de sâmbătă de la războiul din insulele Malvine din 1982.

Aflat la Bruxelles, premierul britanic Boris Johnson le-a cerut deputaţilor britanici să susţină acordul încheiat joi cu Uniunea Europeană pentru "a face să se întâmple Brexitul" pe 31 octombrie.

"Sper cu adevărat că deputaţii de la Westminster se vor reuni (...) pentru a face să se întâmple Brexitul fără întârziere", a spus Johnson în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Declarațiile lui Boris Johnson și Jean Claude Juncker

Primul ministru britanic, Boris Johnson, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au lăudat joi, în cadrul unei conferințe de presă, Acordul Brexit.

"Acum este momentul să încheiem Brexit-ul. Și împreună putem lucra la construirea parteneriatului nostru viitor", a declarat Boris Johnson.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că acordul la care s-a ajuns joi între Uniunea Europeană şi Regatul Unit exclude orice necesitate de a amâna din nou data Brexitului, prevăzut să aibă loc la 31 octombrie, relatează AFP şi DPA.

"Nu va exista o amânare. Nu mai există motiv să amânăm suplimentar Brexitul, trebuie să aibă loc acum", a declarat Juncker în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles alături de prim-ministrul britanic Boris Johnson.

"Avem un acord. Prim-ministrul britanic trebuie să se asigure că va trece etapa parlamentului britanic. Sper că aşa se va întâmpla", a adăugat el.

Juncker a calificat acordul drept "corect şi echilibrat". "Sunt mulţumit că există un acord, dar trist pentru Brexit", a comentat el totuşi. "Abia aştept să-mi continui conversaţiile cu Boris".

"Pentru că vom începe negocierile privind viitoarea relaţie imediat ce acordul este aprobat. Ne vom începe dezbaterile pe 1 noiembrie", a spus mai spus Jean-Claude Juncker.Dacă acordul este aprobat până la 31 octombrie, ambele părți vor începe discuțiile privind punerea în aplicare a acestuia în ziua următoare, pe 1 noiembrie, „fără întrerupere”, potrivit lui Juncker.

"Sunt mulțumit de înțelegere. Dar sunt trist din cauza Brexitului", a conchis Juncker. 

17-10-2019 15:47

Președintele CE Jean-Claude Juncker și premierului Boris Johnson, declarații după ce au ajuns la un nou acord pentru Brexit

Condițiile pentru ratificarea noului acord

Condițiile pentru ratificarea noului acord

Pentru adoptarea finală a noului Acord Brexit, acesta trebuie ratificat de Uniunea Europeană și Marea Britanie.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, Consiliul European trebuie să autorizeze semnarea Acordului de Retragere, înainte ca acesta să fie trimis Parlamentului European pentru aprobare. 

În cadrul Marii Britanii, acordul trebuie aprobat de Parlament.

Michel Barnier și-a exprimat încrederea că acordul va fi ratificat în timp util, pentru a nu fi nevoie de o nouă amânare.

„Acest acord a fost construit împreună cu Marea Britanie, de aceea sunt încrezător că va fi susținut și ratificat în timp util”, a spus negociatorul-șef UE.

Barnier a declarat că „nu ar trebui să fie surprize în acord”, având în vedere că „mare parte din textul final” este identic cu acordul negociat de Theresa May. Totuși, acordul negociat de fostul prim-ministru a fost respins de trei ori în Parlamentul britanic.

Boris Johnson este încrezător că acordul va fi ratificat până pe 31 octombrie

Boris Johnson este încrezător că acordul va fi ratificat până pe 31 octombrie

Prim-ministrul britanic Boris Johnson este încrezător că noul acord pentru Brexit va fi ratificat până la data de 31 octombrie, a transmis purtătorul său de cuvânt, menționând că acest acord asigură o ieșire ordonată a Marii Britanii din UE.

Comisia Europeană recomandă Consiliului European să susțină Acordul Brexit

Comisia Europeană recomandă Consiliului European să susțină Acordul Brexit

„Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să susțină acordul încheiat la nivelul negociatorilor în ceea ce privește Acordul de Retragere, inclusiv protocolul revizuit pentru Irlanda și Irlanda de Nord și să aprobe varianta revizuită a Declarației Politice de stabilire a cadrului viitoarelor relații dintre UE și Marea Britanie”, se menționează într-un comunicat publicat de Comisia Europeană.

De asemenea, Comisia Europeană recomandă și Parlamentului European să aprobe acest acord. 

Acordul „este rezultatul unor negocieri intensive între Comisia Europeană și negociatorii Marii Britanii în ultimele zile”, transmite Comisia.

Partidul Laburist dorește organizarea unui nou referendum

Partidul Laburist dorește organizarea unui nou referendum

Jeremy Corbyn: „Această trădare de acord nu va reuni țara și ar trebui respins. Cea mai bună modalitate de a rezolva Brexitul este să le dăm cetățenilor ultimul cuvânt, într-un vot public”.

O sursă din Partidul Laburist a declarat că formațiunea își ține opțiunile deschise, deoarece nu este clar momentan pe ce va pune Boris Johnson Parlamentul să voteze.

Liderul laburist a transmis că acordul lui Boris Johnson este „chiar mai rău” decât cel al fostului prim-ministru britanic Theresa May, care a fost respins de Parlament de trei ori.

Michel Barnier: Acordul este rezultatul „muncii intense”

Michel Barnier: Acordul este rezultatul „muncii intense”

Negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a declarat în cadrul summitului UE că acordul negociat este rezultatul „muncii intense” a celor două părți, relatează BBC.

Acordul „ar trebui să ofere siguranță din punct de vedere legal în fiecare parte în care Brexit - ca orice separare- crează nesiguranță”, a spus Barnier.

De asemenea, negociatorul-șef UE le-a mulțumit echipelor de negocieri britanice și europene pentru „tenacitate și profesionalism”.

„Suntem complet determinați să protejăm pacea, să protejăm stabilitatea insulei Irlanda”, a spus Barnier.

Negociatorul-șef a transmis că acordul evită o graniță dură, protejează integritatea pieței unice și prevede ca Irlanda de Nord să rămână în teritoriul vamal al Marii Britanii.

Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord nu va susține acordul

Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord nu va susține acordul

Partidul Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord a anunțat că poziția sa în ceea ce privește Brexit nu se va schimba și că nu poate susține acordul propus de Boris Johnson și Uniunea Europeană.

„Declarația noastră anterioară rămâne aceeași, în răspuns la informațiile privind încheierea unui nou acord”, a transmis DUP prin intermediul unui comunicat publicat pe Twitter.

Fără susținerea Partidului Democrat Unionist, șansele ca acordul să treacă de Parlamentul britanic sunt mici, conform BBC.

Jean-Claude Juncker: Un acord „corect și echilibrat”

Jean-Claude Juncker: Un acord „corect și echilibrat”

„Unde există voință, există un acord- avem unul! Este un acord corect și echilibrat pentru Uniunea Europeană și pentru Marea Britanie și este un testament al dedicării noastre pentru găsirea soluțiilor”, a scris Juncker pe Twitter.

„Avem acum un protocol nou care protejează pacea și stabilitatea pe Insula Irlanda și protejează complet piața noastră unică. Sper ca acum să putem ajunge la un final și să le oferim oamenilor și afacerilor siguranța pe care o merită”, a transmis Juncker, conform unui comunicat emis de Comisia Europeană.

Prim-ministrul Boris Johnson anunță că acordul este gata

Prim-ministrul Boris Johnson anunță că acordul este gata

„Avem un nou acord care preia controlul- acum, Parlamentul ar trebui să finalizeze Brexit sâmbătă, pentru a putea trece mai departe spre alte priorități, cum ar fi costul de trai, sistemul de sănătate, crimele violente și mediu”, a scris Boris Johnson pe Twitter.

Oficialii britanici și europeni au ajuns la un acord înaintea începerii summitului UE din Bruxelles, relatează BBC. În continuare, acordul trebuie aprobat atât de Parlamentul britanic cât și de cel European.

Angela Merkel: „Un acord este încă posibil”

Angela Merkel: „Un acord este încă posibil”

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că Marea Britanie și Uniunea Europeană pot ajunge la un acord, relatează BBC.

„Suntem pe o cale mai bună decât înainte, dar nu ne-am atins încă obiectivul”, a declarat Merkel înaintea summitului de la Bruxelles.

„Un acord este încă posibil, de aceea trebuie să continuăm să facem tot posibilul să ducem negocierile la un final bun”, a adăugat cancelarul german.

Cum ne va afecta un Brexit "fără acord". Aproape 400.000 de români trăiesc acum în Regat

Efectele unui Brexit fără acord ar putea fi foarte grave pentru Marea Britanie, dar acestea vor fi resimțite puternic și de statele membre ale Uniunii Europene, printre care și România.

Președintele Klaus Iohannis participă la Consiliul UE

Președintele Klaus Iohannis participă la Consiliul UE

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, relatează Agerpres.

În ceea ce privește Brexit, președintele va susține în continuare ieșirea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului român va pleda pentru un "buget ambiţios, capabil să ducă la îndeplinire obiectivele Agendei strategice a UE, care să asigure realizarea cu succes a obiectivelor Uniunii pentru deceniul viitor".

"Preşedintele României va arăta, de asemenea, că ţara noastră sprijină ferm menţinerea unor alocări semnificative pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, două politici comunitare esenţiale datorită contribuţiei lor semnificative la sporirea investiţiilor europene şi continuarea procesului de convergenţă la nivel european", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Ce se va întâmpla la Consiliul de la Bruxelles

Ce se va întâmpla la Consiliul de la Bruxelles

Una dintre temele principale ale reuniunii este Brexitul, subiect care a fost analizat în detaliu şi de Consiliul Afaceri Generale al UE din 15 octombrie 2019, relatează Agerpres.

Discuţiile pe tema Brexit au loc în contextul în care termenul pentru retragerea Regatului Unit din UE, în baza articolului 50 din Tratatul Uniunii, este 31 octombrie 2019.

În cazul în care în urma consiliului, Londra și Bruxelles nu vor ajunge la un acord, prim-ministrul Boris Johnson trebuie să solicite în data de 19 octombrie amânarea oficială a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, conform unei legi adoptate în Parlament.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Un bar brazilian a devenit o atracţie turistică după o vizită surpriză a cântăreţului Bruno Mars
Un bar brazilian a devenit o atracţie turistică după o vizită surpriză a cântăreţului Bruno Mars

În Brazilia, unde oamenii îi spun cu afecţiune "Bruninho", cântăreţul american Bruno Mars, un star al industriei muzicale, a contribuit la transformarea unui mic bar fără pretenţii într-o adevărată atracţie turistică.

Loteria de Crăciun din Spania. S-au câștigat premii în valoare de 2,71 miliarde de euro
Loteria de Crăciun din Spania. S-au câștigat premii în valoare de 2,71 miliarde de euro

Spaniolii care au bilete câştigătoare la tragerea loto de Crăciun din Spania, de duminică, au sărbătorit cu şampanie, urale de bucurie şi îmbrăţişări. 

Papa Francisc condamnă din nou cruzimea atacurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza
Papa Francisc condamnă din nou cruzimea atacurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza

Papa Francisc a condamnat din nou duminică cruzimea atacurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza, după ce a făcut acest lucru şi sâmbătă, în pofida protestelor diplomaţiei israeliene care l-a acuzat că are "standarde duble", transmite AFP.

Un bar brazilian a devenit o atracţie turistică după o vizită surpriză a cântăreţului Bruno Mars
Un bar brazilian a devenit o atracţie turistică după o vizită surpriză a cântăreţului Bruno Mars

În Brazilia, unde oamenii îi spun cu afecţiune "Bruninho", cântăreţul american Bruno Mars, un star al industriei muzicale, a contribuit la transformarea unui mic bar fără pretenţii într-o adevărată atracţie turistică.

Loteria de Crăciun din Spania. S-au câștigat premii în valoare de 2,71 miliarde de euro
Loteria de Crăciun din Spania. S-au câștigat premii în valoare de 2,71 miliarde de euro

Spaniolii care au bilete câştigătoare la tragerea loto de Crăciun din Spania, de duminică, au sărbătorit cu şampanie, urale de bucurie şi îmbrăţişări. 

Papa Francisc condamnă din nou cruzimea atacurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza
Papa Francisc condamnă din nou cruzimea atacurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza

Papa Francisc a condamnat din nou duminică cruzimea atacurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza, după ce a făcut acest lucru şi sâmbătă, în pofida protestelor diplomaţiei israeliene care l-a acuzat că are "standarde duble", transmite AFP.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.