Acord între statele UE privind migranții. Merkel și-a salvat funcția, pentru moment


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 29 Iunie 2018 20:04
Categorie: Stiri externe

După o noapte albă presărată de dispute şi somaţii pe ton ridicat, liderii europeni s-au pus de accord să înființeze tabere comune de procesare a azilanților și să restricționeze mișcările migranților, în cadrul blocului comunitar.

Compromisul, smuls în zori, este un succes pentru Roma. Condusă de un guvern populist, Italia a cerut împărţirea responsabilităţilor între ţările membre şi a ameninţat că în caz contrar va bloca restul deciziilor cu privire la Brexit, comerţ şi apărare.

 Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a dat vestea bună pe Twitter, abia la 5 şi jumătate dimineaţa, ora României.

Cu fețele descompuse de oboseală după 12 ore de discuţii aprinse, liderii s-au străduit să transmită optimism, pe când se retrăgeau către hotel:

Giuseppe Conte, premierul italian: “În mare, suntem mulţumiţi. A fost o negociere dificilă şi lungă, dar de azi Italia nu mai e singură.”

Xavier Bettel, premierul luxemburghez: “Europa nu se închide! Europa nu trage obloanele!”

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: “A avut câştig de cauză cooperarea europeană, în detrimentul deciziilor naţionale care n-ar fi fost nici eficiente, nici trainice.”

Nimic mai sugestiv pentru tensiunile depăşite decât imaginea Angelei Merkel odihnindu-şi capul pe umărul premierului finlandez. Era fără dubiu sleită de puteri după discuţiile care au avut pentru ea o miză personală enorma: să câştige timp ca să-şi salveze funcţia.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: “Una peste alta, transmitem un mesaj bun prin adoptarea unei decizii comune pe cea mai provocatoare tema pentru Europa. Rămân totuşi multe de făcut pentru armonizarea tuturor poziţiilor.”

Mandantul cancelarului Merkel e mai fragil decât niciodată, riscând să piardă sprijinul vital al aliaţilor săi de dreapta. Ministrul de interne i-a dat un ultimatum până duminică să obţină, prin măsuri europene comune, reducerea numărului de solicitanţi de azil care intră în Germania.

Liderii europeni au convenit să securizeze suplimentar frontierele externe și să majoreze finanțarea pentru Turcia, Măroc și țările nord-africane pentru a preveni migrația către Europa.

Propunerile franco-italiene vizează de asemenea înfiinţarea - pe bază de voluntariat - a unor "centre de control" în care vor fi debarcaţi migranţii sosiţi pe apă. Acolo sunt triaţi, iar cei eligibili pentru azil sunt repartizaţi în alte ţări europene - şi acestea voluntare.

O sursă italiană a salutat "contribuţia importantă" a lui Emmanuel Macron pentru obţinerea acordului, dând de înţeles că Ungaria s-a opus "viguros".

Klaus Iohannis, preşedintele României: “Trebuie să recunoaștem că noi nu suntem țară de destinație, suntem țară de tranzit, dar numărul de migranți care tranzitează România este unul rezonabil și gestionabil.”

La insistenţele Austriei, blocul comunitar "va explora conceptul unor platforme regionale de debarcare", în afara Europei, cel mai probabil în nordul Africii.

Acord privind migrația la summitul de la Bruxelles. Italia blocase adoptarea primelor concluzii
Acord privind migrația la summitul de la Bruxelles. Italia blocase adoptarea primelor concluzii
VIDEO PROTVPLUS.RO
Carrie Lam
Noi proteste ample în Hong Kong. Șefa executivului le-a cerut ”scuze” cetățenilor
Bande de motocicliști înarmați terorizează Nigeria. 34 de persoane au fost ucise
Prințul Harry și Meghan au publicat o nouă fotografie cu Archie. Detaliul din imagine
Un român ar putea deveni primarul unui oraș german. Împotriva cui candidează
Reacție dură a lui Trump după ce presa a scris că SUA va ataca cibernetic Rusia
Polițist înjunghiat şi deposedat de armă în prefectura Osaka, unde urmează să aibă loc un summit G20
Două petroliere, lovite în urma unui atac ”suspect” produs în Golful Oman
Iranul acuză SUA că se află în spatele atacurilor petrolierelor la Marea Oman
Sara Netanyahu, găsită vinovată de utilizare abuzivă de fonduri publice. Pedeapsa primită
Un aligator a fost surprins cu un cuțit înfipt în cap. Reacția localnicilor. VIDEO
Un cunoscut model, criticat pentru pozele sale. Cum arată la 53 de ani. GALERIE FOTO
Valul de caniculă din Europa afectează și grădinile zoologice. Măsurile luate
Un bărbat, filmat noaptea cu mască şi o lampă de miner pe cap. Ce le-a făcut unor localnici