Acord între statele UE privind migranții. Merkel și-a salvat funcția, pentru moment

Ultimul update: Vineri 29 Iunie 2018 21:12
Data publicarii: Vineri 29 Iunie 2018 20:04
Categorie: Internaţional

După o noapte albă presărată de dispute şi somaţii pe ton ridicat, liderii europeni s-au pus de accord să înființeze tabere comune de procesare a azilanților și să restricționeze mișcările migranților, în cadrul blocului comunitar.

Compromisul, smuls în zori, este un succes pentru Roma. Condusă de un guvern populist, Italia a cerut împărţirea responsabilităţilor între ţările membre şi a ameninţat că în caz contrar va bloca restul deciziilor cu privire la Brexit, comerţ şi apărare.

 Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a dat vestea bună pe Twitter, abia la 5 şi jumătate dimineaţa, ora României.

Cu fețele descompuse de oboseală după 12 ore de discuţii aprinse, liderii s-au străduit să transmită optimism, pe când se retrăgeau către hotel:

Giuseppe Conte, premierul italian: “În mare, suntem mulţumiţi. A fost o negociere dificilă şi lungă, dar de azi Italia nu mai e singură.”

Italia blochează summitul UE și cere mai mult ajutor cu migranții

Xavier Bettel, premierul luxemburghez: “Europa nu se închide! Europa nu trage obloanele!”

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: “A avut câştig de cauză cooperarea europeană, în detrimentul deciziilor naţionale care n-ar fi fost nici eficiente, nici trainice.”

Nimic mai sugestiv pentru tensiunile depăşite decât imaginea Angelei Merkel odihnindu-şi capul pe umărul premierului finlandez. Era fără dubiu sleită de puteri după discuţiile care au avut pentru ea o miză personală enorma: să câştige timp ca să-şi salveze funcţia.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: “Una peste alta, transmitem un mesaj bun prin adoptarea unei decizii comune pe cea mai provocatoare tema pentru Europa. Rămân totuşi multe de făcut pentru armonizarea tuturor poziţiilor.”

Mandantul cancelarului Merkel e mai fragil decât niciodată, riscând să piardă sprijinul vital al aliaţilor săi de dreapta. Ministrul de interne i-a dat un ultimatum până duminică să obţină, prin măsuri europene comune, reducerea numărului de solicitanţi de azil care intră în Germania.

Liderii europeni au convenit să securizeze suplimentar frontierele externe și să majoreze finanțarea pentru Turcia, Măroc și țările nord-africane pentru a preveni migrația către Europa.

Propunerile franco-italiene vizează de asemenea înfiinţarea - pe bază de voluntariat - a unor "centre de control" în care vor fi debarcaţi migranţii sosiţi pe apă. Acolo sunt triaţi, iar cei eligibili pentru azil sunt repartizaţi în alte ţări europene - şi acestea voluntare.

O sursă italiană a salutat "contribuţia importantă" a lui Emmanuel Macron pentru obţinerea acordului, dând de înţeles că Ungaria s-a opus "viguros".

Klaus Iohannis, preşedintele României: “Trebuie să recunoaștem că noi nu suntem țară de destinație, suntem țară de tranzit, dar numărul de migranți care tranzitează România este unul rezonabil și gestionabil.”

La insistenţele Austriei, blocul comunitar "va explora conceptul unor platforme regionale de debarcare", în afara Europei, cel mai probabil în nordul Africii.

Acord privind migrația la summitul de la Bruxelles. Italia blocase adoptarea primelor concluzii

Acord privind migrația la summitul de la Bruxelles. Italia blocase adoptarea primelor concluzii

VIDEO PROTVPLUS.RO

Cuba

Căsătoriile gay în proiectul noii constituţii, în Cuba

Rusia cere SUA eliberarea rusoaicei arestate pe baza unor ”acuzații fabricate”

ONU cere evitarea unui conflict devastator

Anunțul făcut de autoritățile germane despre autorul atacului de la Luebeck, soldat cu 10 răniți

Steve Bannon, fost consilier al lui Trump, vine în Europa pentru a sprijini mişcările populiste: “Soros este diavolul”

Analiză. Putin savurează ”victoria” de la summitul cu Trump. Mesajul transmis rușilor și Occidentului

vaporas, Missouri, scufundat, victime, bilant, veste de salvare,

Momentul în care vaporașul cu turiști se scufundă. 9 morți, membri ai aceleiaşi familii

Cea mai secetoasă vară din ultimii 50 de ani în UK. Imagini filmate din elicopter

Reacția lui Donald Trump la faptul că ar fi fost înregistrat în secret de fostul său avocat

Coreea de Nord trece prin ”cea mai gravă perioadă” din ultimii 20 de ani

Adolescentă violată de fratele său a fost condamnată la închisoare pentru că a avortat

Apelul lansat de urmașii celor care au încercat să-l asasineze pe Hitler în 1944: ”Unde ar fi Europa azi?”