Donald Tusk, avertisment pentru liderii care se opun politicii privind migrația: „O manifestare a slăbiciunii”
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a precizat miercuri că diviziunile de care liderii europeni dau dovadă, în ceea ce privește migrația, sunt un semn de slăbiciune a UE și alimentează mișcările populiste.
Într-o scrisoare de invitaţie trimisă celor 28 de şefi de stat sau de guvern din UE, Tusk arată că „dezbaterea cu privire la migranţi se inflamează tot mai mult, iar acesta va fi punctul principal al ordinii de zi”, informează AFP, citat de Agerpres.
„O condiţie prealabilă unei politici reale a UE în domeniul migraţiei este ca europenii să decidă efectiv cine intră pe teritoriul european. Neatingerea acestui obiectiv ar fi, în fapt, o manifestare a slăbiciunii noastre şi, mai ales, ar putea da impresia că Europa nu are frontiere externe. Cetăţenii europeni aşteaptă de la noi să facem dovadă de determinare în acţiunile noastre pentru restabilirea sentimentului lor de securitate”, a precizat Tusk în scrisoare, notând că „oamenii vor aceasta nu pentru că au devenit brusc xenofobi şi vor să ridice ziduri împotriva restului lumii, ci pentru că revine fiecărei autorităţi politice să aplice legea, să-şi protejeze teritoriul şi frontiera”.
Totodată, Tusk a mai subliniat că tot mai mulți oameni încep să creadă că „doar o autoritate antiliberală” poate opri migrația ilegală.
„Am asistat la crearea de noi mişcări politice care oferă răspunsuri simple la chestiuni tot mai complexe. Simple, radicale şi atrăgătoare. Criza migratorie le furnizează un număr din ce în ce mai mare de argumente. Tot mai mulţi oameni încep să creadă că doar o autoritate puternică, antieuropeană şi antiliberală în spirit, cu o tendinţă manifestă spre autoritarism, este capabilă să oprească valul de migraţie ilegală. Mizele sunt foarte ridicate. Şi timpul este scurt”, a spus președintele Consiliului European.
În aceeaşi scrisoare, Donald Tusk le cere liderilor UE să se pregătească pentru cele mai pesimiste scenarii în ce priveşte relaţia cu SUA.
„Atunci când vom discuta despre migraţie sau reforma zonei euro, este important să păstrăm în minte contextul geopolitic care a urmat summitului G7 din Canada. În pofida eforturilor noastre neobosite pentru a menţine unitatea Occidentului, relaţiile transatlantice sunt supuse unor presiuni imense din cauza politicii preşedintelui Trump. Din nefericire, diviziunile merg dincolo de comerţ”, a mai spus Tusk.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!