Ucrainenii anunță retragerea trupelor rusești din localităţile din dreptul oraşului Herson, la est de râul Nipru
Armata ucraineană spune că Rusia a început retragerea din localităţile din dreptul oraşului Herson, aflate pe malul de est al râului Nipru.
Însă rușii continuă să atace cu îndârjire în regiune, iar bombardamentele au lăsat Hersonul complet fără electricitate. În tot acest timp, locuitorii din zonă încearcă să fugă unde văd cu ochii.
Cât despre ajutorul militar antiaerian pe care Ucraina îl cere cu insistență, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a temperat speranţele Ucrainei de a primi sisteme de apărare antiaeriană Patriot.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Asta după ce, recent, și Statele Unite au anunțat că nu vor trimite prea curând astfel de sisteme în Ucraina.
Potrivit ucrainenilor, pe frontul din Herson, armata Kremlinului ar fi început retragerea și din localitățile de partea de est a Niprului, zonă aflată sub controlul rușilor. Însă, bombardamentele i-au lăsat din nou pe cei din orașul Herson în beznă, asta după ce abia începuse să fie restabilită alimentarea cu electricitate.
Femeie: ”Bombardamentele mă sperie îngrozitor. Am fost un copil al războiului și acum sunt o bunică a războiului”.
După ce au trăit sub ocupație rusă timp de aproape nouă luni, locuitorii din Herson spun că nu au liniște nici acum. Așa că mulți încearcă să-și găsească un loc în altă parte.
”Ei (rușii) ne bombardează și promit că o vor face și mai mult rău. Dacă am ști că vom fi uciși, am rămâne liniștiți pe loc, dar nu vrem să fim schilodiți și să rămânem invalizii pe aici”.
Probleme cu alimentarea cu electricitate sunt în mai toată țara. În zona Kievului, echipele de electricieni lucrază zi și noapte pentru a repara sistemele de energie electrică.
Bărbat: ”Sigur că este periculos ce facem aici pentru că sunt bombardamente non-stop, dar avem o vorbă: ”dacă te temi de lup, nu te duce în pădure”. Există o oarecare frică, dar trebuie să ne facem treaba”.
Deborah Haynes, corespondent Sky News: ”Prin țintirea rețelei electrice și în încercarea de a opri alimentarea cu electricitate, Vladimir Putin creează o nouă linie a frontului, una din casele oamenilor. Asta înseamnă că eforturile muncitorilor de aici sunt cruciale în această luptă pentru supraviețuire”.
După ce Statele Unite le-au transmis ucrainenilor că nu le pot trimit încă sisteme complexe de apărare antiaeriană, cum ar fi Patriot, și secretarul general al NATO pare să frâneze aspirațiile Ucrainei de a avea acces la așa ceva. Înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai Alianţei de la Bucureşti, Jens Stoltenberg a declarat că furnizarea sistemului de apărare antirachetă Patriot către Ucraina este posibilă. Însă, joi, într-o conferință comună, șeful NATO și cancelarul German, Olaf Scholz au dat de înțeles că livrarea de sisteme Patriot către Ucraina nu va avea loc prea curând.
Potrivit comandanților din armata ucraineană, soldații lor reușesc să doboare, în medie, 75% dintre rachetele și dronele cu care atacă rușii. Dar, numărul victimelor din rândul civililor nevinovați, precum și numărul sistemelor de electricitate distruse zilnic, arată că nu este suficient.
Serhiy Nayev, comandant ucrainean: ”Desigur, ne-am dori să avem mai multe instrumente de apărare aeriană, dar pe baza resurselor disponibile, sistemul de apărare aeriană este în permanență îmbunătățit. Obținem încet instrumentele de care avem nevoie pentru a învinge țintele aeriene și pentru a îmbunătăți sistemul de apărare aeriană prin manevre”.
Mai mult, oficialii armatei ucrainene spun că au dovezi clare că Rusia folosește rachete cu capacitate nucleară, dar cu focoase clasice. Totul pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei.