Ucrainenii anunță retragerea trupelor rusești din localităţile din dreptul oraşului Herson, la est de râul Nipru

soldați ruși
Imago

Armata ucraineană spune că Rusia a început retragerea din localităţile din dreptul oraşului Herson, aflate pe malul de est al râului Nipru.

Însă rușii continuă să atace cu îndârjire în regiune, iar bombardamentele au lăsat Hersonul complet fără electricitate. În tot acest timp, locuitorii din zonă încearcă să fugă unde văd cu ochii.

Cât despre ajutorul militar antiaerian pe care Ucraina îl cere cu insistență, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a temperat speranţele Ucrainei de a primi sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

Asta după ce, recent, și Statele Unite au anunțat că nu vor trimite prea curând astfel de sisteme în Ucraina.

Potrivit ucrainenilor, pe frontul din Herson, armata Kremlinului ar fi început retragerea și din localitățile de partea de est a Niprului, zonă aflată sub controlul rușilor. Însă, bombardamentele i-au lăsat din nou pe cei din orașul Herson în beznă, asta după ce abia începuse să fie restabilită alimentarea cu electricitate.

Citește și
lukasenko
Preşedintele Lukaşenko acuză Ucraina că încearcă "să târască" NATO în război

Femeie: ”Bombardamentele mă sperie îngrozitor. Am fost un copil al războiului și acum sunt o bunică a războiului”.

După ce au trăit sub ocupație rusă timp de aproape nouă luni, locuitorii din Herson spun că nu au liniște nici acum. Așa că mulți încearcă să-și găsească un loc în altă parte.

”Ei (rușii) ne bombardează și promit că o vor face și mai mult rău. Dacă am ști că vom fi uciși, am rămâne liniștiți pe loc, dar nu vrem să fim schilodiți și să rămânem invalizii pe aici”.

Probleme cu alimentarea cu electricitate sunt în mai toată țara. În zona Kievului, echipele de electricieni lucrază zi și noapte pentru a repara sistemele de energie electrică.


Bărbat: ”Sigur că este periculos ce facem aici pentru că sunt bombardamente non-stop, dar avem o vorbă: ”dacă te temi de lup, nu te duce în pădure”. Există o oarecare frică, dar trebuie să ne facem treaba”.

Deborah Haynes, corespondent Sky News: ”Prin țintirea rețelei electrice și în încercarea de a opri alimentarea cu electricitate, Vladimir Putin creează o nouă linie a frontului, una din casele oamenilor. Asta înseamnă că eforturile muncitorilor de aici sunt cruciale în această luptă pentru supraviețuire”.

După ce Statele Unite le-au transmis ucrainenilor că nu le pot trimit încă sisteme complexe de apărare antiaeriană, cum ar fi Patriot, și secretarul general al NATO pare să frâneze aspirațiile Ucrainei de a avea acces la așa ceva. Înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai Alianţei de la Bucureşti, Jens Stoltenberg a declarat că furnizarea sistemului de apărare antirachetă Patriot către Ucraina este posibilă. Însă, joi, într-o conferință comună, șeful NATO și cancelarul German, Olaf Scholz au dat de înțeles că livrarea de sisteme Patriot către Ucraina nu va avea loc prea curând.

Potrivit comandanților din armata ucraineană, soldații lor reușesc să doboare, în medie, 75% dintre rachetele și dronele cu care atacă rușii. Dar, numărul victimelor din rândul civililor nevinovați, precum și numărul sistemelor de electricitate distruse zilnic, arată că nu este suficient.

Serhiy Nayev, comandant ucrainean: ”Desigur, ne-am dori să avem mai multe instrumente de apărare aeriană, dar pe baza resurselor disponibile, sistemul de apărare aeriană este în permanență îmbunătățit. Obținem încet instrumentele de care avem nevoie pentru a învinge țintele aeriene și pentru a îmbunătăți sistemul de apărare aeriană prin manevre”.

Mai mult, oficialii armatei ucrainene spun că au dovezi clare că Rusia folosește rachete cu capacitate nucleară, dar cu focoase clasice. Totul pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei.

 

Citește și...
Rusia avertizează cu privire la
Rusia avertizează cu privire la "riscul enorm" al unei confruntări armate între puteri nucleare

Rusia a avertizat joi că există un risc "enorm" ca o conflict cu arme convenţionale între puteri atomice să degenereze într-un război nuclear, transmite EFE, scrie Agerpres. 

Preşedintele Lukaşenko acuză Ucraina că încearcă
Preşedintele Lukaşenko acuză Ucraina că încearcă "să târască" NATO în război

Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a acuzat joi Ucraina că încearcă "să târască" cu orice preţ NATO în conflictul armat cu Rusia, a transmis agenţia oficială BELTA.

Stoltenberg: Condiţia ca Ucraina să devină membru NATO este să câştige şi noi o ajutăm să facă acest lucru
Stoltenberg: Condiţia ca Ucraina să devină membru NATO este să câştige şi noi o ajutăm să facă acest lucru

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că prima condiţie pentru ca Ucraina să devină membru NATO este ca ea să câştige acest război cu Rusia.

Recomandări
Petrolul rusesc ajunge în continuare în Occident. India îl cumpără ieftin și îl procesează pentru SUA și Europa
Petrolul rusesc ajunge în continuare în Occident. India îl cumpără ieftin și îl procesează pentru SUA și Europa

India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în carburanţi pentru Europa şi SUA, transmite Bloomberg.

ANM anunță val de frig pentru toată țara. Cât va dura. Cod galben de viscol și vânt
ANM anunță val de frig pentru toată țara. Cât va dura. Cod galben de viscol și vânt

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică dimineața, mai multe atenționări de vreme rea.

Răspunsul lui Vladimir Putin când a fost întrebat de un lider occidental dacă îl va ucide pe Volodimir Zelenski
Răspunsul lui Vladimir Putin când a fost întrebat de un lider occidental dacă îl va ucide pe Volodimir Zelenski

Fostul premier al Israelului, Naftali Bennett, a declarat, într-o înregistrare video difuzată sâmbătă, că președintele rus, Vladimir Putin, l-a asigurat că nu îl va ucide pe omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski.