La Mariupol, imaginile din satelit arată locul unei uriașe gropi comune. Bătrână: „Sunt îngrozită. Ajutaţi-ne!”

×
Codul embed a fost copiat

Speranțele că ar putea fi o încetare a focului, de Paște, în Războiul din Ucraina au fost în van. Președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a acuzat Rusia, declarând că a respins toate propunerile pentru un armistițiu.

Mai mult, armata rusă și-a anunțat clar obiectivele celei de a doua faze a războiului - controlul deplin asupra Donbasului și sudului Ucrainei, cu legătura terestră între Crimeea, anexată în 2014, dar și spre Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova.

De acum, întrebarea care se pune ar putea fi: "Moldova este următoarea?", subliniază analiștii de la Sky News, care amintesc că Republica Moldova nu beneficiază de protecția statutului de membru al NATO sau al UE, așadar vulnerabilitatea este evidentă.

S-au dus lupte grele pe străzile Mariupolului, orașul-port din sud, despre care Vladimir Putin spune că a fost "eliberat" de forțele ruse. Dar a ordonat o blocadă în jurul combinatului siderurgic Azovstal, unde - în labirintul de buncarele subterane - rezistă în continuare ultimul grup de militari ucraineni, în jur de 2.000 de luptători. Se află însă acolo și sute de civili.

Svyatoslav Pălămar, comandant din regimentul Azov: “Aruncă bombe grele, bombe anti-bunker, care provoacă distrugeri uriaşe. Avem morţi şi răniţi în interiorul buncărelor. Unii civili rămân blocaţi sub ruine. Civilii sunt în mai multe buncăre subterane, în fiecare cam 80 - 100 de oameni”.

Citește și
Putin a premiat brigada din Bucha
Războiul din Ucraina, prezentat ca "cea mai politicoasă operaţiune militară specială" - Ambasada Rusiei la București
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Pe de altă parte, primarul spune că în Mariupol, în afara zonei industriale, mai rămân încă peste 100.000 de civili și a cerut din nou evacuarea completă din orașul distrus aproape în întregime. În unele imagini se vede cum turela unui tanc distrus a fost proiectată de suflul exploziei într-un apartament de bloc.

Soldații ceceni s-au filmat sărbătorind "victoria" în fața sediului administrativ al combinatului Azovstal, incendiat. Dar nu au cucerit și ultima redută.

Konstantin Nemichev, comandantul unității Kraken a Regimentului Azov: „E o fortăreaţă, soldaţii noştri ţin pe loc cel puţin 10.000 de militari inamici. Dacă ei vor ceda, atunci această armată de 10.000 de oameni va pleca spre nord şi va ajuta la ocuparea Donbasului”.

La Mariupol, imaginile din satelit arată locul unei uriașe gropi comune

Vadim Boychenko, primarul din Mariupol: “Este un câmp, lângă cimitir. Pe acest câmp a fost săpată o uriaşă groapă comună, de 30 de metri lungime. (Ruşii) i-au dus acolo cu camioanele pe cetăţenii noştri pe care i-au ucis. Rusia ascunde acolo crime de război.

În Donbas, ruşii presează pe mai multe direcţii. Potrivit Kievului, forțele ruse au capturat joi peste 40 de sate din regiunea Donețk, dar președintele Zelenski spune că sunt doar câștiguri temporare. Alte atacuri au fost respinse.

Rușii bombardează pe toată lungime frontului din Donbas, de aproape 500 de kilometri.

Câteva zeci de oameni se ascund în subsolul teatrului deja bombardat din orașul Rubijne.

Un bărbat care își face cruce: “Dă, Doamne, să înceteze! Auzi cum trag!”

Acești oameni sunt prea săraci, înspăimântați și prea în vârstă ca să fugă. Nina, de 89 de ani, trăiește într-un adăpost, de cinci săptămâni.

Nina:Vreau să mă duc acasă. Am suferit prea mult. Am văzut foc şi fum, toată nenorocirea asta. Sunt îngrozită. Ajutaţi-ne!”.

La Harkov, bombele ruşilor continuă să cadă în zone rezidențiale, lăsând în urmă distrugeri, morți și răniți. Vor să ucidă o națiune, spunea primarul local.

Bărbat: “Cu ce este diferit ce se întâmplă aici faţă de Bucea sau Hostomel? Și ni se spune că aici este liniște. Cum este posibil? Aici sunt oameni care ard. Cum este posibil aşa ceva?"

30% din populaţia oraşului a fost evacuată. Alţii s-au refugiat în adăposturi şi în metrou.

Tragediile din Borodianka

Ucrainenii sunt încrâncenaţi şi din cauza crimelor de război petrecute în oraşele ocupate temporar de ruşi, din împrejurimile Kievului. În Borodianka, Ivan, un adolescent de 16 ani, a fost martor la moartea prietenei sale, ucisă de şrapnel.

Ivan Onufrienko: "Nu pot să reacţionez altfel când văd aşa ceva. Plâng, dar nu vreau să arăt asta. Mă simt neputincios, pentru că nu pot face nimic..."

Pierderile ruşilor au crescut în ultimele zile. De la începutul invaziei, 13.400 de soldați ruși ar fi murit în Ucraina, iar 7.000 sunt dați dispăruți, potrivit unui ziar pro-Kremlin, care a șters apoi postarea. Cu toate astea, sunt slabe şanse că Vladimir Putin să dea înapoi în Donbas.

Intențiile rușilor

După ce prima ofensivă a rușilor, acum 58 de zile, a fost un fiasco, Kievul n-a căzut, trupele s-au retras de la Cernobîl și din nordul Ucrainei, acum Kremlinul a anunțat ce-și dorește să obțină cu a două ofensivă.

În primul rând, rușii vor, în est, tot bazinul Donbas, cea mai bogată parte a Ucrainei. Din 2015, Putin controla o treime din Donbas, acum vrea tot, până spre Nipru.

Apoi, în sud, vor să lege Crimeea ocupată în 2014 cu Transnistria. Asta ar însemna toate porturile de la Azov și Marea Neagră și tot comerțul pe mare. Numai că, pentru asta, rușii ar trebui să pună mâna pe Odessa.

Doar că al treilea oraș al Ucrainei este o fortăreață bine apărată, ori Rusia n-a fost în stare până acum să pună mâna nici pe Mariupol, după două luni, în care armata a făcut orașul una cu pământul."

Dincolo de toate acestea, apar tot mai multe informaţii despre ipotetice operaţiuni de sabotare a unor ţinte din Rusia. Joi, șapte persoane au murit și 27 au fost rănite într-un incendiu izbucnit la un institut de cercetare în domeniul apărării de lângă Moscova.

Câteva ore mai târziu, un alt incendiu a izbucnit la o uzină chimică aflată la 400 de kilometri spre est, unde ar fi produs combustibilul utilizat de rachetele ruseşti.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 58. Vicepremierul Ucrainei: Doar ONU poate ajuta civilii din Mariupol
Război în Ucraina, ziua 58. Vicepremierul Ucrainei: Doar ONU poate ajuta civilii din Mariupol

Război în Ucraina, ziua 58. ȘtirileProTV.ro v-au prezentat cele mai importante evenimente ale conflictului armat în format LIVE TEXT.

Războiul din Ucraina, prezentat ca
Războiul din Ucraina, prezentat ca "cea mai politicoasă operaţiune militară specială" - Ambasada Rusiei la București

Războiul din Ucraina este prezentat ca "cea mai politicoasă operaţiune militară specială", într-un text postat pe site-ul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Ucraina laudă România: ”Are o politică inteligentă. A fost foarte onestă, cu o minte deschisă, prietenoasă şi săritoare”
Ucraina laudă România: ”Are o politică inteligentă. A fost foarte onestă, cu o minte deschisă, prietenoasă şi săritoare”

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat, vineri, că ţara sa nu comentează legat de ajutorul militar primit, adăugând că, de la începerea războiului, România a avut "o politică inteligentă".

 

Lupte crâncene în Mariupol, deși Putin spunea că l-a cucerit. ”Aici va pierde și, cel mai probabil, o să fie dat jos”
Lupte crâncene în Mariupol, deși Putin spunea că l-a cucerit. ”Aici va pierde și, cel mai probabil, o să fie dat jos”

Luptele continuă printre ruinele din Mariupol, în ciuda victoriei anunţate joi de preşedintele rus Vladimir Putin, care spunea că oraşul a fost eliberat.  

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.