Ucraina se pregăteşte pentru pene de curent după un nou atac masiv al Rusiei, soldat cu un mort şi cel puţin 10 răniţi

ucraina

Ucraina a avertizat miercuri în legătură cu posibile întreruperi de energie electrică la sfârşitul zilei, în urma unui nou atac "masiv" al Rusiei asupra reţelei sale energetice, care s-a soldat cu cel puţin un mort şi zece răniţi, relatează AFP.

Compania naţională de electricitate Ukrenergo a avertizat că întreruperi de energie electrică sunt "posibile în toată Ucraina (...) de la ora 18.00 la ora 23.00".

Aceasta le-a cerut clienţilor săi să "folosească energia electrică cu moderaţie".

Ukrenergo a precizat că acesta a fost al cincilea atac "masiv" asupra reţelei energetice de la 22 martie.

Potrivit DTEK, cel mai mare investitor privat din sectorul energetic ucrainean, trei centrale termice au fost "grav avariate".

Citește și
soldati ucraineni
Ucraina preia cea mai controversată strategie a rușilor. Măsura a trecut de vot și va fi pusă în aplicare
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Compania a precizat că instalaţiile sale au fost bombardate de aproximativ 180 de ori de la începutul războiului, în februarie 2022, inclusiv de cinci ori în ultimele şase săptămâni.

Până la prânz, fusese restabilită alimentarea cu energie electrică a peste 50.000 de utilizatori care rămaseseră temporar fără curent electric în urma bombardamentelor de miercuri dimineaţă, potrivit Ministerului Energiei.

Cel mai amplu atac din ultimele săptămâni 

Rachete şi drone ruseşti au lovit cel puţin 10 instalaţii din infrastructura esenţială ucraineană în cel mai amplu atac aerian din ultimele săptămâni, care a provocat daune grave la trei centrale termoelectrice.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 39 din cele 55 de rachete şi 20 din cele 21 de drone de atac folosite în acest atac, care pune şi mai multă presiune asupra sistemului energetic ucrainean aflat sub asediu, la mai bine de doi ani de când Rusia şi-a lansat invazia la scară largă.

De la începutul anului, instalaţiile electrice ucrainene au fost supuse mai multor valuri de bombardamente ruseşti cu drone şi rachete, provocând pagube importante şi întreruperi de energie electrică.

"Inamicul nu renunţă la planurile sale de a-i priva pe ucraineni de curent electric. Încă un atac masiv asupra industriei noastre energetice", a scris miercuri ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, pe Telegram.

Căile ferate, luate și ele în vizor 

Aceste atacuri au vizat obiective de producţie şi transport de energie electrică din regiunile Poltava (est), Kirovograd (centru), Zaporiojie (sud), Liov, Ivano-Frankivsk şi Vinnîţia (vest), a adăugat el.

Oraşul Herson, în sud, a fost, de asemenea, "parţial privat de electricitate" din cauza "loviturilor inamice", potrivit guvernatorului local.

Liniile de cale ferată au fost şi ele avariate în regiunea Herson, a anunţat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Moscova şi-a intensificat atacurile şi asupra căilor ferate ucrainene, care sunt esenţiale pentru comerţ, transportul civil şi aprovizionarea militară a Ucrainei, în condiţiile în care traficul aerian civil este suspendat de la începutul invaziei ruseşti, în februarie 2022.

Atacurile din timpul nopţii au ucis o femeie de 65 de ani într-un sat din regiunea Herson şi au rănit alte trei persoane, potrivit procuraturii locale.

Kievul, vizat de rachete de croazieră

Potrivit administraţiei militare a oraşului Kiev, bombardiere strategice ruseşti Tu-95MS au tras mai multe rachete de croazieră asupra capitalei, care a fost plasată în stare de alertă timp de trei ore. Toate aceste rachete au fost doborâte, a adăugat aceasta.

În urma atacului rusesc din regiunea Kiev, 14 clădiri rezidenţiale au fost distruse şi avariate, iar două persoane au fost rănite, potrivit Ukrainskaia Pravda.

De asemenea, o persoană a fost rănită în regiunea Dnipropetrovsk (sud), două în Brovarî, în apropiere de Kiev, iar un copil de 8 ani în regiunea Kirovograd (centru), potrivit autorităţilor locale.

Guvernatorul Liovului, Maksîm Kozîţki, a declarat că a fost atacată o instalaţie de depozitare a gazelor naturale din regiunea sa, a relatat Radio Free Europe/Radio Liberty.

Zelenski denunță „teroarea rusă” 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat "teroarea rusă". Miercuri, 8 mai, "ziua comemorării victoriei împotriva nazismului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, nazistul Putin a lansat un atac masiv împotriva Ucrainei", a denunţat el.

Într-un mesaj separat, şeful statului a anunţat că a purtat discuţii cu premierul danez Mette Frederiksen despre modalităţile de consolidare a sistemului energetic şi a apărării antiaeriene a Ucrainei.

La rândul său, premierul ucrainean Denîs Şmîhal a anunţat crearea unui grup de lucru guvernamental însărcinat cu "coordonarea tuturor eforturilor pentru a depăşi consecinţele terorismului energetic rusesc". Misiunea sa, a spus el, va fi de a pregăti companiile şi gospodăriile ucrainene pentru posibilele întreruperi de energie electrică în toamnă şi în iarna viitoare.

Rusia anunță că a cucerit încă două localități ucrainene

Armata rusă a spus că a efectuat lovituri împotriva reţelei energetice şi a industriei militare ucrainene ca răspuns la atacurile Kievului asupra propriilor sale instalaţii.

Rusia a folosit arme navale şi aeriene de înaltă precizie, cu rază lungă de acţiune, sisteme de rachete hipersonice Kinjal şi drone pentru a lovi instalaţii energetice şi complexul militar-industrial, a declarat Ministerul rus al Apărării.

"Ca urmare a atacului, capacităţile Ucrainei pentru producţia de echipamente militare, precum şi transferul de arme şi echipamente militare occidentale către linia de front au fost reduse semnificativ", a declarat ministerul, precizând că a lovit depozite de muniţie şi ateliere de drone ucrainene.

Ministerul a subliniat că atacul a fost un răspuns la "încercările regimului de la Kiev de a deteriora instalaţiile energetice ruseşti".

Pe front, Moscova a afirmat, de asemenea, miercuri, că a cucerit localitatea Novokalînove, în apropiere de oraşul Avdiïvka din regiunea Doneţk (est), pe care l-a cucerit la jumătatea lunii februarie. În ultimele săptămâni, armata rusă a avansat în această zonă, încercând să profite de lipsa de oameni şi arme în rândul trupelor ucrainene.

Tot miercuri, Moscova a afirmat, de asemenea, că a cucerit satul Kîslivka din regiunea Harkov (nord-est), care a fost aproape în întregime recucerit de Kiev în timpul contraofensivei victorioase din toamna anului 2022, dar care rămăsese ţinta bombardamentelor ruseşti.

De-a lungul frontului de 1.000 km, forţele ruseşti au avansat în mai multe locuri, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
Citește și...
Moscova: Războiul din Ucraina s-ar încheia în doar două săptămâni dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul
Moscova: Războiul din Ucraina s-ar încheia în doar două săptămâni dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul

Conflictul din Ucraina s-ar încheia în doar două săptămâni dacă Occidentul şi-ar opri livrările militare către Kiev, a transmis miercuri Moscova, potrivit Reuters.  

Ucraina preia cea mai controversată strategie a rușilor. Măsura a trecut de vot și va fi pusă în aplicare
Ucraina preia cea mai controversată strategie a rușilor. Măsura a trecut de vot și va fi pusă în aplicare

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat în a doua lectură un proiect de lege care permite unor categorii de prizonieri să se mobilizeze în Forțele Armate ale Ucrainei, a declarat unul dintre autorii amendamentelor, deputatul Alexey Goncharenko.

Rusia spune că toate F-16 din Ucraina reprezintă o amenințare nucleară, ignorând avioanele ucrainene care pot face deja asta
Rusia spune că toate F-16 din Ucraina reprezintă o amenințare nucleară, ignorând avioanele ucrainene care pot face deja asta

Rusia a avertizat luni cu privire la sosirea așteptată a F-16 în Ucraina, spunând că avioanele de război americane vor fi tratate ca o escaladare, având în vedere potențialul lor ca platforme de arme nucleare.

Recomandări
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro

La alegerile din 9 iunie, România își va vota primarii și europarlamentarii. 542 de candidați se luptă pentru cele 33 de posturi de la Bruxelles.  

Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje
Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje

”Fonduri UE pompate în agricultură”, PARTEA a II-a. Fermierii români trebuie să își ia consultanți buni ca să poată accesa fondurile europene. Depind de aceste sume, pentru că, prin activitatea lor, nu sunt eligibili în fața băncilor.    

De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului
De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului

Nava care s-a scufundat sâmbătă la 50 de kilometri în larg de Sfântu Gheorghe a fost lovită chiar de ambarcațiunea care a ajutat la salvarea echipajului.