Planul de aparare a Romaniei, modificat de Guvern. Care au fost cerintele NATO, in contextul crizei din Ucraina
Ne vom planifica apararea in acelasi timp cu NATO. Strategiile vor fi planuite pentru zece ani si nu pentru sase cum era pana acum. Guvernul a aprobat, miercuri, legea privind planificarea apararii, care trebuie votata si de parlamentari.
Aceste schimbari legislative vin in contextul in care in tensiunile din regiune cu Rusia se intensifica tot mai mult, iar trupele NATO exerseaza de pe teritoriul Romaniei situatii fictive de lupta.
Ne antrenam zi si noapte in poligoane si chiar si in parcuri, pare sa fie mesajul pe care, miercuri, militari romani si americani l-au avut de transmis. Daca romanii si-au aratat tehnicile de lupta corp la corp, dar si cele de detonare a unei bombe artizanale, americanii au adus tehnica de lupta usoara, transportoare blindate, in centrul Bucurestiului.
"Acesta este un vehicul de recunoastere. Practic cu el mergem in misiune si strangem informatii. Echipa iese in teren si incearca sa gaseasca inamicul, iar apoi se intoarce si raporteaza ce a gasit comandantului", a explicat un militar american.
Il folosesc pentru ca protejeaza echipajul uman care face patrularea de atacurile supriza. I-a aparat, spun militarii, in Afganisatn si in Irak.
Aceasta desfasurare de forte a fost prilejuita de Ziua Trupelor Terestre. Insa militarii de peste ocean nu au vanit aici pentru festivitati. Participa intens la un numar record de aplicatii si exercitii cu militarii romani, care se desfasoara peste tot in tara. Mesajul este cel pe care NATO il transmite de luni de zile. Alianta arata ca actiunile Moscovei nu trec neobservate si ca fortele militare aliate se pregatesc pentru orice situatie care ar putea aparea.
De altfel, miercuri, proiectul de lege privind planul de aparare al Romaniei a fost aprobat de Guvern.
"Este vorba de directiva de planificare, de strategia de securitate nationala, de felul in care se planifica fortele in functie de planul general NATO", a spus Mircea Dusa, ministrul Apararii.
Adica Romania si-a actualizat planurile de aparare in functie de cererile venite din partea NATO. Strategiile trebuie sa fie valabile zece ani si nu doar sase cum era pana acum. Asta permite armatelor sa aiba o viziune comuna pe termen lung si sa poata reactiona rapid impreuna.