Ucraina riscă să devină ”Vietnamul lui Trump”, avertizează fostul său strateg-șef Steve Bannon

Donald Trump este în pericol să nu reușească să rezolve criza din Ucraina și ar putea fi atras și mai adânc în acest război al lui Vladimir Putin, la fel cum Richard Nixon a pățit cu încercările sale de a se retrage din Vietnam.
Acesta este avertismentul lansat de fostul strateg-șef al lui Trump, Steve Bannon, într-un amplu interviu acordat POLITICO.
Gazda influentului podcast "War Room" se pregătește pentru o confruntare politică majoră privind intervenția Statelor Unite în Ucraina. El pledează pentru încetarea ajutorului militar extrem de important acordat de America Kievului, dar se teme că fostul său șef va cădea în capcana întinsă de o alianță improbabilă a industriei americane de apărare, a europenilor și chiar a unora dintre prietenii lui Bannon, despre care susține că sunt ”pierduți”.
Printre aceștia se numără Keith Kellogg, un general american în retragere care a fost ales de Trump pentru a fi trimis special pentru Ucraina și Rusia.
"Dacă nu suntem atenți, se va transforma în Vietnamul lui Trump. Asta i s-a întâmplat lui Richard Nixon. El a sfârșit prin a se identifica cu războiul și a fost considerat războiul lui, nu al lui Lyndon Johnson", a declarat Bannon.
Kellogg susține că orice acord de încheiere a războiului de trei ani trebuie să includă garanții solide de securitate pentru Ucraina, pentru a se asigura că Rusia nu va invada din nou.
În ciuda prieteniei sale cu Kellogg, Bannon crede că acest tip de amânare nu va face decât să sporească riscul ca Statele Unite să fie târâte și mai adânc într-un război pe care îl consideră imposibil de câștigat și care nu este în interesul național al Americii.
Bannon susține că Trump ar trebui să-i spună liderului ucrainean Volodimir Zelenski că "există un nou șerif în oraș și că vom încheia o înțelegere și o vom încheia rapid".
Zelenski ar trebui, continuă el, să ia notă de modul în care Trump l-a determinat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să accepte un acord de încetare a focului pentru ostatici cu Hamas.
Bannon a mai spus pentru POLITICO că nu crede că Europa apreciază cât de important va fi al doilea mandat al lui Trump - și crede că nici adversarii politici interni ai lui Trump nu sunt pregătiți corespunzător.
”Vietnamizarea”, politica eșuată a administrației Richard Nixon
”Vietnamizarea” a fost o politică eșuată a administrației Richard Nixon de a pune capăt implicării Statelor Unite în războiul din Vietnam.
Nixon a câștigat alegerile și a devenit președinte la începutul anului 1969. În timpul campaniei electorale, el a promis "pace cu onoare" în Vietnam, potrivit BBC.

El dorea ca SUA să plece din Vietnam, dar să nu pară că au eșuat.
În timpul negocierilor de pace din 1969, planul lui Nixon de a asigura "pacea cu onoare" a devenit clar.
Politica sa a fost denumită "vietnamizare", care însemna:
- retragerea treptată a trupelor americane din Vietnamul de Sud
- creșterea numărului de trupe ale Armatei Republicii Vietnam (ARVN) pentru a înlocui forțele americane
- ”Doctrina Nixon”, care a fost o promisiune de a furniza echipamente militare americane pentru a sprijini ARVN în loc de a furniza trupe americane
Scopul ”Vietnamizării” a fost de a aduce trupele americane acasă, încercând în același timp să sprijine guvernul Vietnamului de Sud, condus de președintele Nguyen Van Thieu.