Ucraina ar putea renunța la integrarea în NATO. ”Singura soluție e ca Putin să fie răsturnat”
Luni este programată o nouă rundă de negocieri între delegațiile Rusiei și Ucrainei.
Unul dintre reprezentanții Kievului a dat de înțeles că singura concesie pe care o poate face țara este renunțarea la aspirațiile de integrare în NATO și, prin urmare, acceptarea unui statut de neutralitate.
Pe măsură ce criza se agravează petrolul se apropie de maxime istorice, tinzând către 140 de dolari pe baril.
Evocată chiar de secretarul american de stat, perspectiva unei interdicții americane și europene asupra țițeiului rusesc amenință cu un șoc piețele mondiale.
Totuși, doi miniștri germani s-au pronunțat împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia.
Mii de ruși arestați pentru că au protestat împotriva războiului
”Ucraina nu e dușmanul nostru!”, ”Fără război!”, au strigat oamenii.
În peste 60 de orașe din Rusia, de la Moscova la Novosibirsk, rușii au ieșit în strada ca să spună nu războiului, după ce inamicul public al Kremlinului, opozantul Alexei Navalny, aflat de peste un an într-o închisoare din Siberia, le-a cerut compatrioților lui să protesteze zilnic.
Peste 4.600 dintre manifestanți au fost arestați doar duminică.
De la zi la zi, tot mai mulți rusi își fac curaj să sfideze represiunea forțelor de securitate și noua legislație care prevede pedepse grele cu închisoarea pentru orice acțiune de denigrare a forțelor armate.
Sâmbăta a avut loc și un protest spontan al angajaților unei uzine din orașul Kazan. Printre cei arestați duminică se numără și preotul unei mici congregații rurale, care își dedicase slujba de duminică unei predici anti-război.
Noile măsuri luate de Kremlin limitează sursele de informații, pentru că majoritatea zdrobitoare a populației să nu aibă habar de ce se întâmplă în Ucraina.
”În câteva săptămâni se va ajunge la proteste masive. Cât de sângeroasă va fi schimbare, depinde de alegerea lui Putin”
De aici și demersul hackerilor din gruparea Anonymous, care au spart duminică noapte emisia unor posturi de televiziune rusești, reușind să strecoare imagini cu bombardamentele din Ucraina.
Michail Chodorkowski, om de afaceri rus: ”Potrivit unor analize sociologice, 88% dintre ruși se declară prietenii Ucrainei, dar în același timp 66% dintre ei sunt de acord cu războiul împotriva Ucrainei. Asta s-ar traduce printr-o psihoză în masă, ca și cum rușii au înnebunit. Eu cred că în câteva săptămâni se va ajunge la proteste masive, unul dintre factorii decisivi fiind colapsul economic, firește.
Cred că mai durează o săptămână sau două până când adevărul va pătrunde până în toate straturile societății ruse. Tocmai ca să mai tragă de timp, Putin a interzis complet presa independentă.
Singura soluție este ca Putin să fie răsturnat de la putere printr-o revoluție. Cât de sângeroasă va fi schimbarea de regim depinde de alegerea lui Putin și a celor din anturajul lor - sunt gata să moară ori sunt dispuși să ajungă în fața unui tribunal?”.
În altă ordine de idei, oficialii americani şi europeni iau în calcul varianta unui guvern ucrainean în exil.
Este posibilă alcătuirea unui guvern ucrainean în exil
”Președintele Zelensky a declarat în repetate rânduri că acestea ar putea fi ultimele sale zile. Dacă Rusia îl ucide, care vor fi consecințele? Lucrați la un plan de urgență pentru a sprijini un guvern ucrainean fără el la conducere?
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: Calităţile de conducător de care a dat dovadă președintele Zelensky și întregul său guvern sunt remarcabile. Ei au fost întruchiparea acestor ucraineni incredibil de curajoși. În weekend am fost în Ucraina, la aproximativ 5 metri de graniţă, unde m-am întâlnit cu prietenul și colegul meu, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Ucrainenii au planuri - pe care nu am de gând să le discut sau să intru în detalii - pentru a se asigura că există o continuitate guvernamentală, într-un fel sau altul. Deocamdată nu voi intra în detalii”.
Potrivit CNN, discuțiile preliminare între oficialii americani şi cei europeni prevăd o eventuală mutare a lui Zelensky şi a altor oficiali ucraineni importanţi la Liov, în vestul Ucrainei, dar nu e exclus nici un exil al conducerii ucrainene în Polonia.
Pe de altă parte, pentru luni este anunțată a treia rundă de discuţii între delegații ucraineni şi ruşi. "Ucraina nu este dispusă la compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială", a subliniat unul dintre negociatorii delegaţi de la Kiev.
Germania nu este de acord cu interzicerea importurilor de gaze și petrol din Rusia
Dar, spune el, Ucraina ar putea lua în considerare o eventuală renunțare la aderarea la NATO.
David Arakhamia, unul dintre negociatorii ucraineni: ”Suntem gata să discutăm despre câteva modele non-NATO. De exemplu, ar putea exista garanții directe din diferite țări precum SUA, China, Marea Britanie, poate Germania și Franța. Suntem deschiși să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu numai în discuțiile bilaterale cu Rusia, ci și cu alți parteneri" .
Între timp, oficialii ucraineni cer mai multe sancţiuni împotriva Rusiei.
Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: ”Nu mai cumpăraţi petrol rusesc! Mesajul nu este doar pentru compania Shell, fac apel şi la alte companii. Împotriva Rusiei au fost impuse mai multe sancţiuni dure, dar cu toţii ştim că cele mai mari venituri ale acestei ţări vin din exporturile de gaze şi petrol. În prezent, petrolul și gazele rusești au miros de sânge ucrainean. Așa că, în loc să ne donați bani, nu mai cumpărați (petrol rusesc)".
Blinken: ”În prezent, discutăm cu aliații și partenerii noștri europeni şi analizăm perspectiva de a interzice importul de petrol rusesc, asigurându-ne în același timp că există în continuare o rezervă suficientă de petrol pe piețele mondiale".
Totuși, oficialii germani s-au pronunţat împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia.
"Trebuie să fim capabili să menţinem sancţiunile. Nu ajută la nimic dacă, peste trei săptămâni, descoperim că mai avem energie doar pentru câteva zile şi, prin urmare, sunt obligați să anulăm respectivele sancţiuni", a explicat șefa diplomației germane.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, razboi, NATO, revolutie, vladimir putin, sanctiuni, invazie, renunta,
Dată publicare:
07-03-2022 13:03