Război în Ucraina, ziua 12. Kievul doreşte convorbiri directe între Zelenski şi Putin

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina, ziua 12. Oraşul Irpin din apropiere de Kiev este bombardat cu înverșunare. Cel puțin opt civili au fost uciși. Iar e rușii se pregătesc să dea asaltul asupra capitalei Kiev.

 

Luni, Rusia a anunțat un nou armistițiu pentru coridoarele umanitare prin care civilii să poată pleca din Kiev, Harkov, Mariupol și Sumî.

Dar rușii pun condiții, ca cetățenii să meargă în Rusia sau Belarus. 

Această propunere a Moscovei este "complet imorală", a spus un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Citește și
netflix
Netflix își suspendă serviciile în Rusia pe fondul invaziei Ucrainei
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

În noapte de duminică spre luni, orașul Nikolaev a fost bombardat masiv cu sisteme de rachete cu lansare multiplă Smerch.

Rezumatul zilei, 7 martie:

Cererile Rusiei către Ucraina pentru a înceta focul

133 de civili, inclusiv cinci copii, au fost uciși în Harkov

Rușii susțin că opresc, din nou, focul la ora 09:00 

⇒ Germania se opune embargoului asupra gazelor, petrolului şi cărbunelui din Rusia

⇒ Înalt oficial american al Apărării: 95% din puterea de luptă acumulată a Rusiei se află în Ucraina

⇒ Peste 4.600 de persoane arestate duminică în Rusia, după ce au participat la proteste privind invazia din Ucraina

⇒ S-a încheiat a treia rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina. Ce au decis cele două tabere

ȘtirileProTV.ro transmite în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

 

UPDATE 23:26 - Raport: Rusia va introduce coridoare umanitare începând de marți

Presa rusă relatează că Moscova va introduce marți, de la ora locală 10.00 (8.00 GMT), coridoare umanitare din mai multe orașe ucrainene.

Acest lucru a fost raportat pentru prima dată de agenția de presă Interfax, citând o sursă militară, notează Sky News.

Aceasta urmează deschiderii a șase coridoare umanitare luni, dar oficialii ucraineni susțin că au continuat bombardamentele în orașe precum Kiev și Mariupol.

Cu toate acestea, se înțelege că cel puțin 2.000 de persoane au reușit să fugă din orașul Irpin, situat în nordul țării, la periferia Kievului.

 

UPDATE 23:17 - ONU: Peste 1.200 de civili au murit în Ucraina

Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) afirmă că au fost înregistrate peste 1.200 de victime civile de la izbucnirea războiului în Ucraina, în urmă cu mai puțin de două săptămâni.

Această cifră include cel puțin 406 morți și 801 răniți.

Biroul a precizat că cele mai multe răniri au fost înregistrate în regiunile Donetsk și Luhansk din estul Ucrainei, aflate în conflict cu Rusia.

Cifrele sunt o estimare conservatoare, iar OHCHR a declarat că "crede că cifrele reale sunt considerabil mai mari", potrivit BBC.

 

UPDATE 23:13 - Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei anunță că au doborât un avion rusesc deasupra Kievului.

La scurt timp după aceea, la ora 21:10 (ora locală), un alt avion rusesc a fost distrus într-o luptă aeriană la periferia orașului, potrivit comandantului Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerіy Zaluzhny, anunță The Kyiv Independent.

 

UPDATE 23:04 - Preşedintele Zelenski a cerut sprijin evreilor americani

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel luni la evreii americani pentru sprijin, cu o relatare necruţătoare despre distrugerea produsă în Ucraina de invazia rusă, pe care a comparat-o cu armata germană nazistă care a mărşăluit prin Europa, informează Reuters, citată de Agerpres.

"Acesta este doar un comportament pur nazist. Nici măcar nu pot califica acest lucru într-un mod diferit", a declarat, într-o reuniune pe Zoom, preşedintele Ucrainei pentru Conferinţa preşedinţilor organizaţiilor evreilor americani, făcând în continuare presiuni pentru mai multe avioane de luptă şi o zonă de excludere aeriană, această ultimă solicitare fiind respinsă de NATO până acum.

UPDATE 22:43 - Ucraina doreşte convorbiri directe între Zelenski şi Putin

 
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat luni că Ucraina doreşte discuţii directe între preşedintele Volodimir Zelenski şi omologul rus al acestuia, Vladimir Putin, deoarece Kievul ştie că Putin este persoana care ia deciziile, transmite Reuters.

 

 "Ne dorim de multă vreme o conversaţie directă între preşedintele Ucrainei şi Vladimir Putin, pentru că înţelegem cu toţii că el este cel care ia deciziile finale, mai ales acum", a spus Kuleba într-o emisiune de televiziune în direct.

"Preşedintele nostru nu se sperie de nimic, inclusiv de o întâlnire directă cu Putin", a adăugat Kuleba.

"Dacă nici Putin nu se sperie, atunci să vină la întâlnire, să se aşeze şi să vorbească", a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

 

UPDATE 22:25 - Macron nu se așteaptă la încheierea războiului din Ucraina "decât peste câteva săptămâni"

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu se așteaptă la un sfârșit negociat al războiului din Ucraina decât peste câteva săptămâni.

Președintele Franței a precizat că i-a transmis liderului rus că o încetare a focului trebuie să vină înainte de orice dialog real, dar că Vladimir Putin a refuzat, ceea ce a făcut ca discuțiile lor regulate să fie "dificile".

"Nu cred că în zilele și săptămânile care vor urma va exista o soluție negociată adevărată", a declarat Macron, notează Sky News.

 
UPDATE 22:16 - Două raiduri aeriene rusești au distrus depozitele de petrol din Jîtomîr (Zhytomyr) și satul Cernigău (Chernihiv). Nu s-au raportat victime.
 
 

UPDATE 21:56 - Ucraina spune că peste 20.000 de voluntari străini vor să se alăture unei unități speciale pentru a combate forțele rusești

Ministerul ucrainean al Apărării spune că a creat o unitate specială - Legiunea Internațională - care a început deja să desfășoare misiuni de luptă pentru a contracara agresiunea rusă.

Peste 20.000 de voluntari și veterani din 52 de țări și-au exprimat dorința de a se alătura, potrivit generalului de brigadă Kyrylo Budanov, comandantul Direcției principale de informații a ministerului care va conduce această legiune.

Burdanov și-a exprimat recunoștința față de luptători și a spus că aceștia sunt în mare parte luptători experimentați care au participat la numeroase campanii de menținere a păcii în întreaga lume.

"Orice ajutor valorează greutatea sa în aur", a spus el.

Legiunea Internațională, formată din peste 20.000 de voluntari străini, gata de luptă împotriva Rusiei

 

UPDATE 21:36 - Embargoul asupra petrolului ar putea dubla prețurile - vicepremierul rus

Dacă Occidentul va interzice exporturile de petrol rusesc ar putea însemna o creștere masivă a prețului la peste 300 de dolari pe baril, susține vicepremierul rus Alexander Novak.

Novak a declarat că ar fi nevoie de mai mult de un an pentru ca Europa să înlocuiască livrările rusești.

Se discută despre interzicerea petrolului și gazelor rusești ca o posibilă modalitate de a crește presiunea asupra țării, dar există îngrijorări că ar afecta foarte puternic unele țări.

Impactul invaziei este deja acuzat că a contribuit la creșterea prețurilor la carburanți în Marea Britanie la un nou maxim, notează Sky News.

 
UPDATE 21:31 - Statele Unite trimit încă 500 de soldaţi pentru a consolida apărarea NATO
 
Statele Unite trimit încă 500 de soldaţi pentru a-şi întări prezenţa în Europa, informează luni dpa, citată de Agerpres.

Un înalt oficial din Departamentul Apărării a afirmat luni într-un briefing de presă telefonic că soldaţii vor fi trimişi în Germania, Grecia, Polonia şi România.

Între altele, misiunea lor va fi de a susţine eforturile de apărare a spaţiului aerian al NATO.

 

UPDATE 21:15 - Zelenski va ține marți un discurs "istoric" în fața deputaților din Marea Britanie

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va ține un "discurs istoric" în fața parlamentarilor britanici, marți, la ora 17:00 GMT (19:00, ora României), potrivit Sky News.

Declarația, care va fi făcută prin legătură video, a fost confirmată în luni seară de președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle.

Sir Lindsay Hoyle a spus: "Fiecare parlamentar dorește să audă direct de la președinte, care ne va vorbi în direct din Ucraina, așa că este o oportunitate importantă pentru Cameră".

Lucrările parlamentare oficiale vor fi suspendate în timp ce parlamentarii îl vor asculta pe președintele Zelenski. Nu vor fi adresate întrebări după aceea.

UPDATE 21:00 - Cea de-a patra rundă de negocieri Rusia vs. Ucraina ar putea avea loc în "viitorul foarte, foarte apropiat"

O a patra rundă de negocieri între Ucraina și Rusia este așteptată în "viitorul foarte, foarte apropiat", spune un negociator rus, relatează Reuters, citată de The Guardian.

În urma discuțiilor neconcludente de luni, din Belarus, negociatorul rus Leonid Slutsky a declarat că o nouă rundă de negocieri va avea loc în curând, dar nu a oferit o dată exactă.

"Următoarea rundă, a patra, va avea loc în Belarus în viitorul foarte, foarte apropiat. Nu voi numi încă data exactă. Ea va fi stabilită, poate mâine (marți)", a declarat Slutsky pentru televiziunea de stat rusă. 

UPDATE 20:50 - SUA încep să colecteze materiale pentru ancheta privind crimele de război din Rusia


Oficialii americani spun că au început să strângă informații pentru a stabili dacă Rusia a comis crime de război.

Curtea Penală Internațională se îndreaptă deja spre această țară pentru a examina acuzațiile de acțiuni ilegale ale invadatorilor, potrivit Sky News.

Rusia pare să vizeze zone civile în cadrul atacurilor sale - lucru considerat o crimă de război în conformitate cu dreptul umanitar internațional. Cu toate acestea, Rusia insistă că vizează doar poziții militare.

Există, de asemenea, dovezi că Rusia ar fi folosit arme precum bombele cu dispersie și bombele cu vid asupra unor ținte nemilitare - ceea ce ar constitui, de asemenea, o crimă de război.

Un oficial al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat: "Colectăm dovezi privind posibile crime de război, abuzuri ale drepturilor omului și încălcări ale dreptului umanitar internațional. Susținem responsabilizarea folosind toate instrumentele disponibile, inclusiv urmărirea penală, acolo unde este cazul."

SUA au declarat că dovezile sale vor fi trimise la ONU, cu sediul la Geneva.

UPDATE 20:25 - A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat doar cu mici progrese privind culoarele umanitare

A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurate după ce Rusia a lansat cu 12 zile în urmă o invazie asupra Ucrainei s-a încheiat luni seară cu mici progrese privind logistica şi evacuarea civililor, fără a se reuşi obţinerea unor înţelegeri mai largi, potrivit unui negociator ucrainean, transmite Reuters, citată de Agerpres. Mai multe detalii, AICI.

UPDATE 20:04 - Oficial american: Aproape 100% din trupele rusești acumulate la granița ucraineană au fost desfășurate

Cu câteva săptămâni înainte ca Vladimir Putin să ordone invazia Ucrainei, peste 150.000 de soldați ruși erau staționați la granița țării.

Acum se înțelege că aproape 100% din acest grup au fost desfășurate.

"Aceasta este cea mai bună estimare a noastră în acest moment", a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării pentru agenția de presă Reuters, citată de Sky News.

Pentagonul a desfășurat încă 500 de soldați americani în Europa, ceea ce ar duce numărul total al forțelor americane de acolo la aproximativ 100.000.

 

UPDATE 19:30 - Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Scopul operațiunii militare speciale a Rusiei este de a opri orice război care ar putea avea loc pe teritoriul ucrainean sau care ar putea porni de acolo”, anunță Ambasada Rusiei în Marea Britanie.

 
 

UPDATE 19:25 - Peste 1,7 milioane de ucraineni care fug de invazia Rusiei au trecut până acum în Europa Centrală, a anunțat luni agenția pentru refugiați a Națiunilor Unite, în timp ce alte mii de persoane au trecut granițele, potrivit CNN. Cifra totală de până acum ar fi 1.735.068.

Aproape trei cincimi din numărul total - aproape 1,03 milioane - au ajuns în Polonia, potrivit ONU. Peste 180.000 au mers în Ungaria și 128.000 în Slovacia.

 

UPDATE 19:20 - Incident în Dublin. Un bărbat a fost arestat după ce a intrat cu un camion în porțile ambasadei Rusiei din Dublin

Un bărbat a fost arestat, luni, pentru că a intrat cu un camion în porțile ambasadei Rusiei din Dublin.

"Vreau ca ambasadorul și colegii săi să părăsească această țară, să părăsească această țară liberă", a spus șoferul în timp ce era condus la Poliție, potrivit Irish Times, citată de The Kyiv Independent.

 

UPDATE 19:06 - Oraşul Liov e pe cale să cedeze: aproximativ 200.000 de persoane strămutate sunt aici

Oraşul Liov, situat în vestul Ucrainei, a atins limita capacităţii de a ajuta refugiaţii strămutaţi de invazia rusă, a declarat, luni, primarul oraşului, Andriy Sadoviy. Sute de mii de persoane strămutate au ajuns în Liov de când a început invazia, punând o presiune uriaşă asupra resurselor oraşului, relatează BBC, citată de News.ro

UPDATE 18:55 - Cel puțin 13 civili au fost uciși într-un atac aerian rusesc asupra unei fabrici de pâine din  oraşul ucrainean Makariv, regiunea Kiev.

Cu puțin timp înainte de atac, aproximativ 30 de persoane se aflau în fabrica respectivă, informează Reuters, citată de Agerpres.

Cinci oameni au fost salvați.

UPDATE 18:35 - Ucraina ar fi suferit pagube în valoare de 10 miliarde de dolari la infrastructură

Ucraina a suferit daune de război în valoare de 10 miliarde de dolari la infrastructura sa, anunță Ministerul ucrainean al Infrastructurii, potrivit Sky News.

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a declarat că ultima estimare acoperă de la începutul invaziei rusești în țară până duminică.

Această estimare vine în timp ce Ministerul de Interne al țării a transmis că 4.000 de persoane trebuie încă evacuate de la periferia Kievului către un loc sigur.

"Rusia face tot ce poate pentru a împiedica coridoarele umanitare", a adăugat acesta.

În această dimineață, șase coridoare umanitare s-au deschis în Ucraina, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Aceasta a urmat unui acord de încetare a focului pentru a ajuta civilii să se evacueze în siguranță din orașele Kiev, Mariupol, Harkov și Sumy.

UPDATE 18:20 -  Zelenski, apel către comunitatea intenațională: „Lăsați războiul să-i hrănească pe ruși”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut, luni, comunității internaționale să boicoteze exporturile rusești și a îndemnat la boicotarea aprovizionării Rusiei.

„Dacă nu vor să respecte regulile civilizate, nu ar trebui să primească bunuri și servicii nici din partea civilizației. Lăsați războiul să-i hrănească”, a spus Zelenski, potrivit The Guardian.

De asemenea, el a cerut aliaților occidentali să trimită avioane în Ucraina pentru ca forțele sale aeriene să le folosească.

 UPDATE 18:04 - Marea Britanie anunță un sprijin suplimentar de 175 de milioane de lire sterline (211.438.500 mil. euro) pentru Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson a luat cuvântul în cadrul unei conferințe de presă alături de omologul canadian Justin Trudeau și de premierul olandez Mark Rutte.

El a declarat că Regatul Unit va acorda un ajutor de 175 de milioane de lire sterline Ucrainei, precizând că astfel angajamentul total al Regatului Unit se ridică la aproape 400 de milioane de lire sterline, potrivit BBC.

 

UPDATE 17:55 - Bombardamentele rusești ar fi avariat sau distrus deja 202 școli, 34 de spitale și peste 1.500 de clădiri rezidențiale din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de Mykhailo Podoliak, consilier al șefului administrației președintelui Volodimir Zelenski, citat de Kyiv Independent.

 

 
UPDATE 17:48 -  Armata rusă a bombaradat o biserică istorică din satul Zavorîci, din regiunea Kiev

Biserica din satul Zavorîci este un monument arhitectural din lemn cu trei etaje de importanță națională, ridicată în secolul al XVIII-lea și reconstruită în 1839.

 
UPDATE 17:45 - Canada a anunțat că va impune sancțiuni împotriva a zece persoane „complice” la „invazia nejustificată” a forțelor ruse în Ucraina, informează BBC.
 
Potrivit premierului Canadei, Justin Trudeau, cele zece persoane sunt „foști și actuali înalți oficiali guvernamentali ruși, oligarhi și susținători ai conducerii Rusiei”.

Șeful guvernului canadian a precizat că acești indivizi au fost selectați dintr-o listă întocmită de liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare.

 

UPDATE 17:27 - Rușii susțin că au descoperit 30 de laboratoare biologice în Ucraina

 
În Ucraina funcționau 30 de laboratoare biologice. Acest lucru a fost anunțat de către șeful protecției împotriva radiațiilor, chimice și biologice din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, Igor Kirillov.

Potrivit acestuia, clientul activității din laboratoare a fost Biroul pentru reducerea amenințării militare al Departamentului de Apărare al SUA, notează GazetaRu.

 

UPDATE 17:06 - Numărul refugiaților ucraineni a depășit 1,7 milioane de persoane

Peste 1,7 milioane de ucraineni au fugit din țară în Europa Centrală de la invazia Rusiei, a anunțat Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Polonia - care are cea mai mare comunitate ucraineană din regiune - a primit mai mult de un milion de refugiați ucraineni de la începutul conflictului.

În total, 1.735.068 de civili au trecut până acum granița în Europa Centrală - majoritatea fiind femei și copii, deoarece bărbații au fost recrutați să rămână în Ucraina pentru a lupta.

La începutul zilei de astăzi, Uniunea Europeană a avertizat că ar putea vedea până la cinci milioane de refugiați dacă atacul Rusiei continuă, notează Sky News.

 
UPDATE 16:48 - Bombardamentele continuă în apropiere de Nikolaiev

Momentul în care obuze rusești au lovit o zonă rezidențială de la periferia orașului Nikolaiev din sudul Ucrainei.

Potrivit Sky News, clipul a fost filmat la 16 km de centrul orașului, în timp ce un expert militar a spus pentru sursa citată că acesta arată un bombardament de artilerie.

Rusia a continuat astăzi atacul asupra orașului Nikolaiev, iar oficialii locali au declarat în ultima oră că tancurile rusești trag asupra aeroportului regional.

Anterior, guvernatorul din Nikolaiev a declarat că forțele ucrainene au recucerit regiunea.

 
 

UPDATE 16:36 - Avionul președintelui fugar al Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar fi zburat de la Moscova la Minsk

 
Potrivit datelor emise de UE și prezentate de publicația ucraineană Pravda, avionul lui Viktor Ianukovici a survolat Rusia de mai multe ori pe săptămână și apoi a aterizat în Belarus.

Potrivit unor surse de informații, la 2 martie, Ianukovici se afla la Minsk. Serviciile de informații au declarat că Moscova dorea să-l facă "președinte al Ucrainei". Ianukovici a fugit din Ucraina în 2014, după ce a fost dat jos de la puterea țării, în urma evenimentelor EuroMaidan.

UPDATE 16:30 - Premierul ungar, Viktor Orban, autorizează desfăşurarea de trupe NATO în vestul Ungariei

Ungaria autorizează desfăşurarea de trupe ale NATO în vestul acestei ţări şi tranzitarea teritoriului său de transporturi de arme către alte state membre ale NATO. Mai multe detalii, AICI

 
UPDATE 16:20 - Ucraina afirmă că Rusia continuă să bombardeze Kievul și Mariupol
 
Ministerul ucrainean de Externe susține că trupele ruse au continuat să tragă cu rachete asupra orașelor Kiev și Mariupol în această după-amiază - în ciuda promisiunilor de coridoare umanitare, potrivit Sky News.

Ucraina spune că bombardamentele inamice blochează evacuările civililor și furnizarea de ajutor umanitar în mai multe zone.

Începând din această dimineață, șase coridoare umanitare au fost deschise în Ucraina, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Acest lucru a urmat unui acord de încetare a focului pentru a ajuta civilii să se evacueze în siguranță din orașele Kiev, Mariupol, Harkov și Sumy.

Cu toate acestea, căile duc în mare parte spre Rusia însăși sau spre zonele controlate de Rusia. Ucraina a declarat că acestea sunt inacceptabile.

Între timp, primarul din Irpin a declarat în ultimele momente că o evacuare a civililor din zona asediată se desfășoară fără niciun bombardament.

UPDATE 16:15 - Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va fi discutată „zilele următoare”, a anunțat, luni, pe Twitter, președintele Consiliului European, Charles Michel

 
Liderii Uniunii Europene vor discuta în zilele următoare despre cererea Ucrainei de aderare la blocul celor 27 de țări, a declarat luni, într-un mesaj postat pe Twitter, președintele summiturilor UE, Charles Michel, potrivit Reuters.

"Solidaritatea, prietenia și asistența fără precedent a UE pentru Ucraina sunt de nezdruncinat. Vom discuta despre cererea de aderare a Ucrainei în zilele următoare", a spus el.

Liderii UE urmează să discute despre războiul din Ucraina și despre cererea de aderare a țării la UE în cadrul unui summit informal care va avea loc joi la Paris.

 

UPDATE 16:00 - Macron denunţă "cinismul moral şi politic" al lui Putin cu privire la culoarele umanitare

 
Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat luni "cinismul moral şi politic" al lui Vladimir Putin, care propune culoare umanitare locuitorilor din mai multe oraşe din Ucraina pentru "a-i duce în Rusia", informează AFP, citată de Agerpres.

Ceea ce este necesar, "nu sunt pur şi simplu culoare (umanitare), care sunt imediat ameninţate, nu acest discurs ipocrit care constă în a spune: 'Îi vom proteja pe oameni pentru a-i duce în Rusia'", a declarat preşedintele francez într-un interviu pentru postul francez LCI. "Toate acestea nu sunt un lucru serios, este cinism moral şi politic, pe care nu pot să-l suport", a adăugat Macron.

 
UPDATE 15:45Delegaţia ucraineană a sosit în Belarus pentru negocieri cu Moscova
 
Delegaţia ucraineană a sosit luni în Belarus pentru a treia rundă de negocieri cu reprezentanţii Rusiei, menită să găsească o soluţie pentru a pune capăt conflictului armat în Ucraina, au anunţat agenţiile de presă ruse, potrivit Agerpres.
 
 
negocieri, belarus

UPDATE: 15:34 - A treia rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina. Care sunt pretențiile Kremlinului: Războiul va înceta ”într-o clipă”

 
După o săptămână şi jumătate de război, se aşteaptă ca Rusia şi Ucraina să se întâlnească luni pentru o a treia rundă de discuţii. Toate detaliile, AICI.
 
 
UPDATE 15.22 SUA și alți membri ai NATO au trimis deja Ucrainei 17.000 de arme anti tanc și 2.000 de rachete Stingers, transmite CNN, citând o sursă din Departamentul Apărării al SUA.

UPDATE 15.18 Directorul muzical și dirijorul principal al Teatrului Bolșoi, Tugan Sokhiev, și-a anunțat demisia, declarând că s-a pus presiune asupra sa să ia poziție față de războiul din Ucraina, conform Aj Jazeera. 

UPDATE 15.10 Rusia a început pregătirile active pentru deconectarea de la internetul global. Până pe 11 martie, toate serverele și domeniile trebuie să fie transferate în zona rusă, conform Nexta. 
 

UPDATE 14.53 Cererile Rusiei către Ucraina pentru a înceta focul

-Ucraina trebuie să-și schimbe constituția pentru a garanta că nu se va alătura niciunui „bloc”, adică NATO + UE.
-Trebuie să recunoască Crimeea drept parte a Rusiei.
-Trebuie să recunoască independenţa regiunillor separatiste din est.

O altă cerere ar fi ca Zelensky să rămână președinte pro forma, dar Rusia să îl numească pe Yuri Boiko prim-ministru,

Conform surselor, Zelenski ar fi spus categoric nu acestor condiții. 

DETALII AICI

UPDATE 14.34 La ora 17:15 în Gara de Nord din București va ajunge un tren cu refugiați din Ucraina

 
 În această dimineață circulă trenul CFR Călători 12 605 cu 12 vagoane având 870 de refugiații la bord, sosiți în țară cu un tren al Căilor Ferate Moldovene. Plecarea din Iași a fost la ora 10:20, sosirea în București Nord fiind estimată în jurul orei 17:15. Cetățenii străini care provin din Ucraina, călătoresc gratuit pe teritoriul României cu CFR Călători. 
 

UPDATE 14.14 În regiunea Harkov, 133 de civili, inclusiv cinci copii, au fost uciși de la începutul invaziei ruse a Ucrainei.


Departamentul regional de poliție din Harkov a transmis acest lucru pe Facebook, relatează Ukrinform. Aceștia au precizat că în total au fost ucis 209 persoane, dintre care 133 sunt civili. 

 
UPDATE 14.09 Coreea de Sud va suspenda tranzacțiile cu Banca Centrală a Rusiei din cauza situației din Ucraina, a anunțat Ministerul de Externe al acestei țări, conform Nexta. 
 
 

UPDATE 14.02 Miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei se întâlnesc joi

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba şi omologul său rus Serghei Lavrov şi-au dat acordul să se întâlnească cu ocazia unui forum diplomatic în Antalia, pe coasta mediteraneană a Turciei, a anunţat luni şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, care va fi şi el prezent la întâlnire, transmite Reuters.

"Vom ţine această întâlnire în format tripartit în Antalia joi, 10 martie", a afirmat Cavusoglu, citat de Anadolu, într-o scurtă declaraţie către presa turcă, conform Agerpres. 

intalnire, antalya

 

UPDATE 13.57 Rusia susține că se deschid șase coridoare umanitare, conform Sky News.

• De la Kiev la Homel din Belarus;
• Din orașul Mariupol până la Zaporojie, tot în sud-estul țării;
• De la Mariupol la Rostov-pe-Don în sudul Rusiei;
• De la Harkov până la Belgorod în Rusia;
• De la Sumî până la Belgorod;
• De la Sumî la Poltava, un oraș din centrul Ucrainei.

 

UPDATE 13.42 România, pe lista realizată de Guvernul rus cu ţări neprietenoase la adresa Rusiei în contextul conflictului din Ucraina.

 
Pe această listă figurează SUA, Canada, ţările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan (considerat teritoriu chinez, dar care din 1949 are administraţie proprie), conform Agerpres. 

 

UPDATE 13.36 Runda a treia de negocieri ar putea avea loc la ora 16:00

"Negocieri cu Federația Rusă. A treia rundă. Începând cu ora 16.00, ora Kievului. Delegația neschimbată", a transmis pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak
 

UPDATE 13.21 - Primarul Kievului: Rușii ucid în mod deliberat civili


Primarul Kievului, Vitalii Klitschko: „Se dau lupte grele în jurul Kievului, în principal nord-vest”. „Cu o furie extremă, inamicul distruge Bucha, Hostomel, Vorzel, Irpin. Ei ucid în mod deliberat civili”, a declarat primarul Kievului, citat de The Kyiv Independent.

 

UPDATE 13.04 - Peste 140.000 de oameni s-au întors în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei. Potrivit Serviciului de Grăniceri de Stat, 80% dintre cei care se întorc sunt bărbați, notează
The Kyiv Independent

 
UDPATE 12.37 Propunerea Moscovei ca plecarea cetăţenilor ucraineni din oraşele asediate de forţele ruse să se facă prin culoare umanitare cu condiţia ca aceştia să ajungă în Rusia sau în Belarus este "complet imorală", a comunicat, luni, un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Civililor ucraineni trebuie să li se permită să-şi părăsească locuinţele prin teritoriul ucrainean, a declarat el, acuzând Rusia că a împiedicat în mod deliberat tentativele anterioare de evacuare.

"Este o propunere complet imorală. Suferinţa oamenilor este utilizată pentru a crea imaginea televizată dorită. Aceştia sunt cetăţeni ucraineni, ei trebuie să aibă dreptul să fie evacuaţi prin teritoriul Ucrainei", a declarat acelaşi purtător de cuvânt.

"Aceasta este o opţiune inacceptabilă pentru deschiderea de coridoare umanitare. Oamenii noştri nu vor merge în Belarus pentru a zbura apoi în Federaţia Rusă cu avionul", a spus Irina Vereşciuk, ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei, adăugând că autorităţile ruse manipulează în numele preşedintelui francez Emmanuel Macron deschiderea de coridoare umanitare, potrivit Gordon.ua, citat de Agerpres. 

UPDATE 12.33 Andriy Tsaplienko pe contul său de Telegram.

 
 

 

UPDATE 12.26 Gara din Harkov este plină de oameni, conform unei imagini publicate de jurnalistul Andriy Tsaplienko pe contul său de Telegram. 

 
 

 

UPDATE 12.14 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis un nou clip pe rețelele sociale.

„Nu am vrut niciodată acest război, dar acest război ne-a fost adus”, a spus el. „Nu am vrut niciodată să ucidem pe nimeni, dar trebuie să ripostăm pentru a scoate inamicul de pe pământul nostru și din viața noastră”, a mai spus președintele Ucrainei.

„Trebuie să tolerăm ceea ce o singură națiune din Europa nu a trebuit să tolereze în ultimii 70 de ani”, a punctat el.  

UPDATE 12.08 Început de săptămână de coșmar pentru rubla rusească.

În lipsa unor vești bune în weekend privind posibila încetare a ostilităților precum și pe fondul creșterii sancțiunilor aplicate Federației Ruse, doar în acest weekend rubla a pierdut circa 20% din valoare față de euro, cursul crescând la 143 de ruble/euro luni dimineață de la un nivel de 120 de ruble/euro vineri, 4 martie. De la începutul invaziei până în această dimineață cursul rublei rusești față de euro a explodat cu 60%, de la 89 de ruble/euro la 143 ruble/euro, conform platformelor internaționale de tranzacționare valutară.

 UPDATE 12.04 Imagini cu un avion rus Sukhoi doborât deasupra Harkovului.  

UPDATE 11.52  Ministerul rus al Apărarii susține că “naționaliștii ucraineni din Mariupol au folosit civili ca scuturi umane”, transmite RIA Novosti, pe Twitter. Aceștia notează că în zonă au murit patru persoane și că cinci au fost rănite.

UPDATE 11.50: Moscova vrea să permită evacuarea civililor din calea războiului din Ucraina doar în Belarus și Rusia, fapt care a stârnit furia Kievului.

 
Coridoarele de evacuare vor permite civililor să se îndrepte către teritorii non-ucrainene, coridorul de la Kiev ducând spre Belarus, în timp ce civililor din Harkov li se va permite să meargă doar în Rusia, potrivit hărților publicate de agenția de presă RIA.

Rusia va realiza, de asemenea, un pod aerian pentru a duce ucrainenii de la Kiev în Rusia, a anunțat ministerul rus al Apărării.

 

UPDATE 11.45 Forțele armate ucrainene susțin că au lovit o navă de război a marinei ruse, în Marea Neagră, transmite Ukrinform.

UPDATE 11.43 Avocații ruși nu s-au prezentat la audierile de la Haga.

UPDATE 11.39 Ambasadorul Rusiei în Fraţa, Aleksandr Makogonov a negat în weekend, la o televiziune franceză, ”bombardamente ale Rusiei împotriva Ucrainei”.

 ”A bombarda nu este un cuvânt foarte corect”, a declarat el sâmbătă la LCI. ”Purtăm, în Ucraina, o operaţiune militară foarte ţintită”, a apreciat ambasadorul rus, conform News.ro. 

UPDATE 11.36 Ucraina susține că de la începutul războiului rușii au pierdut 11.000 de soldați, 46 de avioane, 68 de elicoptere, 290 de tancuri, 2 nave, 454 de vehicule, 50 de lansatoare de rachete, 60 de rezervoare cu combustibil, printre altele.  

UPDATE 11.23 Nouă persoane, ucise în bombardamentul rusesc asupra aeroportului din Viniţa

Nouă persoane au fost ucise duminică în bombardamentul efectuat de armata rusă asupra aeroportului din Viniţa, oraş situat circa 200 km sud-vest de Kiev, au anunţat luni serviciile de intervenţie ucrainene, citate de France Presse.

"Luni, la 05:00 GMT, 15 persoane au fost scoase de sub ruine, dintre care nouă erau decedate: cinci civili şi patru militari", au indicat serviciile de intervenţie pe Telegram, precizând că se continuă căutările pentru a fi găsite şi alte eventuale victime.

UPDATE 11.11 Trupele ucrainene susțin că au distrus, în noaptea de duminică spre luni, peste 30 de elicoptere ale rușilor, în regiunea Herson, transmit autoritățile din Ucraina, citate de Ukrinform.

 

UPDATE 11.05 Rusia susține că armata ucraineană vrea să arunce în aer reactorul nuclear experimental de la Institutul din Harkov

Forţele de securitate ucrainene şi batalionul naţionalist Azov intenţionează să arunce în aer un reactor de la Centrul Naţional de Cercetare al Institutului de Fizică şi Tehnologie din Harkov (estul Ucrainei) şi să acuze armata rusă că a lansat proiectile către un reactor nuclear experimental, a declarat luni Ministerul Apărării rus, citat de agenţia oficială de presă TASS, notează Agerpres. 
 
 

UPDATE 10.40 Luni au loc primele audieri ale Curții Internaționale de Justiție de la Haga, unde se va stabili dacă este necesar ca instanța să dispună măsuri provizorii împotriva Rusiei, anchetată pentru crime de război.

 

UPDATE 10.24 Consiliul satului Hostomel confirmă că trupele ruse l-au ucis șeful comunității teritoriale Hostomel, Iuri Prylypko. El a fost ucis împreună cu alte două persoane în timp ce dădea pâine și medicamente locuitorilor din Hostomel.

UPDATE 10.22 Moscova a informat ONU, OSCE şi CICR că urmează să deschidă mai multe culoare umanitare către Rusia și Belarus. 

UPDATE 10.01 Localitățile Polohî, Vasîlivka, Tokmak, Enerhodar, Berdeansk și Melitopol din regiunea Zaporojie sunt sub ocupate de ruși, după cum a transmis Administrația militară regională pe Telegram, conform Ukrinform.

 

UPDATE 09.41 Un clip în care un băiețel plânge în hohote în timp ce trece granița în Polonia a devenit viral. 

 

UPDATE 09.21 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de un ziar local din Harkov, informează că au preluat controlul asupra localității Chuguev și că rușii ar fi suferit pierderi majore aici, inclusiv doi comandamți importanți, Denis Glebov și Dmitri Safronov. 

UPDATE 09.15 Ministerul Apărării al Rusiei precizează în comunicatul în care anunță deschiderea coridoarelor umanitare că acestea sunt înființate la cererea personală a președintelui francez, Emmanuel Macron, notează Reuters.

UPDATE 09.09 Soldații ucraineni au postat pe TikTok un clip în care apare un elicopter rus doborît. Imaginile au fost repostate pe contul de Twitter al Nexta.  

UPDATE 09.07 Poliţia de Frontieră anunţă luni dimineaţă că 33.969 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară duminică, în creştere cu 7,4 % faţă de ziua precedentă.

UPDATE 09.05 Primarul din Gostomel Yuri Prilipko a fost ucis de ruși, conform Nexta. 

UPDATE 09.03 Noi imagini din Nikolaiev (Mykolaiv) după atacul rușilor. Oamenii lansează apeluri disperate către rudele pro Putin

UPDATE 09.01 A treia rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina ar putea avea loc luni

UPDATE 09.00  Mai multe state occidentale, printre care Marea Britanie şi SUA, au cerut Interpol să suspende Rusia din rândurile organizaţiei, a indicat luni ministrul de interne britanic, Priti Patel, transmite AFP, citată de Agerpres. 

UPDATE 08.27 Rușii l-au atacat și l-au jefuit pe jurnalistul elvețian Guillaume Briquet. Aceștia au tras într-o mașină marcată PRESS, i-au luat pașaportul jurnalistului, 3.000 de euro, un laptop și materialul strâns - relatează Hromadske, citați de Nexta.

UPDATE 08.13 Opt persoane ar fi fost ucise în timpul atacurilor din timpul nopții din Harkov, informează Nexta, pe contul de Twitter.  

 

UPDATE 07.57 Rusia susține că va înceta focul în zonele Kiev, Mariupol, Harkov și Sumî, de la ora 10:00 (ora Moscovei, ora 09.00, ora României) pentru a permite evacuarea civililor, conform Interfax.

UPDATE 07.50 Armata ucraineană anunţă că rușii se pregătesc să ia cu asalt Kievul

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev, transmite dpa.

Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev.

Trupele ruse mai "încearcă să obţină un avantaj tactic pentru a ajunge la periferia estică a Kievului, prin cartierele Brovarski şi Borispil", se menţionează în buletin.

"Un număr relativ mare de echipament (militar) rusesc şi de trupe ruse sunt concentrate în apropierea Kievului", a declarat la televiziunea ucraineană consilierul Ministerului de Interne, Vadim Denisenko, citat de ziarul online Ukrainska Pravda.

"Înţelegem că bătălia pentru Kiev este o bătălie-cheie (pe care o vom purta) în zilele următoare", a adăugat el.

UPDATE 07.46 Mai multe incendii au izbucnit în numeroase clădiri rezidențiale din Nikolaiev (Mykolaiv), după atacurile rușilro, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

 

UPDATE 7.16 Noua Zeelandă va introduce o premieră prin care va putea aplica singură sancțiuni unei țări - Rusia

Noua Zeelandă a anunțat că va introduce o legislație care să îi permită să impună sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit Reuters.

Dacă va fi adoptată, va fi pentru prima dată când Noua Zeelnadă ar aplica sancțiuni în mod individual unei țări. Până acum, acestea erau aplicate doar dacă le impunea ONU.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că sancțiunile vor oferi țării capacitatea de a îngheța activele rusești în Noua Zeelandă, vor împiedica oamenii și companiile din Rusia să-și mute banii și activele acolo pentru a scăpa de sancțiuni și va fi împiedicată intrarea iahturilor, navelor și aeronavelor în apele sau în spațiul aerian al țării.

UPDATE 07.09 Docherii din Marea Britanie iau atitudine împotriva invadării Ucrainei de către Rusia, porturi din această ţară refuzând să descarce petrol şi gaze ruseşti, transmite CNBC, citat de News.ro. 

UPDATE 06.49 Trupele ruse lansează o lovitură cu rachete în apropierea localității Tuzla din regiunea Odesa, vizând infrastructura critică, a declarat purtătorul de cuvânt al Cartierului General Operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhii Bratchuk, citat de The Kyiv Independent.

UPDATE 06.37 - Rusia îi avertizează pe deţinătorii de obligaţiuni că plata acestora va depinde de sancţiunile occidentale

Rusia a declarat duminică că plata obligaţiunilor suverane va depinde de sancţiunile impuse de Occident în urma invaziei Ucrainei, ridicând posibilitatea primului său default al obligaţiunilor din anii care au urmat revoluţiei bolşevice din 1917.

Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că va plăti integral datoriile suverane, la timp, dar că plăţile ar putea fi îngreunate de sancţiunile internaţionale, conform Reuters.

”Posibilitatea reală de a efectua astfel de plăţi către nerezidenţi va depinde de măsurile de limitare introduse de alte state în raport cu Federaţia Rusă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

UPDATE 06.25 - Armata Ucrainei: ”Invadatorii nu şi-au atins scopul final după 11 zile de ocupaţie”

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis, luni dimineaţă, ultimele date de pe front, precizând că cea de-a 11-a zi a invaziei ruse s-a încheiat, fără ca inamicul şă-şi fi atins scopul final.

Totodată, Armata Ucrainei afirmă că ruşii s-ar pregăti de asalt la Kiev.

UPDATE 06.14 - Noua Zeelandă vizează 100 de oligarhi ruși cu noi sancțiuni

Noua Zeelandă a anunțat o nouă listă de sancțiuni care vizează zeci de cetățeni ruși, în încercarea de a evita ca țara să fie folosită ca instrument de evitare a pedepselor impuse de alte națiuni occidentale, conform BBC.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că noile reguli vor impune o interdicție de călătorie pentru 100 de oligarhi ruși și vor împiedica superyacht-urile, navele și avioanele înregistrate la Moscova să intre în spațiul aerian sau în apele teritoriale ale Noii Zeelande.

UPDATE 06.10 - Prețul petrolului, la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani

Prețul petrolului a crescut la cel mai înalt nivel din 2008, după ce SUA au declarat că discută cu aliații săi un potențial embargo asupra livrărilor rusești, conform BBC.

Petrolul Brent - referința globală a petrolului - a trecut de 139 de dolari pe baril pepiețele din Asia, înainte de a scădea sub 130 de dolari.

Piețele de energie au fost zguduite în ultimele zile din cauza temerilor legate de aprovizionare declanșate de invazia rusă a Ucrainei.

Consumatorii resimt deja impactul costurilor mai mari ale energiei pe măsură ce prețurile la combustibil și facturile gospodăriilor cresc.

UPDATE 05.50 - Coreea de Sud a interzis călătoriile în unele zone din Rusia şi Belarus

Coreea de Sud le interzice cetăţenilor săi să călătorească în zone din Rusia şi Belarus care au graniţe cu Ucraina, a anunţat duminică Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, Japonia ridică nivelul de alertă pentru Rusia şi îndeamnă cetăţenii să nu călătorească acolo, transmite CNN.

Ministerul Afacerilor Externe din Coreea de Sud a transmis că va ridica la cel mai înalt nivel, nivelul 4, alerta de călătorie pentru zonele din Rusia şi Belarus aflate la graniţa cu Ucraina.

Sud-coreenii care călătoresc în ţări sau regiuni aflate sub o alertă de nivel 4 pot fi pedepsiţi.

De asemenea, Ministerul de Externe al Japoniei a ridicat alerta de călătorie pentru Rusia, cerând cetăţenilor japonezi să se abţină de la călătorii în zona vizată.

Cetăţenii japonezi ar trebui ”să ia în considerare părăsirea ţării prin zboruri comerciale, ţinând cont de faptul că modalităţile de părăsire a ţării vor fi şi mai restricţionate în viitor”, au transmis autorităţile japoneze, citate de CNN.

UPDATE 05.31 - Forţele ruse au făcut ”progrese terestre minime” în weekend, afirmă Ministerul Apărării din Regatul Unit

Ministerul Apărării din Regatul Unit a transmis că forţele ruseşti din Ucraina au făcut ”progrese terestre minime” pe durata weekend-ului şi, cel mai probabil, nu şi-au atins obiectivele, potrivit The Guardian.

”Forţele ruseşti au făcut probabil progrese terestre minime în weekend. Este foarte puţin probabil ca Rusia să-şi fi atins cu succes obiectivele planificate până în prezent”, se arată în raportul Ministerului Apărării din Regatul Unit.

UPDATE 05.20 - SUA i-au oferit lui Zelenski o linie telefonică securizată către Biden

Echipele americane de informații lucrează pentru a contracara atacurile și comunicațiile digitale rusești, relatează New York Times, citată de BBC.

Potrivit publicației Times, personalul de la US Cyber Command cu sediul în SUA și Germania furnizează informații din imagini din satelit și interceptări electronice armatei ucrainene în „o oră sau două” de la colectare.

De asemenea, SUA i-au furnizat președintelui ucrainean Zelenski echipamente de comunicații criptate, permițându-i să-l sune pe Biden pe o linie securizată, relatează Times. Sâmbătă, Zelensky a discutat la telefon timp de 35 de minute cu Biden.

Joi, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că SUA împărtășesc informații cu Ucraina „în timp real”. Nu s-au oferit alte detalii.

UPDATE 04.57 - Accesul rețelelor mobile și de internet, blocat de ruși la centrala nucleară Zaporojie

Forțele ruse restricționează accesul la comunicații și blochează accesul rețelelor mobile și de internet la centrala nucleară Zaporojie, potrivit Agenției internaționale de energie nucleară.

Toate operațiunile făcute de personal, chiar și cele de mentenanță, au nevoie de aprobarea unui comandant rus.

UPDATE 04.45 - Protestatari bătuți la Sankt Petersburg de poliția rusă

Protestatarii împotriva războiului din Ucraina, din metropola rusească Sankt Petersburg, au fost bătuți de poliție duminică, în timpul unui protest, conform CNN.

Duminică, Ministerul rus al Afacerilor Interne a declarat agenției TASS că aproximativ 1.500 de persoane „au luat parte la un miting necoordonat” duminică, la Sankt Petersburg, iar aproximativ 750 au fost reținute.

Cel puțin 4.640 de persoane au fost reținute duminică în Rusia în legătură cu mitingurile împotriva războiului din Ucraina, potrivit OVD-Info, un grup independent de monitorizare a drepturilor omului care urmărește detențiile. Peste 13.000 de persoane au fost arestate în Rusia din cauza demonstrațiilor împotriva războiului, a calculat grupul OVD-Info.

UPDATE 04.33 - Pelosi: Congresul SUA va „explora” interzicerea importului de petrol rusesc

Președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a declarat că instituția „explorează” legislația care să interzică importul de petrol rusesc.

Totodată, Congresul SUA intenționează să aprobe săptămâna aceasta un ajutor de 10 miliarde de dolari pentru Ucraina, ca răspuns la invazia militară a Rusiei, anunță Pelosi, conform Al Jazeera.

UPDATE 04.23 - „Invadatorii nu controlează teritorii, ci controlează temporar drumuri și câteva localități populate"

Acesta este mesajul transmis în această noapte de Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Serviciului special de comunicații ucrainean.

Autoritățile au postat și o hartă realizată de Nathan Ruser, de la Institutul Australian de Politici Strategice.

UPDATE 04.10 - Ministrul francez de externe Le Drian consideră că „Ucraina va câştiga

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat la sfârşitul săptămânii că el crede în victoria finală a Ucrainei asupra invaziei ruse.

El a avertizat, însă, în legătură cu distrugerile şi victimele civile pe care le-ar putea provoca asediul marilor oraşe, notează AFP.

UPDATE 03.55 - KPMG și PricewaterhouseCoopers, două dintre cele mai mari companii de audit din lume, se retrag din Rusia

Două dintre cele mai mari companii de audit din lume, KPMG și PricewaterhouseCoopers, care fac parte din așa-numitele Big Four, se retrag din Rusia din cauza războiului din Ucraina.

Ambele companii au spus că vor încheia relațiile cu firmele membre din Rusia. KPMG a anunțat că se retrage și din Belarus, conform Al Jazeera.

UPDATE 03.35 - Avionul cu personalul diplomatic al Rusiei expulzat din SUA a decolat din New York cu destinația Moscova

Un avion al guvernului rus care transportă diplomați ruși expulzați de Statele Unite a decolat de pe aeroportul internațional John F. Kennedy din New York, în drum spre Moscova, potrivit datelor Flight Radar24.

„Acest avion se va întoarce în patria diplomaților ruși, pe care guvernul SUA i-a declarat persona non grata”, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe canalul său Telegram, conform CNN.

CNN a raportat anterior că guvernul SUA a aprobat zborul pentru a facilita plecarea personalului rus al Misiunii Națiunilor Unite.

O declarație a Misiunii SUA la ONU la sfârșitul lunii februarie i-a numit pe cei 12 diplomați ruși „agenti de informații... care și-au abuzat de privilegiile de rezidență în SUA, angajându-se în activități de spionaj care se opun securității noastre naționale”.

UPDATE 03.25 - Ucraina suspendă exporturile unor produse, deoarece riscul penuriei de alimente crește

Ucraina a suspendat exporturile unor produse alimentare, a anunțat duminică guvernul ucrainean.

Exporturile de „carne, secară, ovăz, hrișcă, zahăr, mei și sare” vor fi oprite, se arată într-un comunicat al guvernului ucrainean, citat de CNN.

Exporturile de grâu, porumb, carne de pasăre, ouă și ulei vor fi permise numai cu permisiunea Ministerului Economiei, potrivit comunicatului.

Supermarketurile din toată țara rămân fără produse, pe măsură ce rutele de aprovizionare devin mai dificile.

UPDATE 03.15 - O artistă cântă la vioară într-un adăpost 

Într-un adăpost în care ucrainenii se ascund de bombardamentele rusești, o artistă cântă la vioară: 

UPDATE 03.05 - Canale TV din Rusia, sparte de Anonymous, pentru a transmite imagini cu invazia din Ucraina 

Grupul de hackeri Anonymous susţine că a piratat serviciile ruseşti de streaming Wink şi Ivi şi canalele TV în direct Russia 24, Channel One, Moscow 24, pentru a difuza imagini ale invaziei din Ucraina.

Grupul a adăugat că activiştii transmit şi chipuri de troli la radioul militar rus. 

UPDATE 02.45 - Germania se opune embargoului asupra gazelor, petrolului şi cărbunelui din Rusia

Miniştrii germani de Finanţe, Christian Lindner, şi de Externe, Annalena Baerbock, s-au pronunţat duminică împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia, scrie AFP.

Olaf Scholz, Annalena Baerbock, Christian Lindner

“Trebuie să fim capabili să menţinem (sancţiunile) în timp”, a explicat şefa diplomaţiei, Annalena Baerbock, la postul ARD. “Nu foloseşte la nimic dacă în trei săptămâni descoperim că mai avem doar pentru câteva zile de energie electrică în Germania şi, prin urmare, trebuie să anulăm aceste sancţiuni”, a adăugat ea.

UPDATE 02.35 - Gimnast rus, anchetat după ce a afișat pe tricou litera „Z”, lângă un rival ucrainean, pe podiumul de la Doha

Gimnastul rus Ivan Kuliak este anchetat după ce a purtat pe tricou litera „Z”, simbol al războiului, în timp ce se afla pe podium lângă un rival ucrainean, sâmbătă, în Qatar.

Federația Internațională de Gimnastică a declarat că a deschis proceduri disciplinare împotriva lui Kuliak pentru „comportamentul său șocant” la Cupa Mondială de aparate de la Doha, conform BBC.

UPDATE 02.10 - Civili care încercau să fugă din Irpin, uciși de atacurile rusești

Momentul în care un atac militar rusesc a ucis o familie în Irpin, la periferia de vest a Kievului, fost filmat.

Irpin a fost locul unor bombardamente intense efectuate de către armata rusă în ultimele zile. Videoclipul arată un soldat ucrainean stând în fața unei clădiri, pe o stradă. Dintr-o dată, în videoclip se vede și se aude o explozie. Se aude, apoi, molozul cum cade pe clădire, iar un nor de praf acoperă strada.

Pe măsură ce praful se risipește, cineva este văzut trăgându-l pe soldatul ucrainean, în timp ce alți soldați aleargă peste stradă și par să verifice starea mai multor persoane aflate la sol.

„Medic”, se aude cineva țipând în mod repetat.

Fotografiile făcute de Associated Press arată cadavrele mai multor civili acoperite sub cearșafuri. CNN a stabilit că civilii au fost uciși în lovitura militară rusă văzută în videoclip.

CNN a raportat anterior că primarul din Irpin a spus că cel puțin opt persoane au fost ucise în loviturile militare de duminică.

„A murit o familie”, a declarat primarul Oleksandr Markushyn într-un comunicat. „În fața ochilor mei au murit doi copii mici și doi adulți”.

UPDATE 02.00 - Interpolul, solicitat să suspende accesul Rusiei la sistemele sale

Secretarul de Stat la Ministrul de Interne al Marii Britanii, Priti Patel, cere Interpolului să suspende accesul Rusiei la sistemele sale, conform Sky News.

„Regatul Unit stă umăr la umăr cu Ucraina”, a declarat Patel.

„Ca răspuns la solicitarea Ucrainei și alături de omologii din Australia, Canada, Noua Zeelandă și SUA, i-am scris secretarului general al Interpolului pentru a-i cere ca Interpol și Comitetul său executiv să ia o decizie privind suspendarea imediată a accesului Rusiei la sisteme”, a declarat Patel.

„Rusia are o istorie de abuz de aceste sisteme și trebuie să acționăm acum pentru a proteja integritatea Interpolului”, a adăugat aceasta.

UPDATE 01.50 - Oficial ucrainean: Forțele ruse intensifică bombardarea orașelor în timpul nopții

Forțele ruse au intensificat bombardamentele în timpul nopții în mai multe orașe ucrainene, a declarat consilierul prezidențial Oleksiy Arestovich, conform Sky News.

„Cel mai recent val de lovituri cu rachete a venit când s-a lăsat întunericul”, a declarat el la un post ucrainean de televiziune.

El a spus că zonele puternic bombardate includ periferia Kievului, Cernigău în nord, Nikolaiev în sud și Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării.

UPDATE 01.45 - Premierul Republicii Moldova: Fiecare al optulea copil din Republica Moldova este acum refugiat

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a declarat, duminică, într-un interviu pentru CNN, că 230.000 de ucraineni au venit în ţara sa şi 120.000 au ales să rămână.

Gavriliţa a spus că fiecare al optulea copil din Republica Moldova este refugiat şi a reafirmat că ţara sa este neutră.

UPDATE 01.35 - Cadavre împrăștiate pe străzile din Volnovakha

Pe străzile orașului Volnovakha din regiunea Donețk sunt împrăștiate cadavre.

"Rusia pur și simplu a ras orașul de 25.000 de locuitori", spune Illia Ponomarenko, jurnalist al publicației Kiev Independent, care a crescut la Volnovakha.

UPDATE 01.30 - Rusia recrutează sirieni pentru un război urban în Ucraina

Potrivit The Wall Street Journal, nu este clar câți astfel de luptători ar fi fost recrutați, însă unii dintre ei s-ar afla deja în Rusia și se pregătesc să se alăture forțelor trimise în Ucraina, potrivit unui oficial american.

UPDATE 01.23 - Marea Britanie va trimite încă 74 de milioane de lire sterline Ucrainei

Guvernul Marii Britanii va trimite o sumă suplimentară de 74 de milioane de lire sterline (aproximativ 90 de milioane de euro) în Ucraina pentru a sprijini „oamenii de neînvins” ai țării, conform Sky News.

Ajutorul, care va fi furnizat prin intermediul Băncii Mondiale, ar putea fi direcționat către sprijinirea salariilor din sectorul public, permițând funcțiilor vitale ale statului să funcționeze în continuare, sau către sprijinirea serviciilor de protecție socială și plata pensiilor pentru poporul ucrainean.

UPDATE 01.10 - Înalt oficial american al Apărării: 95% din putere de luptă acumulată a Rusiei se află în Ucraina

Rusia a lansat, în total de 600 de rachete, de la începutul invaziei sale asupra Ucrainei, a declarat duminică un înalt oficial american al Apărării, conform CNN.

Acesta a adăugat că Rusia a angajat aproximativ 95% din puterea sa de luptă acumulată în interiorul Ucrainei.

UPDATE 00.40 - Zelenski: „În loc de Iertare, va fi o Zi a Judecății”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un nou videoclip pe Facebook, duminică noapte, ultima duminică înaintea Postului Mare.

„Astăzi este Duminica Iertării. Dar nu putem ierta sutele și sutele de victime. Nici miile și miile care au suferit”, conform subtitrării videoclipului.

„Și Dumnezeu nu va ierta. Nu astăzi. Nu mâine. Niciodată. Și în loc de Iertare, va fi o Zi a Judecății.”

Zelenski a acuzat Rusia că plănuiește „crimă deliberată” în bombardarea teritoriului ucrainean.

Vezi clipul și află mai multe informații de AICI.

UPDATE 00.34 - Peste 4.600 de persoane arestate duminică în Rusia

Cel puţin 4.640 de persoane au fost arestate, duminică, în 65 de oraşe din Rusia, pentru că au manifestat fără autorizaţie împotriva intervenţiei militare în Ucraina,

La peste 13.000 a ajuns numărul manifestanţilor arestaţi de la începerea operaţiunii militare ruse din 24 februarie, potrivit ONG-ului OVD- Info.

UPDATE 00.20 - Macron a vorbit cu Zelenski despre discuţia pe care a avut-o cu Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, duminică, despre convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Vladimir Putin, a anunţat Palatul Elysee, potrivit CNN.

“Preşedintele Republicii a vorbit cu preşedintele Zelenski despre convorbirea sa de astăzi cu preşedintele Putin, în care acesta din urmă şi-a dat acordul pentru eforturi comune în baza recomandărilor IAEA pentru garantarea siguranţei centralelor nucleare din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Elysee.

UPDATE 00.10 - Directorul muzical al Teatrului Bolşoi a demisionat

Directorul muzical şi dirijorul principal al Teatrului Bolşoi, Tugan Sokhiev, şi-a anunţat, duminică, demisia, spunând că se simte sub presiune din cauza apelurilor de a lua o poziţie în conflictul din Ucraina, relatează AFP..

Rusul a anunţat că demisionează "cu efect imediat” din postul său de la teatrul din Moscova, precum şi din postul său echivalent la Orchestrea Naţională din Toulouse (Franţa).

Sokhiev a fost numit de Bolşoi în 2014. El a fost adus în cadrul campaniei de îmbunătăţire a imaginii teatrului după scandaluri, inclusiv atacul cu acid din 2013 asupra directorului său artistic de atunci, Serghei Filin.

UPDATE 23.30 - Netflix își suspendă serviciile în Rusia pe fondul invaziei Ucrainei

Netflix și-a suspendat serviciul în Rusia pentru a protesta împotriva invaziei pe scară largă a Ucrainei de către țară, scrie Variety.com.

La începutul acestei săptămâni, serviciul de streaming a anunțat că va întrerupe toate proiectele și achizițiile viitoare din Rusia, alăturându-se unei liste tot mai mari de companii care au tăiat legăturile cu țara.

Netflix avea în lucru patru originale rusești, inclusiv un serial thriller polițist regizat de Dasha Zhuk, care era în proces de filmare.

UPDATE 23.10 - Franța a trimis iod în Ucraina, pentru protecţie în cazul unui accident nuclear

Franţa a trimis în Ucraina “diverse produse medicale”, printre care iod, pentru protecţie în cazul unui accident nuclear în cursul luptelor cu armata rusă, a declarat duminică seara ministrul său de Externe, Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.

“Da, am trimis diferite produse medicale”, a declarat Jean-Yves Le Drian pentru France 2, ca răspuns la o întrebare despre posibila expediere de iod în Ucraina.

“Am trimis o mulţime de echipamente medicale, face parte din acestea”, a confirmat ulterior el pe canalul France 5.

UPDATE 22.45 - Opt civili au fost ucişi în timpul evacuărilor din Irpin

Opt civili au murit, duminică, în timpul evacuărilor din Irpin, marcate de atacuri intense ale ruşilor, a anunţat primarul Oleksandr Markuşin, potrivit News.ro.

El a precizat că ruşii au deschis focul în momentul în care civili încercau să treacă un pod.

“O familie a murit. În faţa mea au murit doi copii mici şi doi adulţi”, a afirmat Markuşin.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 11. Civili uciși în timp ce erau evacuați din Irpin. „În faţa mea au murit doi copii”
Război în Ucraina, ziua 11. Civili uciși în timp ce erau evacuați din Irpin. „În faţa mea au murit doi copii”

Război în Ucraina, ziua 11. Știrile Pro TV v-au ținut la curent cu cele mai importante evenimente care au loc în Ucraina, după invazia armatei Rusiei.

Netflix își suspendă serviciile în Rusia pe fondul invaziei Ucrainei
Netflix își suspendă serviciile în Rusia pe fondul invaziei Ucrainei

Netflix și-a suspendat serviciul în Rusia pentru a protesta împotriva invaziei pe scară largă a Ucrainei de către țară, scrie Variety.com.

Ce le-au trimis francezii ucrainenilor pentru a fi pregătiți în cazul unui accident nuclear în cursul luptelor cu armata rusă
Ce le-au trimis francezii ucrainenilor pentru a fi pregătiți în cazul unui accident nuclear în cursul luptelor cu armata rusă

Franţa a trimis în Ucraina "diverse produse medicale", printre care iod, pentru protecţie în cazul unui accident nuclear în cursul luptelor cu armata rusă, a declarat duminică seara ministrul său de Externe, Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.

Mesaj sfâşietor al soţiei lui Zelenski: Invadatorii ucid copii ucraineni, conştient şi cu cinism
Mesaj sfâşietor al soţiei lui Zelenski: Invadatorii ucid copii ucraineni, conştient şi cu cinism

Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a postat un mesaj sfâşietor în social media despre copiii care au murit de când Rusia a invadat Ucraina, menționând că mulţi alţii sunt blocaţi în subsoluri şi mor de foame, scrie News.ro.

Blinken: Ucraina
Blinken: Ucraina "are planuri" pentru a asigura continuitatea guvernului, în cazul în care Zelenski va fi asasinat

Ucraina "are planuri" pentru a asigura continuitatea guvernului "într-un fel sau altul" în cazul în care președintele Volodimir Zelenski va fi ucis, a declarat duminică secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, potrivit Axios.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.