Ucraina şi Rusia au semnat acordul în vederea exportului cerealelor din porturile de la Marea Neagră

ucraina rusia
Shutterstock

Ucraina şi Rusia au semnat, vineri, un acord susţinut de ONU, la Istanbul, care permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, iniţiativă care ar putea atenua criza alimentară globală.

 

”Astăzi (n.r. vineri), există un far pe Marea Neagră. Farul speranţei. Farul posibilităţii. Farul liniştii într-o lume care are nevoie de ea mai mult ca niciodată”, a afirmat secretarul general al ONU Antonio Guterres, relatează CNN.

”Promovarea bunăstării umanităţii a fost forţa motrice a acestor negocieri. Întrebarea nu a fost ce este bine pentru o parte sau cealaltă. Accentul a fost pus pe ceea ce contează cel mai mult pentru toţi oamenii din lumea noastră”, a subliniat el.

Guterres a precizat că acordul va reprezenta o ”uşurare pentru ţările în curs de dezvoltare aflate la limita falimentului şi pentru persoanele cele mai vulnerabile aflate la limita foametei şi va contribui la stabilizarea preţurilor alimentelor la nivel mondial”.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Guterres a subliniat rolul esenţial pe care îl va avea Turcia în implementarea acordului.

El a spus că se bazează pe Turcia pentru a menţine un rol critic în viitor şi promite angajamentul deplin al ONU pentru a asigura succesul acordului.

Totuși, oficialii de la Kiev au precizat că acordul încheiat nu a fost semnat în mod direct cu Rusia, ci cu Turcia și ONU, iar Rusia va semna un acord în oglindă. ”Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia. Vom semna un acord cu Turcia și ONU”, a scris un consilier prezidențial pe Twitter.

Acordul ”nu a fost încheiat uşor” şi ”a fost un drum lung” de când Guterres s-a întâlnit pentru prima dată cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a propune un plan de soluţii în aprilie.

Guterres a cerut ”tuturor părţilor să nu scutească niciun efort pentru a-şi pune în aplicare angajamentele” şi a spus că ”nu trebuie să scutim niciun efort în numele păcii”.

Şeful ONU a ţinut să menţioneze că este un ”acord fără precedent între două părţi implicate într-un conflict sângeros”, însă conflictul este în plină desfăşurare, iar ”oamaenii mor în fiecare zi. Se poartă lupte în fiecare zi", a spus el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia este ”mândră” că este ”esenţială” în cadrul acestei iniţiative, care va juca un ”rol major în soluţionarea crizei alimentare globale care a fost pe agenda zilei de mult timp”.

”Acordul de astăzi va ajuta la securitatea alimentară şi la controlul inflaţiei în întreaga lume”, a menţionat Erdogan.

”Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia. Semnăm un acord cu Turcia şi ONU”

”Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia. Semnăm un acord cu Turcia şi ONU şi ne asumăm obligaţii faţă de acestea. Rusia semnează un acord în oglindă cu Turcia şi ONU”, a afirmat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak pe contul său de Twitter.

El a subliniat că navele ruseşti nu vor escorta transporturile cerealelor şi nu vor exista reprezentanţi ruşi în porturile ucrainene, iar ”în caz de provocări, va exista un răspuns militar imediat”

”Toate inspecţiile navelor de transport vor fi efectuate de echipe comune în apele turceşti, dacă va fi nevoie”, a conchis oficialul ucrainean.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Comandantul-şef al armatei ucrainene: Situaţia de pe front s-a
Comandantul-şef al armatei ucrainene: Situaţia de pe front s-a "deteriorat". Forţele Kievului se retrag din mai multe zone

Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat, duminică, în social media, că situaţia de pe front s-a "deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat "succese tactice" în mai multe zone, relatează AFP şi Reuters.

"Luați decizia acum!". Noi proteste față de Benjamin Netanyahu în Israel. Mai multe persoane au fost arestate

Cel puțin 7 israelieni au fost arestați la noi proteste organizate în Tel Aviv și Ierusalim. Zeci de mii de oameni au cerut demisia guvernului și un armistițiu în Gaza pentru a putea fi salvați ostaticii luați de Hamas.

Un cadavru a fost descoperit în apropierea unei insule grecești. Incidentul tragic care a avut loc pe mare
Un cadavru a fost descoperit în apropierea unei insule grecești. Incidentul tragic care a avut loc pe mare

Cadavrul unui bărbat despre care se presupune că s-a înecat în naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi a fost descoperit duminică în apropierea insulei Samos, au anunţat gărzile de coastă din Grecia.

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodocși celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei
Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea s-a înscris oficial în cursa pentru primăria generală. A fost opțiunea doi a partidului, după ce social-democrații și liberalii s-au convins că nu au șanse cu un candidat comun.