Ucraina neagă afirmaţii ale Belarusului despre deplasarea unor trupe suplimentare la graniţa comună
Kremlinul a descris luni drept un motiv de îngrijorare informaţia transmisă de armata din Belarus.
Armata din Belarus a afirmat că Ucraina deplasează trupe şi echipamente militare în provincia Jitomir, situată la graniţa comună dintre Belarus şi Ucraina, acţiune pe care garda de frontieră ucraineană o dezminte, prezentând-o drept o "operaţiune informaţională" desfăşurată de Minsk cu sprijinul Moscovei, şi precizează că Ucraina menţine acolo numărul necesar de forţe pentru a preveni orice provocare, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
Şeful Statului Major al armatei belaruse, generalul Pavel Muraveiko, a declarat sâmbătă că situaţia la frontiera cu Ucraina este "destul de complicată" şi "se schimbă în fiecare zi, nu în mai bine". "Am observat în ultimele săptămâni o activitate pentru moment nefondată şi de neînţeles în apropierea frontierelor noastre", a completat generalul belarus.
Prin urmare, a precizat acesta, armata belarusă a deplasat forţe suplimentare la frontieră pentru a consolida acolo dispozitivul cu efective de trupe şi artilerie.
Săptămâna trecută, potrivit autorităţilor de la Minsk, a fost doborâtă o dronă de recunoaştere de tip cvadricopter care trecuse graniţa dinspre Ucraina "pentru a colecta informaţii despre infrastructura graniţei belaruse".
Relatările despre consolidarea trupelor ucrainene la graniţa cu Belarus "provoacă preocupare nu doar la Minsk, ci şi la Moscova. Întrucât suntem cu adevărat parteneri şi aliaţi", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a amintit că Belarus face parte din Uniunea Statală cu Rusia şi că aceste două ţări au "formate speciale" de dialog între instituţiile lor, inclusiv între serviciile secrete.
Garda de frontieră ucraineană a negat relatările conform cărora îşi consolidează trupele la graniţa belarusă. "Nu este prima dată când Belarusul oferă informaţii despre Ucraina descriind o ameninţare (...) Acesta este încă o parte din operaţiunea informaţională desfăşurată de Belarus cu sprijinul Rusiei", a spus la televiziunea publică ucraineană purtătorul de cuvânt al gărzii de frontieră ucrainene, Andrii Demcenko.
Zona de graniţă cu Belarus rămâne o "ameninţare" şi Ucraina menţine acolo numărul necesar de forţe pentru a preveni orice provocare, a adăugat ofiţerul ucrainean.
Deşi există în continuare trupe ruse pe teritoriul belarus, Kievul estimează că este puţin probabil la ora actuală ca Rusia să folosească din nou Belarusul drept platformă de lansare a unei ofensive, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie 2022.
Atunci, sub acoperirea unor exerciţii militare, trupele ruse trimise în Belarus au atacat partea de nord a Ucrainei şi au ajuns până la periferia Kievului, de unde, în urma pierderilor suferite în lupte şi a dificultăţilor logistice, s-au retras o lună mai târziu, după ce Moscova a decis să-şi axeze campania militară pe fronturile din estul şi sudul Ucrainei.