"Ne impuscati si ne sapati mormintele, noi ramanem aici". Mamaile de la Cernobil, dupa 30 de ani de cand au refuzat sa plece

Dată publicare: 29-10-2015 11:02
Dată actualizare: 01-11-2015 06:54


Bunicile de la Cernobil

La aproape 30 de ani de la dezastrul de la Cernobil, pamantul, apa si aerul din zona raman printre cele mai contaminate de pe Pamant.

Reactorul este in centrul unei zone de 2500 de km patrati in care, teoretic, nu ar trebui sa traiasca nimeni, scrie Guardian.

130 de oameni sfideaza insa sistemul si traiesc in zona de excludere. Aproape in totalitate sunt femei, ajunse la 70-80 de ani, ultimele supravietuitoare ale celor 1200 de persoane care au refuzat sa plece si s-au intors la casele lor dupa accident.

Un film realizat de Holly Morris si Anne Bogart, ce are premiera la Londra in weekend, le prezinta pa aceste rebele si cum continua sa traiasca in conditii extrem de toxice.

Hanna Zavorotnya, una dintre femeile din documentar, povesteste cum le-a spus soldatilor care au vrut sa o evacueze: "Ne impuscati si sapati mormintele, altfel noi ramanem aici".

"Radiatiile nu ma sperie, foametea da", spune Zavorotnya, o supravietuitoare a Foametei Ucrainene, genocidul provocat de Stalin ce a dus la moartea a milioane de oameni. Puse in fata unui dusman invizibil, femeile au refuzat sa mai fuga.

"Daca pleci, mori", spun batranele. "Cei care au plecat au murit de tristete. Tara Mama e Tara Mama, nu voi pleca niciodata".

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO