Ucraina lucrează la constituirea de noi brigăzi pentru a face rotaţii ale trupelor pe front. „Am dedicat mult timp”
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marţi cu comandamentul armatei pentru a acţiona cu prioritate în vederea punerii la punct a noi brigăzi de luptă.
Brigada ar trebui să înlocuiască parţial trupele pe sectoarele de front cele mai fierbinţi ale războiului cu Rusia, relatează agenţia EFE.
"Am dedicat mult timp chestiunii punerii la punct a brigăzilor pentru a face rotaţii pe axele cele mai complicate", a scris Zelenski pe contul său de Telegram într-un mesaj despre temele abordate la şedinţa cu comandamentul armatei, şi anume "personal, arme, tehnică militară, sprijin logistic adecvat".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
El a declarat anterior că armata ucraineană are în rezervă 14 brigăzi care, din punctul de vedere al efectivelor, sunt pregătite de luptă, dar nu pot intra încă în acţiune întrucât nu a fost primit armamentul promis de SUA. O brigadă are până la aproximativ 5.000 de soldaţi.
Zelenski a mai afirmat săptămâna aceasta că mobilizarea de noi soldaţi evoluează conform planului întocmit de armată, dar nu există încă suficiente baze pentru instruirea noilor cetăţeni mobilizaţi şi sunt în curs de amenajare noi instalaţii de acest fel, iar o parte dintre cei mobilizaţi ar putea fi antrenaţi în baze din străinătate, Polonia oferindu-se deja să pună la dispoziţie astfel de baze.
El a promulgat în luna mai noi legi controversate care să înlesnească mobilizarea de noi soldaţi în armata ucraineană, pentru a completa pierderile şi a face o rotaţie măcar parţială a trupelor epuizate după mai mult de doi ani de război cu Rusia. În acest sens, au crescut pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.
Numeroşi tineri ucraineni se tem astfel că ar putea fi trimişi pe front şi imagini video de amator postate pe reţelele de socializare arată cum bărbaţi ucraineni sunt luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, acţiuni care uneori conduc la violenţe. Autorităţile ucrainene raportează în acest timp creşterea tentativelor de trecere ilegală a frontierei de către bărbaţii care se tem de chemarea în armată.
Ucraina a pierdut iniţiativa pe front în toamna anului trecut, după ce a doua sa contraofensivă în acest război s-a încheiat fără rezultatele aşteptate. Armata ucraineană a intrat apoi în defensivă şi continuă să piardă teren în estul ţării, unde Rusia a revendicat în ultimele săptămâni ocuparea mai multor localităţi, fără a realiza totuşi vreo înaintare semnificativă.A