Ucraina a respins o propunere ”de pace” a Rusiei, să devină ”neutră” ca Suedia
Ucraina a respins o propunere a Rusiei de a deveni ”neutră”, precum Suedia sau Austria, și a cerut în schimb garanții că forțele internaționale vor „preveni atacurile” în viitor.
”Ucraina se află acum într-o stare directă de război cu Rusia. Drept urmare, modelul poate fi doar „ucrainean” și numai cu garanții de securitate verificate legal”, a declarat negociatorul său principal, Mihailo Podoliak, într-un comunicat publicat de administrația președintelui Volodimir Zelenski și citat de Daily Mail.
Podoliak a cerut un acord de securitate obligatoriu din punct de vedere juridic, semnat de parteneri internaționali, care ”să nu stea deoparte în cazul unui atac asupra Ucrainei, așa cum fac astăzi”.
Kremlinul a declarat miercuri că se poartă discuții despre o Ucraină neutră, pe linia Suediei sau Austriei, în cadrul discuțiilor cu Kievul, pentru a pune capăt celor trei săptămâni de lupte din Ucraina.
„Aceasta este o opțiune care se discută acum și care poate fi considerată un compromis”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Comentariile sale vin după ce ministrul de Externe Serghei Lavrov a spus că neutralitatea se află în centrul discuțiilor și că Moscova și Kievul sunt „aproape de a cădea de acord” asupra formulării unui acord privind neutralitatea.
Pe de altă parte, președintele ucrainean Vlodimir Zelenski a declarat că țara sa trebuie să accepte că nu va deveni membră a NATO - o declarație care ar putea deschide calea pentru un fel de acord de pace cu Rusia.
Cele două părți au purtat mai multe runde de negocieri menite să găsească un teren comun și să pună capăt ostilităților lansate de liderul rus Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie.
Lavrov a spus miercuri că negocierile nu au fost ușoare, dar că există „oarecare speranță de a ajunge la un compromis”.
Negociatorul rus Medinski a spus miercuri că discuțiile au fost „lente și dificile”, dar că Kremlinul dorește pacea „cât mai curând posibil”.
El a reiterat că problema pusă la discuții a fost cea a „neutralității” Ucrainei, citând statutul Austriei și al Suediei drept exemple posibile de urmat.
Asta ar însemna că Ucraina și-ar putea păstra forțele armate, dar că Kievului nu i se va permite să aibă baze străine, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
”Se discută o serie întreagă de probleme legate de mărimea armatei Ucrainei”, a spus Medinski, menționând mai devreme că părțile discută o idee pentru o viitoare Ucraine cu o armată mai mică, nealiniată.
În mod oficial, Suedia este nealiniată din punct de vedere militar în timp de pace și neutră în timp de război, după ce și-a încheiat politica de neutralitate în 1992, la sfârșitul Războiului Rece. Nu este membru NATO, dar este partener al alianței de aproape 30 de ani.
La sfârșitul Războiului Rece, Suedia și-a redus cheltuielile militare, dar a început să reinvestească în apărarea sa după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014.
Între timp, Medinski a spus că se discută și alte probleme, inclusiv statutul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum și teritoriile deținute ani de zile de separatiștii pro-Moscova.
Sursa: Daily Mail
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, negocieri, pace,
Dată publicare:
16-03-2022 16:51