Ucraina a lansat invazia în Rusia fără permisiunea Occidentului. Planul bine pus la cale la Kiev pentru ofensiva-surpriză
„Dacă va fi nevoie, o sa înființăm comandamente militare în Kursk”, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Între timp, rușii au decretat stare de urgență și în regiunea Belgorod, atacată necontenit cu drone și artilerie de ucraineni.
Moscova pare incapabilă să curme asaltul Kievului. Ucraina are soldați mai bine antrenați, Servicii de Informații mai pregătite și o structură de comandă mai eficientă decât Rusia, spun unii experți militari.
Ofensiva-surpriză a ucrainenilor vine după lecția primită în urma eșecului din vara anului trecut. Atunci, îndelung așteptata operațiune declanșată în iunie nu a avut rezultatele dorite. De această dată, pregătirea s-a făcut în mare secret.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Andrew Meldrum, The Associated Press: „Pentru a surprinde forțele ruse, Ucraina nu a informat niciunul dintre aliații săi, nici măcar Statele Unite, de plan. Dar, între timp, toate statele aliate au declarat că susțin invazia Ucrainei și că este în regulă ca Ucraina să folosească astfel arme furnizate de americani”.
De altfel, purtătorul de cuvânt al Consiliului National de Securitate al Statelor Unite i-a transmis liderului rus că are la îndemână o soluție simplă.
„Acesta este războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Și dacă lui Putin nu-i place ce se întâmplă acum, dacă îl face să se simtă măcar puțin inconfortabil, atunci are la dispoziție o soluție ușoară: poate pur și simplu să se care naibii din Ucraina!”, a declarat John Kirby în cursul unei teleconferințe cu jurnaliștii acreditați la Casa Albă.
Zelenski: „Avem nevoie și de alte arme”
Cedric Leighton, colonel în armat SUA: „Chiar e mare lucru ce fac ucrainenii pentru ca nimeni nu a mai invadat teritoriul rusesc după Al Doilea Război Mondial”.
Între timp, trupele ucrainene își extind asaltul transfrontalier, atât în Kursk, cât și în Belgorod, chiar dacă responsabilii ruși susțin contrariul. Forțele Kievului au lovit inclusiv aerodromuri militare, de unde decolează avioanele care bombardează orașele din Ucraina.
Nu foarte departe de poziția ucrainenilor se află reședința de vacanță a lui Dmitri Medvedev din Manturovo.
Iar azi-noapte, președintele Volodimir Zelenski părea mai optimist ca niciodată.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Avansul nostru în regiunea Kursk merge bine, ne atingem obiectivul strategic. Dronele noastre funcționează exact așa cum ar trebui. Dar există lucruri care nu se pot face doar cu drone, din păcate. Avem nevoie și de alte arme. Avem nevoie de rachete și continuăm să lucrăm cu partenerii noștri la decizii pe termen lung pentru Ucraina, la hotărâri decisive pentru victoria noastră”.
Belgorod a devenit a doua regiune a Rusiei care declară stare de urgență.
Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod: "Situația din regiunea Belgorod rămâne extrem de dificilă și tensionată. Sunt atacuri zilnice din partea forțelor ucrainene, case distruse, civili uciși și răniți”.
Aproape 200.000 de oameni din Kursk și Belgorod și-au părăsit locuințele din cauza luptelor. Unii dintre ei au fost relocați în zonele din estul Ucrainei aflate sub ocupația forțelor ruse.
Potrivit celor de la The Wall Street Journal, care citează responsabili americani, Moscova ar fi început să retragă o parte din forțele mobilizate în estul Ucrainei pentru a bloca incursiunile ucrainene.
Cedric Leighton, colonel în retragere al Forțelor Aeriene: „Aici se afla centrala nucleara Kursk, iar dincoace este conducta de gaze prin care trec 50% din exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, mai ales către Ungaria și Slovacia. Este unul dintre principalele motive pentru care ucrainenii au capturat stația de măsurare a volumului de gaz livrat. O vedeți în aceste imagini surprinse pe 22 iulie, iar aici cum arată astăzi. Sunt vizibile niște distrugeri acolo. Ucrainenii ar putea bloca livrările, chiar dacă și Kievul obține bani din tranzitul gazelor pe teritoriul sau. Dar acum le-ar putea transmite rușilor: „Gata, ați depășit orice limită!”.