Turcia sfidează aliații din NATO: va cumpăra de la ruşi sisteme de rachete S-400
Turcia și Rusia au semnat, vineri, un acord prin care Ankara va cumăra sisteme aeriene S-400 de la Moscova, au anunțat autoritățile turce. Decizia este privită cu scepticism de unele state membre ale Alianței Nord-Atlantice, scrie Associated Press.
Prin acest acord, Turcia devine primul stat membru NATO care cumpără de la Rusia sisteme aeriene de apărare, inițiativă ce va duce la consolidarea relațiilor dintre Ankara și Moscova, în contextul în care relațiile dintre Turcia și mai multe state occidentale s-au deteriorat, notează AP și Reuters.
Într-un comunicat de presă, Departamentul turc pentru Industria Apărării a precizat că va cumpăra cel puțin un sistem aerian S-400, dar că ar putea face demersuri și pentru achiziția unui al doilea sistem. Pe de altă parte, șeful companiei Rostech a afirmat că ar fi vorba despre vânzarea a patru baterii, iar că livrarea lor către Turcia a fost programată pentru luna martie a anului 2020.
„Este prima țară membră NATO care cumpără cel mai avansat sistem S-400 pe care noi l-am dezvoltat”, a afirmat Serghei Chemezov.
AP comentează că nu este clar motivul discrepanței privind numărul sistemelor de tip S-400.
Tranzacție de 2,5 miliarde de dolari
Tot vineri, Rusia și Turcia au finalizat înțelegerea financiară privind proiectul, însă Administrația Erdogan nu a făcut publice foarte mutle detalii, invocând „principii de confidențialitate”, cu excepția faptului că o parte a costurilor vor veni sub forma unui împrumut. Cu toate acestea, presa turcă a precizat că achiziția ar costa Ankara aproximativ 2,5 miliarde de dolari.
Informația a fost confirmtă și de Serghei Chemezov, șeful companiei controlate de stat Rostech, care a apreciat tranzacția la 2,5 miliarde de dolari. Mai mult, el a precizat într-un interviu acordat cotidianului Kommersant că Rusia va acorda Turciei un împrumut care să acopere 55% din suma totală.
Sistemul aerian S-400 are o rază de acțiune de până la 400 de kilometri și poate viza, simultan, mai multe ținte. Rusia a instalat un astfel de sistem la baza din Siria, pentru a contracara posibile acțiuni din partea Turciei, după noiembrie 2015, când cele două state au fost implicate într-un conflict diplomatic stârnit de doborârea unui bombardier rus de către Ankara, la graița cu Siria.
Nu va fi integrat în infrastructura militară a NATO
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunța încă din luna septembrie că Turcia a semnat un acord cu Rusia privind achiziția de sisteme antirachetă S-400, ceea ce a stârnit nemulțumiri în rândul aliaților NATO. Astfel, ei și-au exprimat îngrijorările, precizând că acest sistem nu este compatibil cu sistemul de apărare al Alianței.
În replică, Agenția pentru Industria Apărării a precizat că sistemul va funcționa strict sub controlul armatei turce, „într-o manieră independentă și fără legături cu elemente din exterior.”
„Manangementul și funcționarea sistemului, cât și sistemele care recunosc prieteni și inamici, vor fi coordonate prin intermediul căilor naționale”, a transmis Agenția pentru Industria Apărării.