Turcia își schimbă numele. Explicația președintelui Erdogan pentru această decizie

Ultima actualizare: 19-01-2022 16:36
Turcia cere închisoare pentru 4 jurnalişti ai Charlie Hebdo, acuzați de insultarea lui Erdogan. Cum arată caricatura
Getty

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că vrea schimbarea numelui țării sale, deoarece "Turcia" nu mai exprimă în cel mai bun mod cultura, civilizația și valorile poporului turc, potrivit Washington Examiner.

Țara ar urma să se numească Turkiye, care reprezintă numele statului în limba turcă. Această denumire va fi folosită ar urma să fie folosită în corespondenţa oficială cu alte state sau instituții internaționale și pe toate produsele exportate.

„Ținta noastră este acum să reprezentăm experiența de mii de ani a statului și națiunii noastre în fiecare sector sub marca "Turkiye"”, a transmis Erdogan într-un comunicat de presă.

Turcia vrea să înregistreze noua denumire la ONU în săptămânile următoare, au declarat doi oficiali pentru Middle East Eye.

„Guvernul încă nu a stabilit momentul exact pentru schimbarea numelui, dar procesul este în desfășurare”, a declarat și un înalt oficial turc pentru MEE.

Turcia poartă acest nume din 1923, după ce și-a declarat independența. După ce Imperiul Otoman s-a prăbușit, în urma înfrângerii din Primul Război Mondial, părți din el au fost ocupate de aliații victorioși. O grupare a tinerilor ofițeri din armata turcă, grupare condusă de Mustafa Kemal Atatürk, a organizat rezistența față de aliați; în 1923 ei au instaurat Republica modernă Turcia, cu Atatürk ca prim președinte al acesteia.

Șeful biroului de comunicare al președinției, Fahrettin Altun, a transmis într-o postare pe Twitter că schimbarea numelui reprezintă „un alt pas important” care va „întări brandul Turciei”.

„Expresia „Made in Turkiye”, în loc de „Made in Turkey”, a început să fie folosită la produsele noastre de export. Prin urmare, produsele noastre, care reprezintă mândria țării noastre în comerțul internațional, sunt promovate și prezentate în restul lumii folosind brandul Turkiye”, a scris acesta.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO