Turcia marcheaza un an de la puciul esuat. Zeci de mii de oameni au iesit in strada. VIDEO
Zeci de mii de turci au iesit sambata in strada pentru a marca un an de la tentativa de lovitura de stat, relateaza BBC News.
Presedintele Recep Tayyip Erdogan urma sa inaugureze acolo un memorial dedicat celor 250 de oameni care au murit luptand impotriva pucistilor. Alte 2.196 de persoane au fost ranite.
Guvernul a demis de atunci peste 150.000 de angajati ai statului, subliniind ca vrea sa-l curete de sustinarorii puciului esuat.
Insa critici spun ca aceste concedieri si suspendari si cei 50.000 de oameni incarcerati vizeaza eliminarea disidentei.
Data de 15 iulie a fost declarata zi de sarbatoare anuala.
VIDEO cu manifestatia:
Premierul Binali Yildirim a declarat in deschiderea unei sesiuni parlamentare speciale, care se prelungeste pana duminica dimineata, ca data de 15 iulie 2016 a fost un al ”doilea razboi de independenta”, referindu-se la conflictul care a condus la infiintarea statului modern turc in anii '20.
”A trecut un an de cand cea mai neagra si lunga noapte din Turcia s-a transformat intr-o zi stralucitoare, de cand o ocupatie inamica s-a transformat in legenda poporului”, a declarat Yildirim.
Insa Kemal Kilicdaroglu, liderul principalei formatiuni de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CHP, laic), a condamnat actiunile Guvernului dupa puci.
”Acest Parlament, care a rezistat bombardamentelor, a fost facut depasit, iar autoritatea i-a fost luata. in anul care a trecut, justitia a fost distrusa. in loc de o normalizare rapida, a fost implementata o stare de urgenta permanenta”, a spus el.
Erdogan a plecat de la sesiunea Parlamentului la Istanbul, la bordul unui avion, escortat de aeronave militare.
El urma sa se alature multimii uriase de pe podul peste Bosfor, unde civili au infruntat militari pucisti anul trecut. Podul a fost redenumit Podul martirilor de la 15 iulie, iar presedintele va inaugura un ”memorial al martirilor” acolo.
Istanbulul este plin de afise uriase aniversare, cu sloganuri impotriva puciului esuat atarnate intre minaretele moscheilor.
Erdogan va reveni la Ankara pentru a sustine un discurs in Parlament, in momentul in care institutia a fost atacata, in urma cu un an, de pucisti.
El va dezveli un monument in memoria victimelor tentativei de lovitura de stat la palatul prezidential, duminica dimineata.
Pucisti au preluat controlul, pe 15 iulie 2016, asupra unor tancuri, avioane de razboi si elicoptere, au declarat prin presa de stat ca au preluat puterea si au bombardat Parlamentul si alte locuri-cheie.
Ei au incercat sa-l retina pe Erdogan, care se afla in concediu intr-o statiune la Marea Egee, insa acesta a plecat, iar puciul a fost oprit de civili si militari loiali presedintelui.
Autoritatile turce au acuzat miscarea loiala predicatorului Fethullah Gulen de organizarea puciului.
Gulen, care traieste in Statele Unite, neaga orice implicare.
Washingtonul a respins pana in prezent o cerere a utoritatilor turce de a-l extrada.
Erdogan si sustinatorii sai pot considera oprirea puciului o renastere a Turciei, insa alti turci considera acest lucru mai putin triumfator, avand in vedere ca tentativa de lovitura de stat a polarizat tara, comenteaza Mark Lowen de la BBC.
Unii critici il acuza pe Erdogan ca se foloseste de epurari pentru a sufoca disidenta politica, iar saptamana trecuta sute de mii de oameni s-au adunat la Istanbul la finalul unui mars de 450 de kilometri al ”dreptatii” impotriva Guvernului.
Seful statului i-a acuzat pe participantii la marsul lui Kilicdaroglu ca sustin terorismul.
Guvernul si-a continuat epurarea vineri, cand a destiuit alte 7.395 din cauza unei presupuse legaturi cu ceea ce numeste grupari teroriste.
Sursa: News.ro
Etichete: Turcia, recep tayyip erdogan, puci, demisii, gulen,
Dată publicare:
15-07-2017 09:19