Turcia acuză SUA că încearcă să tragă de timp în criza ucraineană: „Acest război nu este, de fapt, între Rusia și Ucraina”
Un reprezentant al partidului președintelui turc Recep Tayyip Erdogan acuză Statele Unite că sunt interesate, „mai presus de toate”, să prelungească actuala criză din Ucraina.
Criza ucraineană nu este un conflict între Rusia și Ucraina, ci un "război între Rusia și Occident", pe care mai presus de toate SUA sunt interesate să îl prelungească, a declarat, vineri, vicepreședintele Partidului Justiției și Dezvoltării, aflat la putere în Turcia, Numan Kurtulmus, la postul de televiziune CNN Turk, citat de TASS.
"Acest război nu este de fapt un conflict între Rusia și Ucraina, ci un război între Rusia și Occident. SUA și o serie de țări europene, prin sprijinul acordat Ucrainei, sunt implicate în procesul de prelungire a acestui război. Obiectivul nostru, al Turciei, este de a ajunge la un sfârșit cât mai rapid al conflictului, dar unii oameni fac eforturi pentru ca acesta să continue", a declarat politicianul care face parte din partidul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
„SUA își urmăresc propriile interese”
Potrivit lui Kurtulmus, prin prelungirea conflictului ucrainean, SUA doresc să încline în favoarea lor balanța globală de forțe, care a fost întreruptă după căderea Uniunii Sovietice.
"Multe țări sunt implicate în bătălia pentru influența globală, ceea ce reprezintă un risc în sine. SUA își urmăresc propriile interese. Este necesar să se creeze un sistem politic global care să facă posibilă crearea unor noi structuri capabile să asigure pacea pe planetă", a notat politicianul, reiterând propunerea lui Erdogan de a reforma actualul sistem ONU.
Președintele Turciei a declarat în repetate rânduri, chiar și în fața ONU, că organizația internațională, în forma sa actuală, este incapabilă să soluționeze crizele care apar la nivel mondial.
Deviza inițiativei sale "Lumea este mai mare decât cinci" prevede reformarea sistemului Consiliului de Securitate al ONU, în care domină cei cinci membri permanenți cu drept de veto: Marea Britanie, China, Rusia, SUA și Franța. Oricare dintre aceste state poate bloca orice decizie a ONU, în vreme ce membrii nepermanenți ai Consiliului de Securitate nu au această putere.