Turcia a incalcat de peste 20 de ori spatiul aerian al unei tari vecine. In 1996, statele au fost la un pas de conflict armat

Ultima actualizare: 19-02-2016 07:10
Avioane F16 Turcia

 Avioane de lupta turcesti au intrat in mai multe randuri in spatiul aerian al Greciei luni, a anuntat agentia publica de presa greceasca ANA, citata de Agerpres.

 Potrivit agentiei, citata de AFP, peste 20 de violari ale spatiului aerian grec au fost comise de sase avioane militare deasupra insulelor din estul si centrul Marii Egee.

Doua avioane turcesti erau inarmate si au fost prinse in colimator in doua randuri de avioane de lupta grecesti, potrivit aceleiasi surse.

Aceste incidente intervin intr-un moment in care un grup naval al NATO este pe punctul de a lansa patrule in apele care separa Turcia de Grecia cu scopul de a descuraja traficantii sa mai intermedieze traversarea marii de catre mii de migranti care fug de conflicte in special din Siria si Irak pentru a ajunge in Europa, uneori cu riscul vietii lor.

Grecia se teme ca Ankara sa nu utilizeze criza migrantilor pentru a-si intari prezenta militara in Marea Egee, unde cele doua tari membre ale NATO isi disputa suveranitatea unor insule.

In 1996, un incident pe insulita Kardak (Imia, pentru greci), apropiata de coastele occidentale turcesti si disputata de mai multi ani de Ankara si Atena, a fost cat pe ce sa degenereze in conflict armat.

Grecia s-a declarat dispusa sa lucreze cu Turcia impotriva retelelor de traficanti, dar cere ca Ankara sa aplice un acord bilateral de returnare a migrantilor sositi pe teritoriul elen.

Mii de migranti continua sa traverseze zilnic Marea Egee venind din Turcia, unii dintre ei pierzandu-si viata.

Europa se confrunta cu cea mai grava criza migratorie de la cel de-al Doilea Razboi Mondial prin sosirea a peste un milion de migranti in 2015, dintre care 850.000 pe Marea Egee, prin Turcia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO