Tunel secret, de 2.000 de ani, descoperit langa Piramida Soarelui din Mexic
FOTO. In 2003, ploile scoteau la iveala, langa Piramida Soarelui din Mexic, o mica gaura in pamant, pe care arheologii au inceput s-o exploreze abia 6 ani mai tarziu. Dupa sapaturi, acestia au constatat ca este un tunel secret, vechi de 2.000 de ani.
Tunelul de langa Piramida Teotihuacan, cunoscuta si sub numele de Piramida Soarelui si situata la 40 de kilometri distanta de Capitala Mexicului, Mexico City, ar putea da unele indicii importante despre una dintre cele mai influente civilizatii din istoria umanitatii.
Teotihuacan s-a ridicat ca un nou centru religios in timpul lui Iisus Hristos si este posibil sa fi devenit cel mai influent oras in nordul Americii prehispanice a acelor timpuri, avand o populatie de 200.000 de locuitori in perioada sa de glorie. Se crede ca a fost abandonat in secolul al XVII-lea, din cauza problemelor economice, sociale si politice.
Pana acum, numai 5% din ceea ce era candva Teotihuacanul, oras intins pe o suprafata de 25 de kilometri patrati, a fost exploatat de arheologi, in mai bine de 100 de ani de sapaturi.
Citeste si:
Turistii din Mexic au intampinat echinoctiul in varful Piramidei Soarelui
Descoperire incredibila. Arheologii au gasit primul portret al lui Iisus
Arheologii cred ca tunelul secret gasit acum va duce la descoperirea a trei camere unde s-ar putea afla ramasitele liderilor civilizatiilor antice si vor putea astfel intelege credintele religioase ale oamenilor de atunci. Pana acum, in situl arheologic nu a fost descoperit niciun mormant al vreunui rege, care oricum dezertase in momentul in care aztecii au ajuns in zona, in anul 1300.
Arhealogii au descoperit in august 2010 gura de deschidere a tunelului secret, la 12 metri adancime, in fata Templului Quetzacotl.
Cercetatorii cred ca tunelul a fost intentionat astupat cu pietre intre anii 200 si 300 dupa Hristos. Pana acum, au fost scoase de acolo tone de materiale, inclusive 60.000 de fragmente de jad, oase si ceramica. Cele mai multe sunt ornamente folosite de elitele societatii antice.