Oras maias scos la iveala cu ajutorul laserului!
De 25 de ani, arheologii au inaintat cu greu prin vegetatia tropicala salbatica pentru a cerceta ramasitele unuia dintre cele mai mari orase maiase din America Centrala, Caracol.
Incet si asudand din greu pentru a taia cu cutitul plantele. Parea sa fie singura solutie pentru ca noi descoperiri sa poata fi facute. Si asta, pentru ca padurea la umbra careia se intinde stravechiul oras este ca un baldachin care acopera perfect asezarea.
Nici macar tehnologiile moderne cu senzori, atat de eficiente in studiile recente ale altor situri arheologice, nu au fost de ajutor. Este greu de imaginat, dar nici macar cu aparatura radar folosita in misiunile spatiale nu s-a putut patrunde prin coroanele extrem de dense ale copacilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insa, oamenii de stiinta au gasit pana la urma o solutie uimitoare. Au folosit semnale laser care au penetrat jungla si au reflectat dinspre pamant deasupra padurii intunecate o imagine 3D a sitului Caracol, unul dintre cele mai mari orase din istoria maiasa.
Au putut astfel sa realizeze o harta a vechiului oras, rezultata dupa un sfert de secol de cercetari la sol. Cele 10 ore de masuratori facute cu ajutorul laserului timp de patru zile la rand au fost trimise la un laborator, unde au fost procesate timp de trei saptamani.
A rezultat o imagine care i-a uimit pe arheologi si care demonstreaza inca o data ca maiasii erau foarte buni constructori si aveau o infrastructura extraordinara pentru timpurile in care au trait.
“Credem ca tehnologia LIDAR, folosita in acest caz, are aceeasi importanta majora pe care a avut-o radiocarbonul pentru interpretarea hieroglifelor maia in anii ’80 si ‘90”, spun arheologii.
Acum, marturisesc ei cu fascinatie, au toate informatiile de care aveau nevoie si o vedere completa a locului. Stiu exact care este marimea sitului, care sunt granitele lui si au confirmarea numarului de locuitori pe care il estimau. In plus, pot studia toate constructiile in terase descoperite pana acum si incep sa cunoasca modul in care se hraneau oamenii acelor timpuri.
Sursa foto: www.caracol.com