Tulpina britanică este deja prezentă în 43 dintre cele 53 de ţări europene. OMS trage un semnal de alarmă
Tulpina britanică este prezentă în 43 dintre cele 53 de ţări europene. Varianta sud-african[ a fost detectată în 26 de state, iar cea braziliană în 15.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă cu privire la explozia de infectări de pe continent. Pe de altă parte, vaccinarea cadrelor medicale se află în mijlocul dezbaterilor, în Franța.
Medicii și asistenții nu prea vor să se vaccinze și doar o treime dintre aceștia au primit un ser anti-Covid. Ministrul Sănătății i-a avertizat că ar putea fi obligați să se imunizeze.
Italia, cu aprobarea Bruxelles-ului, a blocat exportul, în Australia, a unei tranşe de 250.000 de vaccinuri AstraZeneca, de la fabrica sa de lângă Roma. Este pentru prima oară când se recurge la sistemul de control al exporturilor instituit de Comisia Europeană, ca o asigurare că marile companii farmaceutice îşi respectă contractele cu Uniunea Europeană.
Scott Morrison, prim-ministru Australia: ”În Italia, oamenii mor într-un ritm de 300 pe zi. Așa că pot înțelege, desigur, nivelul ridicat de anxietate care ar exista în Italia și în multe țări europene. Ei se află în situația unei crize de nestăvilit”.
Dar premierul australian a cerut asigurări din partea Uniunii Europene că viitoarele livrări de vaccin nu vor mai fi blocate.
Rând pe rând tot mai multe țări europene acceptă - acum - administrarea vaccinului AstraZeneca şi persoanelor de peste 65 de ani. În Germania, oficialii le cer oamenilor să se imunizeze cu orice vaccin anti Covid le este oferit.
Lothar Wieler, Președintele Robert Koch Institute: ”Vă îndemn, că în fiecare săptămână, dacă vi se oferă un vaccin, vă rog, vaccinați-vă! Vaccinurile sunt sigure și eficiente. Este valabil pentru toate vaccinurile disponibile în Germania”.
Şeful guvernului francez a anunţat aseară includerea regiunii Pas de Calais în lista celor cu măsuri de carantină aplicate la sfârşit de săptămână. În plus, alte zone regiuni au intrat pe lista celor aflate sub monitorizare strictă.
Jean Castex, prim-ministru Franța: ”Răspândirea virusului s-a accelerat în ultimele 15 zile, iar acest lucru este în mod evident legat de progresia tulpinii britanice, care acum reprezintă peste 60% dintre noile infectări din ţara noastră”.
În Ungaria, magazinele şi serviciile vor fi închise până pe 22 martie, iar grădiniţele şi şcolile generale nu se vor deschide mai devreme de 7 aprilie. Purtarea măştii rămâne obligatorie în aer liber.
Gergely Gulyas, prim-ministru: ”Dacă analizăm numărul de noi infectări din ultimele trei zile: luni au fost 2.764, marţi – 4.211, iar miercuri – 6.278”.
Sunt cele mai mari cifre raportate în Ungaria de la Crăciun și până acum. Între timp, Budapesta a mai primit o tranșă de 280.000 de doze din vaccinul rusesc.
Gergely Gulyas:”Săptămâna viitoare, Ungaria va fi cea mai vaccinată ţară din UE. Dar tot nu ajunge pentru a preveni răspândirea virusului şi mai ales a noilor variante ”.
Unele țări se gândesc deja la următoarele mutări în fața răspândirii noilor tulpini mult mai contagioase. Mai ales că există temeri că unele variante ale virusului pot trece de bariera de anticorpi a organismului. Israelul, Austria şi Danemarca au oficializat o alianţă al cărei obiectiv este dezvoltarea şi producerea de noi generaţii de vaccinuri anti-COVID.
Benjamin Netanyahu: ”Credem că punând în comun resursele a trei ţări mici, dar foarte capabil, putem gestiona mai bine provocările”.
Sebastian Kurz: ”Producţia de vaccinuri implică multe etape, aşa că vom împărţi sarcinile între noi”.
Cu aceeaşi ocazie, Beniamin Netanyahu i-a dus pe oaspeţii săi la o sală de sport, ca să le demonstreze cum funcţionează "paşaportul verde" în Israel.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, coronavirus, europa, vaccinare, tulpini, mutatii,
Dată publicare:
05-03-2021 19:06