Tsunamiul care a devastat sudul Chinei acum 1000 de ani. A creat un veritabil zid de apă
Un tsunami major a devastat sudul Chinei în anul 1076, au anunţat oamenii de ştiinţă chinezi.
Aceștia au lansat un avertisment în legătură cu implicaţiile pe care studiul lor ar putea să le aibă asupra unei regiuni costiere care este dens populată în prezent şi înzestrată cu mai multe centrale nucleare, relatează Agerpres, citând AFP.
Dovezi ştiinţifice tot mai numeroase sugerează că un cutremur de pământ produs în groapa oceanică Manila a creat un veritabil zid de apă, care s-a abătut în urmă cu aproximativ o mie de ani asupra unui teritoriu ce corespunde actualei provincii chineze Guangdong.
Acel tsunami a provocat "un declin cultural radical", afirmă autorii studiului.
Oamenii de ştiinţă afirmă că au fost în măsură să determine data exactă a cataclismului: anul 1076. Potrivit spuselor lor, aceste noi date ar trebui să îi stimuleze pe experţi să verifice dacă regiunea afectată poate să facă faţă în prezent unui risc sporit de tsunami.
"Acest studiu confirmă riscul de tsunami în Marea Chinei de Sud", au explicat cercetătorii de la Universitatea de ştiinţe şi tehnologie din China şi cei de la East China Normal University în numărul din ianuarie al revistei Chinese Science Bulletin.
"Un astfel de risc ar trebui să fie luat în calcul în timpul planificării şi construirii viitoarelor centrale nucleare, porturi şi depozite de petrol pe coastele chineze", au prevenit ei.
Mai multe centrale nucleare au fost deja construite pe coasta meridională a Chinei, inclusiv la Fuqing şi în golful Daya, iar un nou reactor va fi pornit în curând la Taishan.
Această regiune, una dintre cele mai dens populate din lume, deţine şi importante oraşe situate pe coastă sau în proximitatea acesteia, precum Hong Kong, Macao, Xiamen şi Guangzhou.
Vulnerabilitatea centralelor nucleare faţă de evenimente seismice a devenit un subiect major de îngrijorare după seismul urmat de tsunami ce a lovit centrala japoneză de la Fukushima în 2011, provocând cel mai grav accident nuclear de pe Terra după cel de la Cernobîl.
Cercetătorii chinezi au descoperit pentru prima dată în 2013 dovezi ale unui val distrugător pe insula Dongdao, situată în mijlocul Mării Chinei de Sud.
Roci şi corali au fost deplasaţi pe uscat la o distanţă de 200 de metri în raport cu ţărmul, au observat autorii studiului, care au ajuns la concluzia că doar forţa exercitată de o cantitate uriaşă de apă aflată în mişcare a putut să facă acest lucru.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!