Tsai Ing-wen a fost desemnata prima femeie presedinte a Taiwanului. Independenta fata de China, prima promisiune a liderului

Dată publicare: 16-01-2016 15:37
Dată actualizare: 19-01-2016 07:02


Tsai Ing Wen - Getty Images

Tsai, in varsta de 59 de ani, a promis, in discursul ca invingatoare la alegerile prezidentiale, sa asigure independenta tarii fata de China si a vorbit despre "o noua era" in care intra Taiwanul.
 

Tsai Ing-wen, fost cadru universitar, ii va succeda astfel lui Ma Jing-jeou din partea Kuomintang (KMT), care a pus in practica o inedita politica de destindere cu Beijingul.

"Sistemul nostru democratic, identitatea noastra nationala si integritatea noastra teritoriala trebuie sa fie respectate. Orice forma de incalcare va afecta stabilitatea relatiilor intre cele doua maluri ale stramtorii" Taiwan, a declarat in fata presei Tsai Ing Wen, care a repurtat sambata o victorie clara in alegerile prezidentiale, in dauna partidului la putere, Kuomintang.

Conducatoare a principalei formatiuni de opozitie, Partidul Democratic Progresist (PDP), Tsai Ing-wen va trebui acum sa castige si increderea alegatorilor taiwanezi fata de gigantul asiatic si de frustrarea unora dintre acestia in fata stagnarii economiei.

China a considerat dintotdeauna insula ca parte integranta a teritoriului sau si ca, la nevoie, ar putea prelua controlul asupra acesteia prin forta. Trupele nationaliste ale KMT si liderul lor, Chiang Kai-Shek, au fugit de pe continent si s-au refugiat in Taiwan in 1949, dupa ce au pierdut razboiul civil in fata comunistilor lui Mao Zedong.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO