Trupele Kievului câștigă teren în Bahmut, dar orașul rămâne în mare parte în mâinile miliției Wagner
Armata ucraineană susține că a reușit să avanseze în zona Bahmut, dar nu în orașul propriu-zis, controlat în mare parte de mercenarii Wagner.
Potrivit Kievului, pierderile rusești de la începutul războiului ar fi trecut de 200.000 de soldați morți în lupte. Pe de altă parte, președintele Turciei a anunțat prelungirea cu încă două luni a acordului pentru exportarea cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.
Un soldat cântă la pian, la Bahmut, în timp ce răpăitul armelor continuă neabătut. Imaginile au fost postate de Ministerul ucrainean al Apărării și arată "spiritul neînfrânt al Bahmutului", afirmă mesajul care le însoțește.
Dar mercenarii Wagner își continuă atacurile, deciși să ocupe teritoriul controlat de soldații ucraineni. Aceștia revendică eliberarea unui teritoriu de 20 de kilometri pătrați, în nordul și în sudul orașului. Însă cu mari pierderi.
Tancuri și alte vehicule distruse sunt răspândite pe toate drumurile, iar blindatele care pot fi recuperate sunt reparate în ateliere improvizate.
Ucrainenii conduc bătălia pentru Bahmut din centre de comandă subterane și fortificate.
Moscova se laudă ca distrus un sistem Patriot, Kievul neagă
Liderul miliției Wagner, Evgheni Prigojin, s-a filmat din nou în mijlocul Bahmutului sfârtecat de bombardamente.
Prigojin a vorbit și despre un voluntar american ucis în timp ce lupta alături de ucraineni: „O să-l predăm Statelor Unite ale Americii, îl vom pune într-un sicriu, îl vom acoperi respectuos cu steagul american, pentru că nu a murit în patul lui, ca un bunic, ci a murit în război, o moarte demnă”.
După ce ucrainenii au anunțat că au doborât toate rachetele rusești lansate în barajul de acum două nopți, Moscova a pretins că a distrus un sistem de apărarea antiaerian Patriot, livrat de Statele Unite.
Este un sistem complex, care nu poate fi distrus dintr-o singură lovitură, pentru că are componente - postul de comandă, radarul și lansatoarele situate la distanță unul de altul, dă asigurări Kievul.
Iurii Ihnat, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene: „Nu vă faceți griji despre soarta sistemului Patriot. Este exclusă distrugerea sistemului cu o rachetă Kinjal, dintr-o singură lovitură. Să-i lăsăm pe ruși cu tot ce spun ei, să rămână în arhiva lor de propagandă”.
Pe de altă parte, Consiliul Europei a creat un așa-numit "Registru internațional al daunelor", pentru a înregistra distrugerile, pierderile sau vătămările cauzate de agresiunea rusă în Ucraina. Este una dintre primele decizii obligatorii din punct de vedere juridic, prin care Rusia să poată fi trasă la răspundere pentru războiul pe care l-a pornit în Ucraina.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Marea întrebare care se pune este cum vor fi plătite daunele aduse Ucrainei și cum pot fi trași la răspundere cei responsabili pentru asta. Rămâne ca această chestiune să fie rezolvată în cadrul acordului de pace care va intra în vigoare după război”.