Donald Trump, trădat de republicani. Care este miza punerii sub acuzare a președintelui
Donald Trump intră în istorie drept singurul președinte american supus de două ori unei proceduri de destituire. Camera Reprezentanţilor a votat pentru, iar surpriza a venit chiar din rândul colegilor republicani ai lui Trump, oricum minoritari.
Zece dintre ei au fost pro "impeachment". Decizia definitivă o va lua însă Senatul. Este nevoie de votul a două treimi dintre membri.
Mii de militari din Garda Naţională au păzit Capitoliul, în ziua în care preşedintele în exercițiu a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor.
FBI-ul analizează informații furnizate de doi congresmeni democrați, potrivit cărora, pe 5 ianuarie, câțiva aleși republicani au făcut tururi ghidate prin clădirea Capitoliului pentru cei care au dat năvală în Congres a doua zi. Cu alte cuvinte, o "misiune de recunoaștere".
Exact la o săptămână de la incidentele în timpul cărora au murit cinci oameni, majoritatea aleşilor - formată din democraţi, dar şi 10 republicani - a votat pentru începerea procedurii numită "impeachment". Adică punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu pentru "instigare la insurecţie".
Votul a fost precedat de dezbateri pasionate.
Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților: "Președintele Statelor Unite a instigat această insurecție, această rebeliune armată împotriva țării noastre. Trebuie să plece. Reprezintă un pericol evident și iminent."
Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților: "Președintele este responsabil. Ar fi trebuit să condamne imediat mulțimea de huligani."
Dan Newhouse, republican: "Cu inima grea, dar fără şovăire, voi vota "da" pentru rezoluţia de impeachment."
Tom McClintock, republican: "Nu-mi pot imagina un act mai meschin, răzbunător sau gratuit, decât punerea sub acuzare a unui preşedinte deja perdant, cu o săptămână înainte să-şi încheie mandatul."
Trump nu s-a referit în niciun fel la punerea sa sub acuzare în Congres. Într-un mesaj video, şi-a îndemnat susţinătorii să rămână paşnici. Nu se consideră în niciun fel responsabil pentru asaltul de la Capitoliu.
Donald Trump: „Violenţa de grup contravine convingerilor mele şi este împotriva a tot ce reprezintă mişcarea noastră. Niciun adevărat susţinător nu poate susţine vreodată violenţa politică.”
Camera reprezentanţilor a avut puterea să pună sub acuzare un preşedinte în exerciţiu, însă este vorba despre acuzaţii politice, nu penale. În continuare, Senatul urmează să acţioneze ca o instanţă şi să le judece.
Numai că asta nu se va întâmpla până când democratul Joe Biden va fi învestit preşedinte al Americii, peste o săptămână.
Oricum, ar fi nevoie de votul a două treimi dintre senatori pentru ca Trump să fie destituit şi - eventual - să fie oprit să mai candideze din nou pentru Casa Albă.
Trump are toate șansele să fie nu doar primul președinte american împotrivă căruia s-a cerut de două ori suspendarea, ci și primul condamnat de Senat, cel care judecă procesul președintelui.
Care este miza? Una foarte mare, în afară de reparația morală oferită națiunii, care s-a trezit cu Capitoliul asediat, ca urmare a incitărilor lui Trump. Odată condamnat, Trump nu va mai avea voie să candideze niciodată pentru o funcție publică și va pierde privilegiile de fost președinte american, care totalizează 4 milioane de dolari pe an: de la paza secret service, la staff, cheltuieli de deplasare și până la pensia de 200.000 de dolari pe an.
Pe de altă parte, autoritățile intensifică progresiv măsurile de securitate luate în capitala federală pe măsură ce se apropie ziua învestirii lui Joe Biden. Platforma Airbnb a anulat toate rezervările făcute de clienți pentru săptămână inaugurării președintelui democrat.
Din cauza climatului de insecuritate, președintele ales Joe Biden nu va mai merge cu trenul la Washington în dimineața ceremoniei de învestire, așa cum avea de gând.