Trump îl acuză pe Macron că îl „pupă în fund” pe preşedintele chinez: „Franţa se duce cu China”
Preşedintele francez se află sub tirul criticilor după comentariile sale prin care a cerut Europei să nu devină "adepta" Americii sau a Chinei în problema Taiwanului.
În reacţie, fostul preşedinte american Donald Trump îl acuză pe Emmanuel Macron că îl "pupă în fund" pe omologul său chinez Xi Jinping după vizita făcută la Beijing, relatează AFP.
"Macron, care ne este un prieten, ţine cu China, pupându-i fundul" lui Xi Jinping, a declarat fostul preşedinte american într-un interviu difuzat marţi de Fox News.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe de altă parte, Donald Trump a acuzat administraţia succesorului său, Joe Biden, că a slăbit semnificativ leadershipul SUA pe scena mondială, până la punctul de a pierde sprijinul aliaţilor săi tradiţionali. "Avem această lume nebună, care explodează peste tot, iar Statele Unite nu au absolut niciun cuvânt de spus", a declarat Trump. "Mi-am spus: OK, acum Franţa se duce cu China", a adăugat miliardarul.
Luni, administraţia Biden a încercat să minimalizeze controversa, afirmând că Statele Unite au o "relaţie bilaterală excelentă" cu Franţa.
Confruntat cu scandalul stârnit de declaraţiile lui Macron despre Taiwan, Palatul Elysée a apărat poziţia preşedintelui francez, spunând că Europa "trebuie să fie capabilă să îşi facă auzită vocea proprie".
Într-un interviu acordat cu ocazia vizitei sale în China, menită să prezinte unitatea europeană în ceea ce priveşte politica faţă de China, Macron a avertizat că Europa nu trebuie să fie atrasă într-o criză pe tema Taiwanului, determinată de un "ritm american şi de o reacţie exagerată a Chinei".
Macron a cerut ca UE să-și reducă dependența față de SUA
Fidel opticii sale exprimate şi în alte ocazii, Macron a cerut ca Uniunea Europeană să îşi reducă dependenţa faţă de Statele Unite şi să devină un "al treilea pol" în afacerile internaţionale, alături de Washington şi Beijing.
Franţa, la fel ca majoritatea ţărilor, nu are relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul revendicat de China, dar menţine o ambasadă de facto la Taipei şi s-a alăturat altor aliaţi ai SUA pentru a sublinia necesitatea păcii în Strâmtoarea Taiwan.
Ministerul de Externe din Taiwan a încercat marţi să minimalizeze remarcile lui Macron, deşi a declarat că a "luat notă" de cele spuse de acesta. "Ministerul de Externe îşi exprimă mulţumirile faţă de Franţa pentru că şi-a exprimat preocuparea pentru pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan de multe ori şi în multe forumuri internaţionale diferite", inclusiv, de exemplu, la recentul summit cu Marea Britanie, a declarat purtătorul de cuvânt Jeff Liu. "Aceasta este o continuare a atitudinii şi poziţiei consecvente a Franţei", a menţionat el.
Pe de altă parte, scrie Reuters, preşedintele parlamentului taiwanez, You Si-kun, a criticat comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la Taiwan, afirmând că sunt derutante şi întrebându-se dacă nu cumva idealurile fondatoare ale Franţei de libertate, egalitate şi fraternitate au devenit acum demodate. "Acţiunile preşedintelui Macron, un lider al democraţiei internaţionale, mă lasă perplex", a scris oficialul taiwanez pe Facebook.
You este unul dintre fondatorii Partidului Democrat Progresist, aflat la putere în Taiwan, potrivit News.ro.
Sursa: News.ro
Etichete: emmanuel macron, Franta, donald trump, China, xi jinping,
Dată publicare:
12-04-2023 10:57