Trump a anunțat autorizarea unui nou tratament pentru Covid-19. „Va salva nenumărate vieți"
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat duminică seară autorizarea în regim de urgenţă a transfuziei de plasmă sangvină de la persoanele vindecate de COVID-19 la pacienţi spitalizaţi, un tratament deja larg utilizat în SUA.
"Aceasta este ceea ce am căutat să fac de mult. Sunt încântat să fac un anunț cu adevărat istoric în lupta noastră împotriva virusului chinezesc, care va salva nenumărate vieți", a declarat Trump duminică, la Casa Albă.
Însă este posibil ca FDA să fi fost „forţată” să autorizeze folosirea plasmei pentru tratarea COVID-19, potrivit unui expert în vaccinuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Cred că ceea ce se întâmplă aici este o formă de bullying, cel puţin la cel mai înalt nivel al FDA şi sunt sigur că există oameni la FDA, care sunt la fel de supăraţi ca şi mine”, a spus dr. Paul Offit, directorul Centrului de Educaţie pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, potrivit CNN.
Expertul a previzat că sarcina FDA este de a menține produsele la un anumit standard de siguranță și eficacitate și este îngrijorat de faptul că FDA este „intimidată să facă ceea ce vrea Donald Trump și cred că este un joc periculos pe care îl joacă”.
Efectele secundare potenţiale ale plasmei nu sunt cunoscute, a spus Offit. El a adăugat, totuşi, că este probabil un produs sigur, dar „până când ceva nu a fost demonstrat clar că funcţionează, nu ar trebui să-l punem pe listă”.
Transfuzia acestei plasme care conţine anticorpi vizează să permită bolnavilor să elimine mai repede coronavirusul şi să limiteze pagubele asupra organismului, scrie Agerpres, care citează AFP.
Dacă tratamentul a dat unele rezultate până în prezent, eficienţa sa exactă este încă dezbătută şi prezintă riscul unor efecte secundare şi de transmitere a agenţilor infecţioşi.
"Plasma persoanelor convalescente funcţionează probabil, deşi acest lucru ar trebui confirmat mai întâi de teste clinice, dar nu ca tratament de urgenţă pentru pacienţii grav bolnavi", a avertizat medicul Len Horovitz, specialist în pneumologie la spitalul Lenox Hill din New York.
În opinia sa, ar fi mult mai eficient dacă ar fi administrată încă de la primele semne ale bolii, ceea ce nu este cazul în prezent.
Într-un mesaj pe Twitter informând duminică după-amiază despre conferinţa de presă a preşedintelui american, purtătoarea de cuvânt a lui Donald Trump, Kayleigh McEnany, a afirmat că şeful statului va anunţa un "avans terapeutic major".
Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat deja transfuzia de plasmă de la persoanele vindecate de coronavirus, dar în anumite condiţii, în cadrul testelor clinice sau pentru bolnavii aflaţi într-o situaţie disperată.
Potrivit cotidianului Washington Post, peste 70.000 de pacienţi au primit deja o transfuzie de plasmă recoltată de la persoane convalescente.
Solicitată de agenţia France Presse, Casa Albă a evitat un răspuns imediat.
Sursa: Stirile ProTV/Agerpres
Etichete: coronavirus, donald trump, tratamente, plasma,
Dată publicare:
24-08-2020 09:51