Trump 2.0 ar putea deveni ”nuclear” în comerţul cu China, intensificând decuplarea comercială şi financiară

donald trump
Profimedia

Fostul preşedinte Donald Trump şi-ar duce probabil politicile de război comercial şi de decuplare economică faţă de China la noi niveluri, dacă ar fi ales pentru un al doilea mandat la Casa Albă, au declarat experţii pentru CNBC.

În timp ce Joe Biden a plasat, de asemenea, concurenţa strategică cu China în fruntea politicii sale economice, economiştii şi experţii în comerţ se aşteaptă în mare măsură că Trump va tăia şi destabiliza în continuare relaţiile comerciale dintre cele două mari economii ale lumii.

Este foarte probabil ca o victorie a lui Trump să crească ostilităţile comerciale şi economice dintre SUA şi China, intensificând decuplarea comercială şi financiară dintre cele două ţări”, a spus Eswar Prasad, profesor de economie la Universitatea Cornell.

Este aşteptat ca Trump să se confrunte cu vicepreşedinta în exerciţiu Kamala Harris, după ce Biden a renunţat la cursă şi a susţinut candidatura acesteia.

Potrivit lui Prasad şi altor experţi, abordarea lui Harris faţă de China ar fi probabil similară cu cea a lui Biden.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

În timp ce Trump şi Biden au adoptat o poziţie protecţionistă, strategiile şi tacticile lor au fost foarte diferite, a explicat Prasad, care a fost anterior şef al diviziilor de studii financiare şi de studii financiare ale Fondului Monetar Internaţional.

”Trump s-a bazat pe tarife pentru a împiedica importurile din China. Biden, deşi menţine aceste tarife în vigoare şi chiar creşte tarifele pentru anumite importuri, s-a concentrat mai mult pe restricţionarea accesului Chinei la transferurile de tehnologie şi cipuri de computer”, a spus el.

”Omul tarifelor”

 

Cea mai mare deturnare a lui Trump de la politica comercială din epoca Biden ar fi probabil tarifele percepute Chinei.

Autoproclamatul ”om al tarifelor” a declanşat un război comercial cu Beijingul în timpul primului său mandat. El a impus o serie de taxe asupra importurilor din China de 250 de miliarde de dolari, fără a ţine cont de avertismentele că taxele ar creşte preţurile şi ar afecta consumatorii.

După ce l-a învins pe Trump în 2020, Biden a păstrat tarifele predecesorului său şi chiar şi le-a adăugat pe ale sale, anunţând noi taxe la importurile din China, în valoare de aproximativ 18 miliarde de dolari, inclusiv vehicule electrice, celule solare, baterii cu litiu, oţel şi aluminiu.

Experţii au declarat pentru CNBC că se aşteaptă ca Harris să continue în mare parte politica tarifară a lui Biden.

Trump, pe de altă parte, a propus deja creşterea tarifelor pentru importurile din China cu cel puţin 60%.

”Cu siguranţă nu ştiu dacă Trump este dispus să urmeze măsuri atât de extreme, dar cred că va creşte probabil tarifele într-o anumită măsură în timpul unui al doilea mandat”, a spus Stephen Weymouth, profesor de economie politică internaţională la Universitatea Georgetown.

Economistul Stephen Roach a spus că majorarea de către Trump a tarifelor într-un al doilea mandat ar fi ”echivalentul funcţional al opţiunii nucleare” în conflictul economic internaţional.

William Reinsch, preşedintele Scholl în afaceri internaţionale la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, a declarat că tarifele riscă un alt război comercial care ar pune capăt majorităţii schimburilor de mărfuri între cele două ţări la ”un cost economic enorm”.

Chiar dacă scopul lui Trump nu este o decuplare completă, ci să forţeze Beijingul să negocieze un acord comercial mai favorabil, Reinsch a spus că există puţine motive să credem că ar funcţiona.

Administraţia Trump a ajuns la ”un acord comercial de primă etapă” cu China în 2019, dar puţini termeni au fost respectaţi şi fazele ulterioare nu s-au materializat niciodată.

Unii comentatori au spus că faptul că Trump l-a ales pe JD Vance drept partener de candidatură semnalează în continuare că republicanul este serios cu privire la planurile sale tarifare.

Senatorul din Ohio a fost un susţinător ferm al tarifelor aplicate Chinei, identificând ţara drept cea mai mare ameninţare cu care se confruntă SUA.

”Dacă aş fi un factor de decizie în China, această selecţie m-ar face să tremur în cizme”, a spus Arthur Dong, profesor de strategie şi economie la Georgetown.

Războiul tehnologiei

 

În schimb, politicile cheie ale administraţiei Biden-Harris s-au concentrat pe limitarea accesului Chinei la transferurile de tehnologie şi direcţionarea subvenţiilor interne pentru dezvoltarea industriilor de înaltă tehnologie şi a lanţurilor de aprovizionare în SUA.

Administraţia a extins dramatic lista de tehnologii şi companii chineze care fac obiectul controalelor exporturilor din SUA, în eforturile de a reduce sprijinul pentru industriile tehnologice critice din China, cum ar fi semiconductorii avansaţi.

Administraţia Trump a pus în aplicare unele controale similare.

Administraţia Biden a anunţat, de asemenea, reguli care limitează investiţiile SUA în firmele chineze care dezvoltă tehnologii sensibile, invocând preocupări de securitate naţională.

În probabil cea mai mare mişcare a lui Biden, administraţia a semnat în august 2022 Legea cipurilor şi ştiinţei, alocând aproape 53 de miliarde de dolari pentru a investi în producţia şi cercetarea semiconductorilor la nivel intern, pentru a stimula competitivitatea SUA în relaţia cu China.

Chris Miller, autorul cărţii ”Chip War”, a menţionat că controalele la export şi Legea CHIPS au fost adoptate cu sprijin bipartizan la Washington şi, prin urmare, este posibil ca astfel de politici să rămână o prioritate indiferent de ceea ce se întâmplă în noiembrie.

”Mă aştept ca SUA să amplifice restricţiile cu o treaptă sau două, indiferent de cine câştigă alegerile”, a spus Miller.

Diplomaţie

 

Un al doilea mandat pentru Trump ar avea, de asemenea, un impact asupra diplomaţiei şi dialogului SUA cu Beijingul dincolo de chestiunile comerciale, a declarat Rorry Daniels, directorul general al Asia Society Policy Institute.

Ea a spus că canalele pentru cele două ţări pentru a discuta probleme de politică au scăzut semnificativ în timpul administraţiei Trump, în timp ce administraţia Biden şi-a subliniat eforturile de angajament diplomatic.

Actuala administraţie a căutat, de asemenea, o mai bună coordonare cu ”parteneri care au o idee asemănătoare”, cum ar fi lobby în Japonia şi Ţările de Jos pentru a coopera în ceea ce priveşte restricţiile privind semiconductorii.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina

Utilizarea de către Moscova a unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune pentru a lovi Ucraina este o "nouă evoluţie îngrijorătoare" în conflict.

Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce
Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce

După victoria preşedintelui republican ales Donald Trump în alegerile din această lună, unele instituţii de sondare a opiniei publice din SUA se străduiesc să înţeleagă de ce anchetele lor i-au subestimat din nou sprijinul în rândul alegătorilor americani.

Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”
Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”

Fostul cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, îl descrie pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ca fiind "fascinat" de liderii cu tendinţe autoritare şi care acţionează "într-un mod emoţional", informează AFP.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.