Triunghiul tensiunilor militare dintre Rusia, Iran si SUA. Reactia americanilor dupa ce Iranul a facut un gest fara precedent
Cooperarea militara dintre Rusia si Iran provoaca deopotriva ingrijorare si dileme fara precedent la Washington.
Pentru prima oara, Rusia foloseste baze militare dintr-o tara aflata in apropierea sa, ca sa lanseze atacuri aeriene in Siria. Totodata, e prima oara cand Iranul permite unei tari straine sa amplaseze forte militare pe teritoriul sau, dupa Revolutia Islamica din 1979.
Bombardierele Tupolev-22M3 si Suhoi 34, plasate de rusi la o baza aeriana din orasul iranian Hamadan, au si raportat primele misiuni reusite.
Matthew Chance, corespondent CNN: "Au fost distruse 5 depozite de armament, 3 centre de comanda si tabere de antrenament. Un numar considerabil de militanti au fost ucisi. Din punct de vedere strategic, aceasta miscare arata cum Rusia isi extinde influenta in Orientul Mijlociu, impunandu-se drept un actor major in regiune".
Moscova insista ca a vizat obiective ale Statului Islamic din Alep, Idlib si Dier Ezzor, dar americanii nu se lasa convinsi:
Col. Christopher Garver, purt cuvant al colaitiei Anti-ISIS: "Noi nu am lovit tinte in Alep de mult timp, si nici in Idlib. Nu avem date care sa ateste concentrari de jihadisti ISIS in aceste zone."
Andrew Tabler, expert in Orientul Apropiat: "Practic, rusii forteaza mana administratiei Obama sa ajunga la o intelegere privind SIria si regimul Assad inaintea instalarii noului presedinte american. Rusii cred ca daca acesta va fi Hillary Clinton, ea va avea o abordare mult mai agresiva pentru Siria. Devine clar ca rusii joaca acum carti foarte mari, in timp ce Statele Unite joaca, in cel mai bun caz, in aparare."
De pilda, Departamentul de Stat a sugerat ca operatiunea din Iran ar incalca o rezolutie ONU, care interzice vanzarea, furnizarea si transferul avioanelor de lupta catre Teheran. Rusii au parat fara sa clipeasca.
Sergei Lavrov, ministru rus de externe: "Aceste avioane sunt folosite de fortele rusesti cu consimtamantul Iranului, in cadrul operatiunilor anti-teroriste din Siria, la solicitarea guvernului legitim al Siriei."
Americanii ezita sa cada la intelegere cu rusii in prvinta Siriei, intrucat suspecteaza ca - prin tintele alese: rebelii anti-Assad - rusii nu fac decat sa protejeze regimul lui Bashar al-Assad.
Andrew Tabler, expert in Orientul Apropiat: "Ceea ce inseamna printre altele ca refugiatii sirieni nu se vor mai intoarce in tara lor. Iar asta are implicatii foarte grave pentru occidentali, din cauza aspectelor umanitare, dar si a riscurilor teroriste asociate valurilor de refugiati."
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, SUA, iran, tensiuni, program nuclear,
Dată publicare:
18-08-2016 08:21