Un grup misterios de hackeri ar fi spart serverele NSA. Edward Snowden sustine ca Rusia se afla in spatele atacului

17-08-2016 22:53

nSA

Agentia Nationala americana de Securitate (NSA), care a colectat informatii electronice in masa in cadrul unor operatiuni a caror amploare a fost dezvaluita de catre fostul sau consultant si al CIA Edward Snowden, a fost victima hackerilor.

Un grup misterios de hackeri - care se prezinta drept "Shadow Brokers" - a scos la licitatie pe Internet coduri informatice pe care le prezinta drept programe destinate sa treaca de firewall-uri instalate de puteri rivale precum China si Rusia sau de tari inamice ca Iranul, potrivit unor experti intervievati miercuri de The New York Times (NYT) si The Washington Post (WP).

NSA nu a comentat aceste informatii, in pofida unor insistente din partea AFP. Hackerii au publicat online doua fisiere - unul la care accesul este liber, celalalt cifrat. Ei au anuntat ca vor posta online mai multe elemente, cu scopul de a strange fonduri in valoare de un milion de bitcoini, o moneda electronica dificil de urmarit, relateaza news.ro.
Un bitcoin valora miercuri aproximativ 575 de dolari. Potrivit NYT, aceste programe au putut sa fie colectate doar patrunzand in serverele NSA.

Un fost angajat NSA, care a lucrat pentru unitatea insarcinata cu piratarea cunoscuta sub numele de Tailored Access Operations (Operatiuni de acces pe masura), a apreciat ca datele publicate sunt autentice. "Acestea sunt cheile regatului, fara urma de indoiala", a declarat el pentru WP, subliniind ca acest lucru pune in pericol "securitatea retelelor guvernamentale si private aici (in Statele Unite) si in restul lumii".

Edward Snowden - care a dezvaluit lumii, in 2013, amploarea spionajului practicat de NSA si care s-a refugiat ulterior in Rusia a comentat cu privire la acest atac informatic pe Twitter. El a apreciat ca atacul poarta marca unei implicari ruse. Snowden avanseaza ipoteza unui avertisment care ar tine mai degraba de diplomatie decat de informatii. Moscova ar reactiona astfel, in opinia sa, dupa ce a fost acuzata ca se afla la originea dezvaluirii unor e-mailuri ale mai multor instante de conducere ale Partidului Democrat. Acest scandal s-a dovedit stanjenitor pentru Hillary Clinton. Site-ul Wikileaks, care le-a publicat, afirma ca cele mai interesante e-mailuri abia urmeaza sa fie dezvaluite.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO