Germania si Rusia, decise sa colaboreze pentru rezolvarea crizelor din Crimeea si Siria
"Relatia dintre Rusia si Vest, nu trece printr-o criza, ba chiar se va imbunatati, in urmatorii ani" - aceasta este declaratia ministrului german de externe, inainte de o intalnire cu omologul sau rus, Serghei Lavrov.
Si pentru Moscova, relatia cu Germania este o prioritate. Cele doua tari par hotarate sa colaboreze in aplanarea tensiunilor din Crimeea si rezolvarea crizei umanitare care macina orasul sirian Alep.
La intalnirea cu omologul sau rus Sergei Lavrov, ministrul german de externe s-a declarat ingrijorat de escaladarea violentelor din zona peninsulei Crimeea.
Frank Walter Steinmeier, ministrul german de externe: "In ultimele zile, situatia din Crimeea s-a tensionat, ceea ce ne ingrijoreaza. Detaliile nu ne sunt clare..."
Presedintele Putin declara, acum cateva zile, ca incidentele violente s-au inmultit in zona peninsulei ocupate de Rusia in 2014. Oficialii rusi au declarat ca un spion si un soldat, ambii rusi, au fost ucisi in atacuri separate, petrecute in zona granitei.
"Este o incercare de a starni violente, de a provoca un conflict", a spus Vladimir Putin.
La intalnirea cu omologul sau german, ministrul rus de externe a fost la fel de categoric.
Serghei Lavrov: "Vom proteja Crimeea cu orice pret si o facem deja, indiferent de parerile pe care le au partenerii nostri din Vest si colegii din Kiev, legat de ce s-a intamplat acum 10 zile."
Lavrov a atacat in termeni duri NATO.
Serghei Lavrov: "Din pacate, sugestiile noastre numeroase, menite sa aduca securitatea in spatiul euro-atlantic, au fost si inca sunt respinse de membrii NATO. Este pacat ca ideea de NATO-centrism, pe care o s-o numesc NATO-centrism arogant, prevaleaza."
Cei doi au pledat pentru respectarea acordului de la Minsk, desi Rusia si Ucraina se acuza reciproc de faptul ca nu si-au onorat obligatiile. Un alt subiect fierbinte a fost situatia din Siria, si, mai ales, a populatiei sinistrate din tara macinata de razboi, unde Rusia efectueaza raiduri aeriene.
Frank Walter Steinmeier: "Rusia poarta o mare responsabilitate, in special in Alep, unde numai armistitiul garanteaza accesul ajutoarelor umanitare. Situatia actuala din Alep este insuprtabila pentru populatie si cred ca armele trebuie sa se opreasca pentru ca localnicii sa primeasca ajutoarele de baza."
Rusia, care sustine regimul Assad printr-o campanie de bombardamente aeriene, a propus instituirea unei "pauze umanitare" de trei ore zilnic la Alep pentru a permite furnizarea de ajutor umanitar. Moscova recunoaste ca se teme insa ca pauza ar putea permite rebelilor sa se aprovizioneze cu arme.