Un trib izolat din jungla amazoniană a fost contactat. Reacția băștinașilor. FOTO
O expediție de risc înalt efectuată în jungla amazoniană a reușit să reunească un trib izolat cu rude ale membrilor săi și să înlăture tensiunile cu un trib rival, a anunțat agenția braziliană pentru drepturile populației indigene.
Grupul format din 30 de persoane, printre care rude ale tribului, un doctor și oficiali guvernamentali brazilieni, a intrat în contact cu tribul Korubo și a vaccinat 34 de membri, relatează The Guardian. Mai multe imagini cu tribul în galeria foto a acestui articol!
Primul contact cu membri Korubo a fost realizat în 1996. Cea mai mare și mai ambițioasă expediție braziliană din ultimele decenii a fost numită un adevărat succes după ce s-a aventurat într-o zonă greu accesibilă și îndepărtată din jungla amazoniană.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Grupul de expediție format din oficiali ai agenției Funai, un doctor și diverși oficiali medicali, a reușit să vaccineze 34 de membri ai tribului. Printre aceștia s-au aflat: 8 bărbați, 6 femei, copii și 3 bebeluși. Tribul trăiește din vânătoare și cultivarea de porumb, manioc sau banane.
Expediția a început pe 3 martie și a urmat cursul râului Coari în valea Javari, unde se află o rezervație izolată și greu accesibilă, de mărimea Austriei. Rezervația dens împădurită care adăpostește 6000 de indigeni, din 8 triburi diferite și 16 grupuri izolate voluntar - este accesibilă doar cu barca sau elicopterul.
Grupul a căutat tribul o săptămână prin jungla amazoniană și le-a descoperit satul pe 13 martie, fără a da de indigeni. Pe 19 martie a fost realizat primul contact. Apoi membrii săi s-au întâlnit cu rude care au abandonat tribul și pe care nu le-au mai văzut de ani de zile.
”A fost extrem de emoționant. Se îmbrățișau și plângeau” a povestit Bruno Pereira, liderul expediției.
Un membru al tribului, bolnav de malarie, a fost tratat. Ceilalți membri au primit mai multe vaccinuri. ”Sunt bine, sunt puternici”, a spus Pereira.
Un alt scop al expediției a fost acela de a înlătura tensiunile dintre Korubo și Matis, un alt trib care trăiește la 20 de km depărtare. Aceștia au cerut intervenția agenției FUNAI temându-se de o răzbunare sângeroasă din partea Korubo, bazată pe suspiciunea că rude ale lor au fost ucise de Matis. Între cele două triburi există un lung șir de conflicte cauzate de încălcarea teritoriului.
Marea preocupare a liderilor expediției a fost aceea că tribul Korubo nu va recunoaște rudele aduse cu ei. Din fericire totul a decurs bine, ba chiar s-a dovedit că unul dintre membrii expediției era frate cu un bărbat din trib.
Potrivit legii braziliene astfel de contacte cu triburile izolate pot fi efectuate doar dacă au rolul de a prezerva viața populației indigene.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!