Trei cercetători care au lucrat la rachetele hipersonice ale Rusiei, anchetaţi pentru trădare. Kremlinul, vizat de o revoltă
Trei cercetători ruşi care au lucrat la tehnologia rachetelor hipersonice se confruntă cu "acuzaţii foarte grave", a confirmat, miercuri, Kremlinul, referindu-se la o anchetă pentru trădare care a speriat comunitatea ştiinţifică din Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este la curent cu o scrisoare deschisă pe care oameni de ştiinţă din Siberia au redactat-o în apărarea celor trei cercetători, dar a spus că acest caz este de competenţa serviciilor de securitate.
În scrisoarea publicată luni, colegii lui Anatoli Maslov, Aleksandr Şipliuk şi Valeri Zveghinţev au protestat şi spun că cei trei cercetători sunt nevinovaţi. avertizând că urmărirea lor penală ameninţă să aducă daune grave ştiinţei ruse. "Îi cunoaştem. Fiecare dintre ei este un patriot şi o persoană decentă care nu este capabilă să facă ceea ce autorităţile de anchetă îi suspectează", au susţinut ei, potrivit Reuters.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Preşedintele Vladimir Putin s-a lăudat că Rusia este lider mondial în domeniul rachetelor hipersonice, capabile să se deplaseze cu viteze de până la 10 Mach (12.250 km/h), ceea ce le permite să evite apărarea antiaeriană inamică. Marţi, însă, Ucraina a declarat că a reuşit să distrugă şase dintre aceste arme într-o singură noapte, deşi Rusia a contestat acest lucru.
Programele conferinţelor academice desfăşurate pe parcursul mai multor ani arată că cei trei oamenii de ştiinţă arestaţi erau participanţi frecvenţi.
Ce demonstrează cazul celor trei cercetători anchetați
În 2012, Maslov şi Şipliuk au prezentat rezultatele unui experiment privind proiectarea rachetelor hipersonice la un seminar din Tours, Franţa. În 2016, toţi trei s-au numărat printre autorii unui capitol al unei cărţi despre rachetele hipersonice, intitulate "Hypersonic Short-Duration Facilities for Aerodynamic Research at ITAM, Russia".
În scrisoarea deschisă a colegilor lor de la ITAM - Institutul de Mecanică Teoretică şi Aplicată Hristianovici din Novosibirsk - se precizează că materialele pe care oamenii de ştiinţă le-au prezentat în cadrul forumurilor internaţionale au fost verificate în mod repetat pentru a se asigura că nu includ informaţii restricţionate.
Cazul celor trei demonstrează că, până la urmă, "orice articol sau raport poate duce la acuzaţii de înaltă trădare", se arată în scrisoarea deschisă. "În această situaţie, nu ne temem doar pentru soarta colegilor noştri. Pur şi simplu nu înţelegem cum să continuăm să ne mai facem treaba", anunţă oamenii de ştiinţă.
Scrisoarea aminteşte, de asemenea, de cazul lui Dmitri Kolker, un alt om de ştiinţă siberian care a fost arestat anul trecut sub suspiciunea de trădare de stat şi a fost transportat cu avionul la Moscova, deşi suferea de cancer pancreatic avansat. Kolker, specialist în laseri, a murit două zile mai târziu.
Astfel de cazuri au avut un efect de intimidare asupra tinerilor oameni de ştiinţă ruşi. "Chiar şi acum, cei mai buni studenţi refuză să vină să lucreze cu noi, iar cei mai buni tineri angajaţi ai noştri părăsesc ştiinţa. O serie de domenii de cercetare care sunt extrem de importante pentru a pune bazele fundamentale pentru tehnologia aerospaţială a viitorului se închid pur şi simplu pentru că angajaţilor le este teamă să se angajeze în astfel de cercetări", avertizează oamenii de ştiinţă.
Întrebat despre scrisoare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "Într-adevăr, am văzut acest apel, dar serviciile speciale ruseşti lucrează la acest caz. Ei îşi fac treaba. Acestea sunt acuzaţii foarte grave", notează News.ro.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, racheta hipersonica, ancheta, rachete balistice,
Dată publicare:
17-05-2023 22:27