Trei aliati ai SUA se lupta intre ei in nordul Siriei. Rebelii sirieni si soldatii turci ii ataca pe kurzii pro-americani

Dată publicare: 31-08-2016 17:11
Dată actualizare: 03-09-2016 07:23


Tancuri Siria - AGERPRES

Armata SUA a cerut sa fie pus capat conflictului dintre Turcia, rebelii sirieni si rebelii kurzi, in timp ce aliatii NATO forteaza adanc in Siria.

Conform Business Insider, care citeaza Vice News, Pentagonul a anuntat ca nu ii sustine pe rebelii sirieni sau pe turcii care lupta impotriva kurzilor sprijiniti de americani si ca aceste conflicte sunt "inacceptabile si ca sunt motiv de ingrijorare".

Americanii au oferit sprijin aerian incursiunilor turcesti in nordul Siriei - sub numele Operatiunea Scutul Eufratului - intr-o operatiune descrisa de Turcia ca fiind un efort de mutare a militantilor ISIS in afara granitelor Siriei si de stopare a expansiunii teritoriilor controlate de kurzi.

Singura problema este ca acesti luptatori kurzi sunt, de asemenea, aliatii USA, iar ei conduc Fortele Democrate Siriene, un grup sprijinit de americani, care este considerat important in razboiul cu Statul Islamic. Departamentul de Aparare al SUA s-a delimitat imediat de atacurile aeriene de luni dimineata ale turcilor, care, potrivit unei surse independente de monitorizare, a ucis 40 de civili.

Turcia afirma ca cei care au murit sunt luptatori kurzi. Atacurile aeriene vin dupa ce kurzii au prins intr-o ambuscada doua tancuri turcesti, in urma careia a murit cel putin un soldat turc.

"Statele Unite nu sunt implicate in aceste activitati, acestea nu au fost coordonate de fortele SUA si nu le sustinem. Rgretam toate pierderile de vieti omenesti in aceste conflicte raportate si ne exprimam condoleantele catre Turcia pentru pierderea unui soldat turc.", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook.

Cook le-a cerut turcilor, kurzilor si sirienilor sa "se opreasca imediat" si sa se concentreze asupra cuceririi Statului Islamic.

Sursa: Business Insider


VIDEO PROTVPLUS.RO