Transportul în Franța, perturbat pentru a treia zi la rând. Proteste în marile orașe


Ultimul update: Sambata 07 Decembrie 2019 14:26
Data publicarii: Sambata 07 Decembrie 2019 14:20
Categorie: Stiri externe
proteste paris

Transporturile sunt puternic perturbate sâmbătă în Franţa, pentru a treia zi consecutiv, în cadrul mişcării de protest împotriva reformei sistemului de pensii.

Urmează o săptămână decisivă pentru confruntarea dintre sindicate şi guvern, care a promis să-şi ducă proiectul la bun sfârşit, dar „fără brutalitate”, informează Reuters.

Pentru weekend, operatorul feroviar SNCF prevedea un TGV (tren de mare viteză) din şase în medie, 15% dintre trenurile din suburbia pariziană şi perturbări ale legăturilor internaţionale, cu un tren din două la Eurostar, două din trei pentru Thalys, şi nicio circulaţie pentru Lyria, spre Elveţia, sau SVI, spre Italia.

Traficul va fi „extrem” de redus sâmbătă şi duminică - cu nouă linii de metrou închise- şi „foarte perturbat” luni, în ajunul unei noi zile de manifestaţii marţi la apelul intersindical.

În ceea ce priveşte traficul aerian, contrar zilelor de joi şi vineri, direcţia generală a aviaţiei civile DGAC nu a cerut companiilor aeriene să-şi reducă programul de zboruri, dar are în vedere totuşi întârzieri şi perturbări.

Această mişcare socială împotriva proiectului de reformă care urmăreşte fuzionarea celor 42 de regimuri de pensionare existente într-un sistem universal, pe puncte, începând din 2025, ar urma să continue cel puţin până miercuri, data la care va lua cuvântul premierul Edouard Philippe.

Presat de sindicate să iasă rapid din tăcere cu privire la detaliile acestei promisiuni din campania lui Emmanuel Macron, şeful guvernului a anunţat vineri că va prezenta „integralitatea” proiectului de reformă - şi nu doar arhitectura generală, aşa cum fusese prevăzut iniţial - în faţa Consiliului economic social şi al mediului.

„Dezbaterea va putea astfel să se organizeze în jurul propunerilor care vor ţine cont de propunerile formulate de organizaţiile sindicale”, a declarat el.

În acelaşi timp, şoferii membri ai Organizaţiei transportatorilor rutieri europeni OTRE blochează sâmbătă mai multe artere principale în toată Franţa cu scopul de a protesta împotriva creşterii taxelor la carburanţi, prevăzută de guvernul francez.

MAE a emis o atenționare de călătorie în Franța

 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că acţiunile greviste începute joi de Regia Autonomă a Transporturilor Pariziene (RATP), compania naţională de căi ferate (SNCF), sindicatele FO-Transports et logistique (sindicat al şoferilor) şi FO-Air France (sindicat al personalului la sol) vor continua până la data de 10 decembrie, ceea ce va menţine riscul perturbărilor din circulaţia feroviară, urbană şi interurbană, în reţeaua rutieră, precum şi în orarul curselor operate de companiile aeriene, Air France, EasyJet, Ryanair şi Transavia anunţând anulări de zboruri şi întârzieri.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de MAE, cetăţenii români pot obţine informaţii actualizate despre situaţia din transporturile pariziene şi zona Ile-de-France accesând site-ul RATP.

Programul trenurilor poate fi consultat pe site-ul SNCF. Pe durata grevei, informaţiile despre orarul trenurilor, de la o zi la alta, sunt disponibile în fiecare zi la ora 17,00, pe site-ul SNCF.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33