Transportul în Franța, perturbat pentru a treia zi la rând. Proteste în marile orașe
Transporturile sunt puternic perturbate sâmbătă în Franţa, pentru a treia zi consecutiv, în cadrul mişcării de protest împotriva reformei sistemului de pensii.
Urmează o săptămână decisivă pentru confruntarea dintre sindicate şi guvern, care a promis să-şi ducă proiectul la bun sfârşit, dar „fără brutalitate”, informează Reuters.
Pentru weekend, operatorul feroviar SNCF prevedea un TGV (tren de mare viteză) din şase în medie, 15% dintre trenurile din suburbia pariziană şi perturbări ale legăturilor internaţionale, cu un tren din două la Eurostar, două din trei pentru Thalys, şi nicio circulaţie pentru Lyria, spre Elveţia, sau SVI, spre Italia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Traficul va fi „extrem” de redus sâmbătă şi duminică - cu nouă linii de metrou închise- şi „foarte perturbat” luni, în ajunul unei noi zile de manifestaţii marţi la apelul intersindical.
În ceea ce priveşte traficul aerian, contrar zilelor de joi şi vineri, direcţia generală a aviaţiei civile DGAC nu a cerut companiilor aeriene să-şi reducă programul de zboruri, dar are în vedere totuşi întârzieri şi perturbări.
Această mişcare socială împotriva proiectului de reformă care urmăreşte fuzionarea celor 42 de regimuri de pensionare existente într-un sistem universal, pe puncte, începând din 2025, ar urma să continue cel puţin până miercuri, data la care va lua cuvântul premierul Edouard Philippe.
Presat de sindicate să iasă rapid din tăcere cu privire la detaliile acestei promisiuni din campania lui Emmanuel Macron, şeful guvernului a anunţat vineri că va prezenta „integralitatea” proiectului de reformă - şi nu doar arhitectura generală, aşa cum fusese prevăzut iniţial - în faţa Consiliului economic social şi al mediului.
„Dezbaterea va putea astfel să se organizeze în jurul propunerilor care vor ţine cont de propunerile formulate de organizaţiile sindicale”, a declarat el.
În acelaşi timp, şoferii membri ai Organizaţiei transportatorilor rutieri europeni OTRE blochează sâmbătă mai multe artere principale în toată Franţa cu scopul de a protesta împotriva creşterii taxelor la carburanţi, prevăzută de guvernul francez.
MAE a emis o atenționare de călătorie în Franța
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că acţiunile greviste începute joi de Regia Autonomă a Transporturilor Pariziene (RATP), compania naţională de căi ferate (SNCF), sindicatele FO-Transports et logistique (sindicat al şoferilor) şi FO-Air France (sindicat al personalului la sol) vor continua până la data de 10 decembrie, ceea ce va menţine riscul perturbărilor din circulaţia feroviară, urbană şi interurbană, în reţeaua rutieră, precum şi în orarul curselor operate de companiile aeriene, Air France, EasyJet, Ryanair şi Transavia anunţând anulări de zboruri şi întârzieri.
Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de MAE, cetăţenii români pot obţine informaţii actualizate despre situaţia din transporturile pariziene şi zona Ile-de-France accesând site-ul RATP.
Programul trenurilor poate fi consultat pe site-ul SNCF. Pe durata grevei, informaţiile despre orarul trenurilor, de la o zi la alta, sunt disponibile în fiecare zi la ora 17,00, pe site-ul SNCF.