A doua zi de grevă generală în Franța. Marile orașe sunt paralizate complet
Încă o zi de haos în transporturi și nervozitate extremă pe străzile marilor orașe din Franța, unde a continuat greva generală organizată de sindicate în semn de protest faţă de proiectul administraţiei Macron de reformare a sistemului de pensii.
Turiștii au pirmit şi ei o lovitură dură, după ce operatorul de transport public din Paris a transmis că greva va dura cel puțin până luni.
Unii lideri ai greviştilor au avertizat că mişcarea de protest ar putea dura până când administraţia Macron va renunţa la reformarea sistemului de pensii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Vânând taxiuri ori unul dintre puținele autobuze ieșite în trafic, parizienii n-au avut ochi azi dimineață pentru curcubeul răsărit în mod neașteptat pe cerul altminteri înnegurat. De altfel, ploaia le-a făcut și mai grea viața celor care au plecat, de nevoie, cu bicicletă ori trotinetă la muncă.
La șapte dimineața, la periferia Parisului se înregistrau ambuteiaje ce totalizau 300 de kilometri, de trei ori mai mult decât într-o zi normală.
Cetățean francez: „Înțeleg dreptul la grevă, dar măcar un serviciu parțial trebuie asigurat. Altminteri, efectele sunt catastrofale pentru concetățeni”.
Dacă localnicii o mai scot cumva la capăt, pentru turiști este chiar definiția ghinionului.
Turist: „Am ajuns azi în Paris și de două ore mă chinui să prind un autobuz ori un tren”.
Joi, în prima zi a grevei, între 1 și 1,5 milioane de oameni au participat la protestele organizate în mai multe oraşe din Franţa. Spre seară, marșurile au degenerat în acte de violenţă şi vandalism.
În Paris, cele mai tensionate momente au fost în estul metropolei, în apropiere de Piaţa Republicii, unde poliţiştii francezi au fost nevoiţi să facă uz de gaze lacrimogene.
Grupuri de indivizi cu măşti pe faţă au incendiat mobilier stradal, au distrus vitrine şi un autobuz. De asemenea, şi-au revărsat furia asupra forţelor de ordine pe care le-au atacat cu pietre şi artificii. 57 de persoane au fost reținute.
Macron vrea să simplifice sistemul de pensionare, care cuprinde 42 de grupe diferite de salariați, cu pensii și vârste de pensionare distincte.
Președintele susține că sistemul este nedrept și prea costisitor și vrea să introducă unul nou prin care, pentru fiecare euro contribuit, să existe drepturi egale pentru pensionari. În schimb, sindicatele îl acuză pe preşedinte că vrea să limiteze protecția socială a salariaților.
Este greu de anticipat care tabără va ceda prima. Sindicatele riscă să piardă sprijinul public dacă perturbările generate de grevă se prelungesc, iar guvernul - să piardă drastic din popularitate.
Palatul Elysée a anunţat joi că preşedintele Emmanuel Macron este „calm şi hotărât să ducă la capăt această reformă, prin ascultare şi consultări”, adăugând că premierul Edouard Philippe se va exprima la rândul său la mijlocul săptămânii viitoare când va fi prezentat proiectul de reformă a pensiilor, conform Agerpres.