Haos în Franța. Un milion de oameni au ieșit pe străzi pentru a protesta față de noua reformă a pensiilor

06-12-2019 08:38

În Franţa, nouă reformă a pensiilor anunţată de preşedintele Macron a paralizat joi transportul în comun în marile oraşe.

Peste un milion de oameni au ieşit pe străzi să îşi arate nemulţumirea şi să îl forţeze pe liderul de la Elysee să renunţe la proiectul de reformare a sistemului de pensii.

Mişcarea de protest nu a fost lipsită de ciocniri violente.

În Paris mai multe grupuri de vandali s-au luat la bătaie cu jandarmii. Cele mai tensionate momente au fost în estul oraşului, în apropiere de Piaţa Republicii.

Protestatarii au spart mai multe vitrine, au incendiat tot felul de obiecte care le-au ieşit în cale şi şi-au revărsat furia asupra forţelor de ordine. În replică, aceştia au lansat asupra lor proiectile cu gaze lacrimogene.

Până la lăsarea nopţii, zeci de manifestanţi au ajuns în arest.

Este cea mai amplă grevă din ultimii 24 de ani. Angajaţi din sectorul feroviar, profesori, poliţişti, gunoieri, avocaţi, partidele de opoziţie şi „vestele galbene”, cu toţii au făcut un apel în favoarea unei greve pentru o perioada nelimitată.

Joi au fost anulate 90% dintre trenurile de mare viteză şi 80% dintre cele regionale. În Paris, doar cinci din cele 16 linii de metrou au funcţionat.

„Nu blocând țara faci lucrurile să progreseze. M-am săturat să fiu ostaticul protestelor, chestia asta mă scoate din sărite!”, spune un francez.

„Ar trebui asigurat un trafic minimal, dar trenurile nu vor circula deloc, așa că, pardon de expresie, pur și simplu își bat joc de noi! Or avea ei motive întemeiate să facă grevă, dar pedepsesc pe toată lumea!”, spune un alt francez.

Reforma sistemului de pensii, una dintre ambițiile preşedintelui Macron, vizează unificarea într-un sistem universal pe bază de puncte a celor 42 de regimuri actuale de pensionare, de pildă pensii private, pensii pentru funcţionari, pensii speciale ori pensii complementare.

Protestatar: „Pentru 40 de ani de muncă, simulatorul arată că, dacă până acum primeai o pensie de 2.281 de euro, cu sistemul nou vei lua 1.717 euro. Valoarea pensiei se baza pe veniturile din ultimele 6 luni dinaintea pensionarii, în timp ce, în viitor, se va lua în calcul veniturile din toată perioada lucrată. Și cum, de-a lungul timpului, ai și ani în care câștigi mai puțin, pensia va fi mai mică”.

Un alt protestatar: „Chiar dacă nu aveam cine știe ce salariu, era un pachet de beneficii, care include pensia. Eu unul mă aștept la o pierdere de 15-20%”.

Într-o contradicție grăitoare, sondajele de opinie arată că, deşi cei mai mulți francezi sunt favorabili unei reforme a pensiilor, majoritatea susţin, de asemenea, greva.

Sindicalist al căilor ferate franceze: „Nu mă zbat pentru pensia mea, ci pentru copiii și nepoții mei, fiindcă reforma asta nu anunță vremuri bune pentru ei”.

Rămâne de văzut dacă, în ajun de sărbători, guvernul va rezistă presiunilor enorme exercitate de greviști. Protestul amintește de mișcările din 1995, care au paralizat Franța timp de o lună și au obligat guvernul de atunci să renunțe la reformarea sistemului de pensii.


VIDEO PROTVPLUS.RO