Transportul din țara cu cele mai mari rezerve din petrol din lume, în colaps
Venezuela deține cele mai mari rezerve de petrol ale lumii, dar oamenii nu au cu ce să ajungă la serviciu. Și, în condițiile în care costul pentru transport depășește câștigul zilnic, oamenii chiulesc de la muncă.
De aproape doi ani, Venezuela se confruntă cu o criză economică foarte gravă: inflația este galopantă, iar penuria de alimente și medicamente face ravagii.
În Caracas, oraș cu peste 2 milioane de locuitori, cele câteva autobuze care mai circulă nu fac nici pe departe fața afluxului de călători. Oamenii sunt dispuși să urce și-n remorci de camioane, dar nici acestea nu sunt multe. Este și motivul pentru care salariații nu prea mai ajung la muncă.
Bărbat: "Ce ai de plătit zilnic pe transport te costă mai multă decât câștigi într-o zi de muncă, prin urmare decizia financiară logică este să nu te duci la serviciu ori să-ți cauți un job foarte aproape de casă. Asta are legătură cu scăderea dramatică a puterii de cumpărare în Venezuela."
Angajator: "De curând, un angajat mi-a spus că i s-au cerut 12.000 de bolivari din Guarenas până în Caracas (o ora distanță), adică mai mult decât câștigă într-o zi. Așa că, da, oamenii cam au probleme cu pontajul."
Au fost momente când metroul n-a circulat, iar compania națională petrolieră n-a putut desfășura activitatea din cauza absenteismului în masă. Există totuși și șefi care nu au această problema.
Patron brutărie: "Noi nu prea avem probleme cu chiulul angajaților pentru că, fiind unitate care vinde mâncare, angajații au asigurat aici micul dejun și prânzul. Unii vin la muncă și în zilele lor libere."
Actuală criză este consecinţa politicilor eşuate ale guvernelor socialiste din ultimii 18 ani. Asta nu-l împiedică însă pe contestatul președinte Nicolas Maduro să candideze, în aprilie, pentru încă un mandat.